Algusega kell 18.00 toimub Alevi kalmistul tseremoonia Vabadussõjas langenute mälestuseks. Sellele järgneb noorte rongkäik, mis suundub Rüütli platsile, kus loetakse ette iseseisvusmanifest. Rongkäigus liigutakse edasi Endla ette, kus lõpeb avalik üritus ja teatri saalis algab noortele mõeldud kontsert.

Sündmuse peakorraldaja Marko Karjus ütles täna, et praeguseks on registreerunud Pärnu linnast ja maakonnast 503 noort, kuid põhimõttelist nõusolekut on kinnitatud tublisti suurema osavõtjate hulga poolt. Esmaspäeval loodetakse saada täiendavad täpsustavad andmed. Kõige aktiivsemalt on oma osalemise soovist märku andnud Pärnu Ülejõe Ühisgümnaasium, kes on registreerinud 100 osalejat ja oleks valmis seda arvu veelgi suurendama. Pärnu Vanalinna Põhikool on registreerinute üldarvult 80 õpilase ja 6 õpetajaga teisel kohal. Rääma kool on pannud kirja 72 õpilast. Maakonnast tuleb 20 noorega Varbla esindus, kes oli ka esimene registreerunud õpilaskond. Ka Sindi Gümnaasium on lubanud tulla paarikümne noorega. Marko Karjuse sõnul tulevadki noorte esindused enamasti kümne kuni paarikümne liikmeliste gruppidena

Kuigi rongkäigus vajatakse vaid 186 lipu ja tõrviku kandjat, on kolmekordne registreeritud osalejate hulk vajalik selleks, et saaks pikal teekonnal üksteist välja vahetada. Pidev vahetus on vajalik eelkõige madalate külmakraadide püsimise korral. Organiseerijad on mõelnud ka väga käredale pakasele. Juhul, kui temperatuur peaks langema alla -15 kraadi, siis toimub Alevi kalmistul pärgade asetamine ilma tseremoonia ja suure rahvahulgata. Rongkäik 93 lipu ja tõrvikuga algab kogunemisega Rüütli platsil, kust suundutakse Endla teatri ette. Rüütli platsil esineb maavanem ja loetakse ette ajalooline Iseseisvusmanifest kõigile Eestimaa rahvastele.

Iseseisvusmanifesti loeb vabariigi väljakuulutamise ausamba juures ette Pärnu Koidula Gümnaasiumi õpilane Kristo Ment, kes pälvis 16. veebruaril toimunud sõnaosavate noorte võistlusel „Kuldsuu“ vanema astme kuldsuu tiitli.

Küsimusele, kas külmalaine pole osasid varem registreerunuid pannud üritusel osalemisest loobuma, vastas Marko Karjus, et seni pole seda ametlikult mitte keegi teinud. Pigem vastupidi, sest ka kõige krõbedama külmaga on pandud oma nimesid kirja. „Loodetavasti teeb seda ka Koidula kool, et tulla oma kuldsuu esinemisele kaasa elama,“ loodab peakorraldaja sündmuse heale kordaminekule.

Siiski teeb teda murelikuks mõne inimese ja ajakirjandusväljaande ekslik arvamus nagu oleks tegemist kommertsüritusega, millest ei soovita eelnevalt kõnelda. Marko Karjus on veendunud, et noorte patriootlik ja isamaaline kasvatus ei saa kuidagi olla seotud kommertsliku tegevusega. Tema hinnangul ei tegele linna- ega maakonnavalitsus kaubanduslikku tulu toova asjaga. Kindlasti pole kommertsiga tegemist ka Kaitseliidul, kes on üks peakorraldajaid. Sama tuleb öelda Pärnu Vabaaja Keskuse kohta, sest temagi on üks sündmuse peamisi toetajaid. Mingit kaubanduslikku tegevust ja enesereklaamimist pole korraldanud ka MTÜ Eesti Lipu Selts, kes täiesti tasuta annab selleks korraks kasutada 93 suurt sinimustvalget lippu.

Samal teemal: