1. klassi õpilase Karl Anders Holmi toodud seened; Keitlyn Murumäe uurib seeni väga pikalt ja põhjalikult

Juba esmaspäeval hakati seeni tooma Seljametsa muuseumisse, kus Mare Arumäe kõigi nimetuste määratlemisega tegeleb. Enamik seeni on metsast välja toodud täiskasvanute poolt, aga laste hooleks on jäänud mitmete huvitavate kompositsioonide valmistamine ja korjatud seente kohale toomine. Mitmed vanemad pelgavad lapsi metsa lasta puukide kartuse tõttu, aga sellegi poolest on neidki lapsi, kes ise seeni otsimas käinud.

Täna, ametlikult avatud seente näituse külastamise ajal jooksid mitmed lapsed sisse ja näitasid Mare Arumäele imetillukesi seeni, mida kohe oli raske määratleda. Pidevalt jätkub huvilisi, kes sisse astuvad. Hommikul olid esimeste seas Paikuse Põhikooli 1. ja 2. klassi õpilased. Seljametsa Lasteaed-Algkooli rahval asub seenenäitus aga üle õue tuleku teekonna kaugusel. Seepärast on ka nende külastused vast kõige arvukamad, kuna tullakse näitust vaatama ikka rohkem kui ühel korral.

Mare Arumäe, kes ka ise sellegi näituse jaoks metsas käis, on tegelikult suurte kogemustega seente tundja. Pärnu loodusemajas töötamise ajast rääkis ta sellest, kuidas seal seente näitust ette valmistati. Metsa mindi 15 inimesega ja seente määratlemisel kasutati väljapoolt kutsutud spetsialisti. Seljametsal püüab ta kogu suure töö üksipäini ära teha. Sel aastal on olnud jälle suur saak, mis võimaldab näidata üle 100 erineva liigi. „Praeguseks hakkavad pilvikud ja puravikud läbi saama, seepärast on hetkel kõige rohkem näha mitmesuguseid riisikaid,“ tutvustas ta väljapanekut. Keegi oli just toonud ühe iseäraliku väljanägemisega seene, mida ta esialgsel vaatlusel pidas Kobarheinikuks, aga soovis siiski veel tarkade raamatute abil täpsustada. „Ega alati polegi kõiki seeni nii kerge täpselt määratleda,“ sõnas kogemustega seenetundja juurde.

Seeni lubati veel hommegi tuua. Tahkuranna valla muuseumi omanik Kaido Kivi lubas tuua kaks suurt sirmikut, mida ta külmakapis säilitab. Ühe pidavat panema näitusele ja teisest tahtvat kohale tulles valmistada maitsva küpsetise, mida siis kõik soojalt proovida saaksid.

Reedel korraldab aga Seljametsa kooli kokk Leena Pärnits päris suure küpsetamise, kui paneb ahju seene pizza. Ühise seene pizza söömisega soovitakse selle sügise seenenäitus pidulikult lõpetada. „Kõiki Seljametsa Lasteaed-Algkooli lapsi, kes tõid

näitusele seeni, peame meeles maiustustega ning parematele anname tänukirjad,“ lubas muuseumi juhataja.

Juba praegu mõlgutatakse mõtteid järgmisest seenenäitusest, mida tahetakse korraldada märksa ulatuslikumalt. Siis on juba tegemist tagasihoidliku juubeliga, kuna Seljametsal korraldatav seenenäitus toimub viiendat aastat. Peetakse plaani selleks otstarbeks täiendava raha muretsemiseks. Ühe võimalusena näeb muuseumi juhataja Laine Järvemäe kohaliku omaalgatuse programmi järgmise aasta kevadel toimuvas taotlusvoorus osalemist, kus jaotatakse raha üksnes seltsingute tegevuse toetamiseks. Siis võiks tellida bussi ja korraldada ühise väljasõidu loodusesse, kus toimuks täispikk õppepäev mitmete huvipakkuvate sündmustega ja saaks muudki põnevat seente paremaks tundma õppimiseks ette võtta.

Mare Arumäe ja Leena Pärnits, kes reedel seene pizzat hakkab küpsetama

Samal teemal: