Loodusfotovõistluse Vereta Jaht tänavused parimad tööd on neljapäeva õhtust alates kõigile uudistamiseks üles seatud Tallinna Vabaduse väljakule.

Andres Killing - Põder
Richard Viidalepp - Pesa valmib
Kaupo Kikkas - Multifilmikurg

Ligi 70 fotost koosnev valik loodusfotograafide jäädvustusest jääb väljaku Kaarli puiestee poolsel alal avatuks 5. novembrini.

Vereta Jahi fotonäituse teeb eriliseks see, et iga loodusfoto juurde on kirja pandud ka pildi saamise lugu. See võimaldab külastajal samastuda fotograafiga ja tema kogetud tunnetega.

Zooloog Tiit Hundi, RMK ja Overalli korraldataval võistlusel õnnestus fotograafidel jäädvustada nii kiskjaid, suur- ja väikeulukeid, haruldasi linde kui ka putukaid.

Võitja Val Rajasaar meenutas, et loomad ei olnud varmad ennast näitama, sest kestis veel kevadine poegimisaeg ja suur osa hoidis end heaga peitu. Nii võttis ta hoopis taktika istuda kahel õhtul ja kahel varahommikul enam-vähem sama koha peal Õhne jõe ääres ja oodata.

„Viimasel hommikul tuligi piki jõge põdraema vasikaga ja jäi õnneks ka kaadrisse. Molutamine on aeg-ajalt väga vajalik ja mõnikord ka üllatuslik,“ meenutas Rajasaar. Ta saab nüüd aastaks ajaks enda kätte rändkarika, milleks on sarviline viikingimüts, mis kannab kõikide Vereta Jahi meistrite nimesid.

RMK eriauhind läks sel korral Kaarel Vahtramäele, kel õnnestus varahommikul jäädvustada orav, kes oli keskendunud kõrgel jalakavõras seemnete mugimisele.

Vereta jaht sarnaneb pärisjahile, kuid relvadeks on fotokaamerad, laskemoonaks mälukaardid ning jahisaagiks hulgaliselt looma- ja looduspilte. Ei ühtegi pauku, kostavad ainult vaiksed kaameraklõpsud või kulgeb jaht päris hääletult.

Fotokaameraga hiilitakse ja varitsetakse saaki varavalgest hilisõhtuni. Jahtida võib kõike ja kõikjal – nii vees, õhus kui ka maal. Eesmärk on iseloomustada piltide kaudu piirkonna maastikke ja selle asukaid.