Täna võis Pärnu rannas jalutaja juba mõningast aimu saada sellest, milliseks hakkavad kujunema viiele päevale kavandatud liivaskulptuurid. Peamised tegijad on samad meistrid, kes on varemgi Pärnus liivaskulptuuride festivalil osalenud, aga on ka palju uusi inimesi.

Seene poolsest küljest ehitustele lähenedes kohtasin kümmet soomlast, kes saabusid Jurva külast, mis asub Kesk-Soomes. Mikael Paajanen, Merja Juppo ja Leena Vainionpää on Seinäjoki kunsti ja käsitöö õpetajad, kellega on kaasas ka 7 tudengit. Seinäjoki inimesed on algusest peale kõigil viiel liivaskulptuuride festivalil Pärnus osalenud. Esimesed kolm toimusid küll Valgerannas. Möödunud aastal tunnistati nende töö parimaks.

Vanade soome meistrite kõrval oli päeva lõpuks Jõõpre kooli meeskond jõudnud sinnamaale, et ehitusest võis eksimatult ära tunda Tallinna väravad, mis on Pärnus säilinutena ainsad tunnelväravad kogu Põhja-Euroopas. Kavandi joonestas ja töid juhendab sama kooli kunstiõpetaja Ivi Sutt.

Paikuse meeskond on üsna suur, sest nendega on liitunud ka Pärnu Koidula Gümnaasiumi liiva voolijad. Tööd juhendab Paikuse huvikooli direktriss Moonika Vaher.

Omaette voolib Paikuse Põhikooli vilistlane Jaanus Torim.
Seinäjoki kooli tudengite kätes valmib Saturn.

Ka sel aastal teevad Üllar Kallau ja Rait Pärg üheskoos ja püüavad valmis saada bernhardiini koera. Kui möödunud korral valmistas Buddha kavandi Rait Pärg, siis sel aastal on vastupidi ja mõte jõudis paberile hoopis Üllar Kallau käega.
Kui täna voolis rannaliival Raul Kirss koos oma tütrega, siis Mati Sutt ütles, et homme hakkab ta tööle koos Sorgega.

Sindi meeskonnas teevad iseseisva töö Sindi kooli endine direktor Tiit Vaher ja tema abikaasa Moonika Vaher.

Juba täna võis näha toimetamas ka pisemaid tegijaid. Mitmed kastid tihedaks tambitud liivaga ootavad ligemale 20 last, kes alustavad homme liiva voolimisega. Professionaalide ja asjaarmastajate ridu täiendavad Pärnu Kunstikooli ja Pärnu Vabakooli õpilased.

Midagi oli näha ka liivakastide taga sündivast loomingust. Mati Sutt andis väikese kirjelduse, mis liivaluidete ette peaks tulema. Kokku valmib kolm pannood. Esimene peaks kujutama linna siluetti. Teisel pannool tahetakse reljeefsel pinnal kujundada mõnd ajaloolist münti ja hansa koge. Kolmas kujund peaks looma pildi linnakodanikest, sõdalastest ja linnavalvuritest.

Kui esmaspäev polnud töö alustamiseks mitte kõige sõbralikum, siis teise päevaga oldi rahul. Rait Pärg ütles, et tänane ilm on olnud lausa ideaalne liivaskulptuuride valmistamiseks. Pärg osaleb liiva voolimise festivalil teist korda. Enne töö juurest lahkumist kaetakse pooleliolevad skulptuurid PVA liimiseguse veega, mis jätab nad õhukese kile alla ega lase liival pudenema hakata. Vihma eest tuleb pooleliolevad tööd kinni katta ja kahejalgsete komistuste vältimiseks jäetakse öötundideks ka valvurid hansalinna valvama.

Samal teemal: