Sindi linnas kogunetakse kohaliku ajalooklubi kutsel kell 17.00 algavale ringkäigule Sindi I kalmistu parklasse, kuhu oodatakse kõiki, kel hinges soovi. Sindi Muuseumi juhataja Heidi Vellend on praeguseks valinud 34 lahkunut, kes on silmapaistval viisil isikliku elu ja tööga rikastanud kas oma väikest kogukonda või andnud suurema panuse tervele Eesti ühiskonnale. Nende inimeste hauakääpal läidetakse kalmuküünlad.

Sindi Gümnaasium võttis möödunud aasta aprillis hooldada vanal apostliku õigeusu kalmistul haua, kus puhkavad viimset und legendaarne papa Arak ja tema poeg Viktor Arak. Neist esimene, Jaan Arak, juhtis Sindi kooli tervelt pool sajandit ja oli nii õpetajate kui õpilaste poolt väga lugupeetud inimene. Kapteni auastmega Viktor Arak on aga Sindi ainus Vabaduse Risti kavaler. Kangelasele on annetatud ka Kotkaristi V klassi orden.

Hingedepäeva eel puhastasid õpetaja Tatjana Grigorjeva-Keerup ja direktor Ain Keerup hauatulba ja nimeplaadid. Töömees Jüri Saks ja majandusjuhataja Mart Nõmm uuendasid vana sammaldunud ning pehkinud laudadega istepingi. Koristustöödel on osalenud mitmed õpilased ja mitte ainult selle haua korrastamisel. Sindis nagu Pärnuski on viimastel nädalatel tehtud koos linnarahvaga suurt tööd kalmistutele parema väljanägemise andmise nimel. Sindis on olnud linnarahvast kaasavate tööde algataja kunagine linnapea Liina Maaste. Sindi elanike kaasalöömine oli loogiline jätk suvisele Sindi Gümnaasiumi õpilasmalevlaste poolt tehtule.

22. oktoobril riisuti 30 inimesega Alevi kalmistul silmapaistvate inimeste hauaplatsid. Korraldajaks olid Pärnu vabaühendused. Eduardi Rajari rääkis osavõtjatele mõne sõna sissejuhatuseks ja juhatas töökohad kätte.

Kell 18.00 kogunetakse Pärnu Alevi kalmistule, kus jutluse peab Eliisabeti koguduse õpetaja Enn Auksmann. Eduard Rajari juhatamisel peatutakse mitmete haudade juures, et süüdata samuti küünlad. Ringkäik algab Schmidti kabeli juurest.

Pärnu aukodaniku, õigusteadlase ja diplomaadi Friedrich Fromhold Martensi ja tema esivanemate hauale asetatakse mälestusplaat. Alevi kalmistult saab hauaküünla, mille ostuga toetatakse Martensi mälestusplaadi valmistamist. Mälestussündmust korraldab OÜ Pärnu Haldusteenused.

Katoliiklikus kirikukalendris kehtestati 1006. aastal 2. november hingedepäeva ehk usklike surnute mälestuspäevana. 1990. aastatel levis tava, mis innustas inimesi hingedepäeval koduakendel ja lähedaste haudadel lahkunute mälestuseks küünlaid süütama.

Samal teemal: