Fotodel: 1) Kolmas Roheline laat; 2) Marko Põldsam

„60 kuni 70% müüjatest on samad, kes tulid esimesel ja teisel korral Rohelisele laadale,” ütles Marko Põldsam rahuloluga, sest see näitab, et huvi taoliste laatade vastu on kestev ja mitte ühekordne uudistamine. Esimene laat korraldati Pärnu Keskuse ja Port Arturi kaubanduskeskuste vahele jääval väljakul 14. novembril, teine 11. detsembril, kolmas toimus täna ja juba on määratud ka neljanda Rohelise laada toimumise aeg, mis saab olema 10. aprillil. Lähemas tulevikus tahab idee teostaja Põldsam muuta Rohelised laadad igal kuul regulaarselt toimuvaks kauplemiseks. „Võibolla suvel tulevad suuremad pausid sisse, aga mõttes liigub plaan, et tulevikus võiks hakata korraldama teatud kindla sihitusega laatasid nagu näiteks maasika-, mustika-, juurviljafestivalid, miks mitte korraldada kartulifestival,” avaldas Põldsam edaspidiseid kavatsusi.

Kahtlemata jääb kestma range reegel, et laadale võib tulla üksnes oma toodanguga. Mahetoodangu osatähtsus peab kindlasti kasvama. Heameeleks on põhjust sellest, et sedakorda on väljas ka Pärnumaa väiketootjaid. „Kohalik suitsusink, õunad, väga hea hapukurk, Uulust on toodud mett müüki,” tõi Põldsam näiteid, millega kohalikud tootjad kauplevad.

Laadal ringi liikudes hakkasid silma väga erinevatest puidumaterjalidest valmistatud kandikud ja alused, mida on valmistanud Kalev Kuusik. Mees õpetab Häädemeeste Keskkoolis tööõpetust ja teeb sealsamas ka mitmeid muid töid. Teiste tegemiste kõrvalt leiab aega käsitöö jaoks. Väga huvitava ehitusega on õlgkatusega linnu söögimajad.

Fotodel: 1) Kalev Kuusik linnumajakesega; 2) Gallo Trei puidust tarbeesemed

Paljud on siiski kaugemalt tulnud, mis teistpidi vaadates teeb Pärnu laadale üksnes au. Trei Puidukaubad OÜ on Gallo Trei väikeetevõte, mis valmistab Ridala valla Panga külas põhiliselt mustast lepast mitmesuguseid lõikelaudu ja muid puidust tarbeesemeid.

Kuid puidu kõrval võis osta kootud kehakatteid, jalanõusid, ehteid, maale ja muud. Läti ehtekunstnikud tulid väärismetallist kollektsioonidega. Toiduks pakuti pähkleid, pudrutangu, leivajahu, kuivatatud puuvilju, sõira, juustu, kuivatatud puuvilju.

Küüslaugumandleid ja kukekomme pakuti Port Arturi peaukse kõrval olevalt vankrilt. Hansa Gold OÜ on Marko Põldsami firma, mis valmistab kukekomme ja erinevalt maitsestatud mandleid.

Fotodel: 1) Kukekommid ja mandlid; 2) Hansa Gold OÜ mandlid

Samal teemal: