70.-date aastate lõpul suurenes huvi spordiürituste vastu. Tol ajal oli eestvedajaks ürituste korraldamisel Sindi 1.Detsembri nimelise Tekstiilivabriku kehakultuurikollektiiv eesotsas Mihhali Šorini ja spordimetoodik Alo Liidemaaga. Siis sai alguse ka Sindi Jüröö jooksu traditsioon. Võib-olla korraldati üritust ka varem, aga ei ole leidnud ajaloos selle kohta märkmeid.

Esialgu oli jooksmine vabriku tsehhide vaheline võistlus, millele lisandus ka võistkond keskkooli noortest ja edaspidi saigi sellest koolilaste üritus. Jooksma tulid samuti Sindi kergetööstuskooli ja vabatahtlike võistkonnad. Distantsid olid väga erinevad - alustati Reiust tanki juurest ja lõpetati Sindi seltsimajas. Hiljem toodi jooksudistants linna tänavatele ja rahvale lähemale. Algus ja lõpp paiknes seltsimaja juures. Spordiklubi Kalju loomisega 90date alguses korraldati koostöös kooliga sama üritust alguse ja lõpuga koolimaja juures.

Organisaatoriteks on olnud Martin Miilberg, Kalmer Jürima, Nanni Kull ja Helle Artel. Võistkondade arv kõikus kuskil 10-ne ringis. Mõned aastad tagasi tekkis korraldajatel probleeme ebaausate sintlastega. Kaugematel etappidel veeti jooksjaid jalgratastel ja autodel, et aidata kiiremini kohale jõuda. Ühel aastal prooviti ka individuaalset Jüriöö jooksu, mille järel loobuti selle ürituse korraldamisest linnarahva jaoks. Koolis aga jätkus traditsioon edasi. Õhtuse jooksu asemel korraldati üritus õpilastele päevasel ajal. Eelmisel aastal toimus 12. klassi eestvedamisel jällegi jooks tõrvikutega õhtusel ajal.

Kena, et seda traditsiooni jätkatakse. Võib-olla järgmistel aastatel jooksevad jälle ka võistkonnad või üksikjooksjad.

Täiendavat infot käesoleva aasta Jüriöö jooksu kohta leiab Sindi linna kodulehelt. Kahjuks puudub seal informatsioon selle kohta, kes on korraldaja ja kuidas nendega kontakti leida.

Samal teemal: