Kalifornia kuningmadu

Ajaloo õpetamisest loobunud Toomas Pranstibelit seob endiselt side haridusasutustega, et aeg-ajalt muu tegevuse kõrvalt mahti leides tutvustada oma kodus kasvavaid lemmikloomi koolides või lasteaedades.

1. märtsil kohtusid Sindi lasteaia mudilased viie roomajaga. Pranstibel oli oma lemmikloomad pakkinud paraja suurusega spordikotti, millega neljatriibuline hiidrüülik, kalifornia kuningmadu, vöödiline veemadu, kollane roninastik ja maisironinastik kenasti ühistranspordiga reisi Tallinnast Sinti tegid.

Pranstibel on oma kodus roomajaid lemmikloomadena kohelnud enam kui paarkümmend aastat. Esmalt harutas roomajate sõber Rõõmuraasu, Lepatriinu ja Pesamuna rühmade laste silme all sisalikku peitva kotisuu lahti. Nähtavale ilmus neljatriibuline hiidrüülik, kelle kodumaaks on Madagaskari saar. Lemmikute sõbra sõnul on see sisalik erksa ja intelligentse pilguga. Laste imestuseks saadi teada, et 5 aastat tagasi oli sama sisalik olnud tunduvalt pikem. Mees jutustas, et ühel hommikul avastas ta sisaliku saba kadumise. Neljatriibuline hiidrüülik oli oma saba lihtsalt ühte nurka maha jätnud. Mingil hetkel aga kugistas terve saba korraga seedeorganisse. Seejärel oli olnud kümmekond päeva hästi paks ega tundnud huvi muu toidu söömiseks. Muidu toitub tema neljatriibuline hiidrüülik põhiliselt koera ja kassi konservidest. Lapsed võisid sisalikku lähedalt vaadata ja soovi korral ka puudutada. Paljud lapsed ei kartnud seda võimalust kasutada ja püüdsid loomakest silitada. Mõned siiski olid tagasihoidlikumad kuigi ei paistnud kartvat.

Järgmisena ilmus nähtavale kalifornia kuningmadu. Ärevil olev madu välgutas erineva teabe kogumiseks oma keelt. Kaheharaline keel annab teada, kus asub vesi, saakloomad, muud elukad või ohuallikad jne. Looduses elavad kuningmaod enamasti kõrbes või põllumaadel. Neid kohtab Kalifornia, Utah`i, Nevada, Oregoni, Arizona metsades. Kuningmadu on sõbralik ja mürgita, selgitas Pranstibel. Samas võib ta toituda ka mürkmadudest. Kalifornia kuningmadu sobib hästi algajale maokasvatajale, kuna temaga tegelemine ja hoolitsemine olevat märksa lihtsam. Ka seda roomajat oli lastel luba puudutada. Kalifornia kuningmao kasv on keskmine. Täiskasvanud isendi pikkuseks on 1,2 kuni 1,5 meetrit. Tema eluiga on tavaliselt umbes 15 aastat. Emase elu kestab mõnevõrra lühemalt.

Vöödiline veemadu elab vesistes ja soistes paikades. Tema peamisteks elupaikadeks on USA lõunapoolsed osariigid, põhiliselt Mehhiko lahe äärsed alad. Ta sööb konni või kalu. Lastele näidatud veemadu on 11-aastane ja toitub meelsasti räimedest, kugistades kord nädalas korraga üle viie piraka kala.

Kollane roninastik on hästi vilgas. Kuna ta võib kergesti käte vahelt välja libiseda, siis ei saanud lapsed teda puudutada, et mitte madu liigselt liikuma panna. Looduses ronib ta enamasti puudel ja põõsastel. Kollane roninastik sööb sisalikke, närilisi, linde, teisi madusid. Kasvab alates 1,5 meetrist kuni ca 2,3 meetrini.

Viimasena sõlmis Pranstibel lahti maisironinastiku kotisuu. Maisironinastik toitub põldudel peamiselt hiirtest ja rottidest. Sedagi käe küljes väänlevat madu võisid lapsed puudutada. Ükski nähtud roomajatest pole mürgine.

Esimesel kohtumisel Sindi lasteaia perega tutvustas Toomas Pranstibel ämblikke. Kolmandal külaskäigul 26. aprillil lubas ta kaasa võtta Australia, Aasia ja Aafrika laululinnud.

Samal teemal: