Põrsaste kastreerimise nõude koostamisel ei ole tegemist tõlkeveaga nagu on väidetud Maalehe veebis 7. mail avaldatud artiklis. Nõue ongi mõeldud täpselt sellisena nagu ta on kehtestatud põllumajandusministri 24.04.2014 määruses seakasvatuse eritoetuse kohta, sest valutu operatsiooni tagab põrsastele lokaalanesteesia.

Põrsaste kastreerimise kohta täiendava loomaheaolunõude kehtestamisel toetuti Euroopa Toiduohutuse Ameti (EFSA) arvamusele loomaheaolu nõuetest põrsaste kastreerimisel (EFSA Journal (2004) 91, 1-18). EFSA on hinnanud kõiki asjakohaseid aspekte ja jõudnud järeldusele, et põrsaste kirurgilisel kastreerimisel kohaliku tuimestuse (lokaalanesteesia) kasutamine pakub parimat praktilist lahendust valu vähendamisel.

Määrusega ei keelata analgeesia kasutamist. Selle kasutamine ei ole lihtsalt eritoetusega toetatav kõrgem heaolu nõue.

Seakasvatuse eritoetus on põllumajanduslik otsetoetus, mida on võimalik maksta loomade heaolu kõrgemate nõuete täitmise eest. Toetuse nõuete väljatöötamisel lähtuti kehtivast seadusandlusest. Nimelt põllumajandusministri 30.12.2002 a määrus nr 80 § 19 lg 2 sätestab, et üle 7-päevaste põrsaste kastreerimisel peab kasutama lokaalanesteesiat ja üldnarkoosi. Seakasvatuse eritoetuse nõue on aga kehtestatud alla 7 päevaste põrsaste kastreerimise kohta ning selle nõude kohaselt peab alla 7 päevaseid põrsaid kastreerima lokaalanesteesiat kasutades.

Üldnarkoosi kasutamine ei ole nii väikeste põrsaste suhtes võimalik.

Seakasvatuse eritoetuse nõuded peavad olema kõrgemad kehtivast seadusandlusest, kuna seakasvatussektorile on võimalik otsetoetusi maksta eritoetusena vaid nõukogu määruse (EÜ) nr 73/2009 artikkel 68 lõike 1 punkti a alapunkti iv alusel, mis sätestab, et toetust saab maksta loomade heaolu kõrgemate standardite järgimise eest. Seega on seakasvatuse eritoetuse nõuded, sh kastreerimist puudutav, väljatöötatud selliselt, et need oleksid kõrgemad kehtivast seadusandlusest ja tavapärasest praktikast.

Maalehe artiklites viidatud üldvaluvaigisti süst lihasesse võib iseenesest olla vähem valulik kui lokaalanesteesia süst munandisse, kuid tulemus operatsiooni valulikkuse vähendamisel on vastupidine.

Lokaalanesteesia tagab valutu operatsiooni. Analgeesiat kasutatakse operatsioonijärgse valu pikaajalisemaks leevendamiseks ja sellest poleks otstarbekas loobuda. Nõude mõte on selles, et võimaldatakse toetust heaolu täiendava nõude ehk kohaliku tuimestuse rakendamise eest. Seega ei saa pidada juba praegu kasutatavaid meetodeid kõrgemate nõuete täitmiseks.

Mõistame, et seakasvatajad sooviksid saada seakasvatuse eritoetust tegevuse eest, mida nad juba teevad. Kuna aga toetust saab maksta vaid loomade kõrgendatud heaolunõuete täitmise eest, siis peavad toetuse raames kehtestatavad nõuded olema praegu kehtivatest nõuetest rangemad.