Rasmus Tilk, üks emadepäeva kohviku esinejaist. Foto erakogust

Kohvikus musitseerivad laulu- ja muusikaosakonna õpilased. Kõige noorem on 3 aastane ja kõige kaalukamad naiskoor „Põllepaelad“. Kuulata saab laulu, klaverimängu, suupillilugusid, esineb kitarriorkester, bänd, ansambel ja koor. Alustatakse klaverimuusikaga. Kohvik on avatud terve päeva ja toimub ka heategevuslik loterii, sissepääs tasuta. „See on päev kõige kallimale, emale! Tore oleks, kui maailmas, kus me teame kõigi asjade hinda, aga tihti mitte väärtust, leiaks aja olla koos meile kõige olulisema inimesega,“ räägib erakooli arendusjuht Heli Tammsalu.

„Emadepäeva pühitsemine ei ole meil esmakordne. Vahvad tähistamised on meie koolis alati au sees olnud. Üle 20 aasta oleme kooliga seda päeva oluliseks pidanud,“ kõneleb arendusjuht, kelle hinnangul pole algusaastad praegusega päriselt võrreldavad. 1991 aastal tehti esimene konkurss-kontsert, mis pühendati emale ja kandis nime „Kingitus emale“. Toimusid eelvoorud ja esinema pääsemine oli ühtlasi kingituseks ka lapsele. „Sel ajal polnud võistluseid ja konkursse veel nii palju ning seepärast tundus see õige. Mõne aja möödudes näis pingeritta sättimine natuke liiast, eriti lastele ja veel emadepäeval. Emale on ju tema laps kõige tublim ja armsam ja kui ta esineb talle veel emadepäeval, siis pole oluline, kas mõni noot läheb mööda või on kõik ideaalne,“ meenutab Tammsalu ettevõtmiste muutuseid ajas. Nii endile kui lastele seati uued eesmärgid: ei pidanud enam võistleme kellegi teisega, selle asemel tuli püüda olla ise täna parem kui eile. Sellest lähtuvalt sai ka emadepäeva tähistamine hoopis uue mõõtme. „Kontsert on endiselt kingitus emale, aga igaüks, kes meie koolis tegeleb muusikaga (laulmine või pilliõpe), saab sel päeval eelkõige isiklikult oma emale esineda. Ja kes siis tahab halvasti seda teha,“ selgitab Tammsalu.

Emadepäeva muusikakohvikut korraldatakse tänavu kuuendat korda. „Sündmus pole mõeldud pelgalt kontserdina, sest kontserdil istuvad ühed reas ja kuulavad, teised esinevad. Muusikakohvikus vahetuvad nii esinejad kui ka vaatajad-kuulajad. Sa tuled, võtad kohvi-kooki, naudid esinemist niikaua kui meeldib ja ei pea olema kohal kohe alguses - aga miks ka mitte terve esinemiste aja,“ mõtiskleb Tammsalu emale valmistatud kingitusest, mis on tore meelelahutuslik päev kogu perele ja sõpradele-tuttavatele.

Samal teemal: