Tasasel sammul ja ilma vähimagi sahinata poetas hästi suurt kasvu kuid väikese ümbermõõduga valge habeme ning pika punase rüüga mees end saali uksest sisse ja istus vaikselt tagumiste ridade istmele, et esimesi esinejaid mitte segada. Näis nagu oleks ta võtnud nõuks kohe algusest peale istuda pikemalt endast märkuandmata sealsamas, et väsimusest jalgu puhata ja salaja jälgida laste imeväelisi etteasteid ning alles kusagil jõulupeo keskpaigas või lõpu poole kopsaka kinkide kotiga lagedale ilmuda. Paraku ei läinud tal see trikk läbi, sest laste teraste silmade eest on võimatu ühel tõelisel jõulumehel märkamatuks jääda. Laululaste õpetaja Margriti julgustavad sõnad saatsid pisikesed ja suured lapsed otseteed jõuluvana juurde ja tirisid teda kätest ning kuuehõlmast sikutades endiga kaasa. Mõned tublimad haarasid jõuluvana kingikoti ja nii nad läbi saali punakuuelise taadi otse kuuse alla istuma juhatasidki.

„Eks neid jõule on alati just kõige rohkem lapsed oodanud,“ ütles väike Mirjam Kits, kes koos oma õe Kätliniga õhtujuhi vastutusrikast osatäitmist vedas. On ju nii, et ootuse ärevusele järgnev suur rõõm saadud kingitustest paneb kõikide laste näod säravalt naeratama. Jõulud saabuvad ikka koos jõulutaadi saabumisega! Sellest laulis laulus „Jõuluteel“ armsasti Melissa Aaslaid. Tema oli ka esimene, kes jõuluvanalt paki sai. Sama armsalt rääkis lauluviisil Kätlin Koplus jõuluajast. Jõuluajal on alati kuusk tuppa toodud ja ehtimine jäetud enamasti laste hooleks. Ainult vanasti olevat kuuske kaunistatud mitte karra ja klaasmunade vaid präänikute, kompvekkide ja õuntega. Sellest tegevusest jutustas lähemalt laul „Jõuluaeg“, mille esitas Urmet-Henry Enngmann.

Mirjam meenutas legendi, mille järgi olevat jõulude ajal alati värskelt küpsetatud leiba ka loomadele jagatud. Kuid ega küpsetamine ja vaaritamine ole nüüdki kuhugi kadunud ja Mirjami meelest on jahuste kätega emmet pühade ajal eriti tore vaadata. Sellepärast kutsus ta Ketri Uibomäe küpsetamise lugu laulma.

Kätlin kutsus aga Mirtel Metsamaa laulma laulu „Vahva päkapikk“, sest kui jõulud juba ukse ees on, hakkavad väikesed mehikesed aegsasti akna taga piiluma ja sussi või pika soki sisse maiustusi poetama. Väikeste laste ansambel laulis selle järel salapärase loo abilistest, kes aitavad komme süüa, uudishimulikust päkapikulapsest ja päkapiku jõuluööst. Kätlin teadis sedagi, et jõulu- ja uusaastaööl peab öö läbi üleval olema, siis olevat inimene terve aasta virk. Kaunist jõuluajast laulis ka Helen Roman.

Pimeda jõuluaja muudab väga valgeks puhas lumi, millest vähemalt viimasel kahel aastal puudust ei tunta. Just sellepärast sobis eriti hästi Artur Kvelli lauldud Jõuluvalgus. Heaks jätkuks laulupoisi esinemisele oli Triin Lanno „Jõululaulud kõlamas“, sest tema lauluhääl kõlas tõepoolest väga nauditavalt. Kuna seegi aasta on tõeliselt valgete jõuludega, siis kutsuti Täheleapsed laulma kahte laulu: „Tali tuli“ ja „Valge laul“.

Kuid see polnud kogu kontsertkava ülevaade. Laulmiste vahele mahtusid veel Reti akordioni lood ja näha võis võistlustantsijate etteastet, mida demonstreerisid Artur Niin ja Mari-Liis Tali. Vahepeal kutsus jõuluvana ka emad, isad jalgu sirutama ja kaerajaani tantsima. Et samm kellegil segamini ei läheks, siis vihtusid õigetviisi tantsides jõuluvana koos lauluõpetaja Margritiga kõrgel lava peal. Selle järgi oli teistel kergem all saali põrandal tantsida. Üllatusena võttis korra ka jõuluvana ise pisikese kandle sülle ja mängis osavalt ühe loo laste ringmängu saateks. Ütlemata ei tohi jätta sedagi, et Mirjam soovis kõigil leida aega olla jõulude ajal koos oma perega ja väga hinge minev oli Wanda Helene Ollepi lauldud laul „Tere Talleke“

Huvikool ModeRatost lähemalt

Täienduseks kontserdi ülevaatele on oluline lisada, et Sindi huvikooli ModeRato Margrit Kitse Laulustuudio loodi alles sel sügisel ja eilne laste jõulukontsert oli teine avalik suur esinemine. Esimest korda esineti Pärnu linna ja maakonna noorte solistide konkursil „Sügisulg 2010“, millest võttis osa 9 laulustuudio õpilast ja kohe saavutati ka nimetamisväärseid tulemusi. Krisdelle Viljak saavutas 10-12aastaste A-kategooria voorus esikoha. Elina Pani pälvis rahvalaulu eripreemia. 3-9aastaste finalistidena pääsesid lavale Wanda-Helene Ollep, Mirjam Kits, Mirtel Metsmaa ja Elise Pani. Veel osalesid lauluvõistlusel Kätlin Koplus, ainsa poisina Artur Kvell ja vanim laululaps Triin Lanno.

Jõulukontserdi lõpul kingiti kõigile  laulustuudiolastele, kes osalesid "Sügisulg 2010" lauluvõistlusel, CD, millele oli salvestatud nende endi esitatud lugu ja sama vooru konkurentide esinemised. Kõigile kontserdil esinejatele aga kingiti ilusad ModeRato kirjaga tassid.

Huvikool ModeRato Margrit Kitse Laulustuudio väikelaste lauluring ootab oma ridadesse uusi õpilasi individuaalõppesse. Lähemat teavet selle kohta saab telefonil 5052964 või elektronposti aadressil: margritkits@gmail.com. Samas huvikoolis tegutseb ka Reine Niine Pärimusmuusika Pillistuudio, kus saab õppida väikekannelt, akordioni, lõõtsa ja torupilli.

Vaata ModeRato kodulehte siia klikkides.

Margrit Kits ja Reine Niine jagavad ModeRato tasse

Samal teemal: