Ei meeldigi alaline õpetamine?

Rahuliku vaikselt kostuva muusika saatel astusid õpetajad kooli aulasse. Direktor Ain Keerup kinkis endistele ja koolihoones töötavatele Sindi Lasteaia õpetajatele tulipunase roosiõie. Teistele õpetajatele kinkisid nende õpilased lilled juba hommikul õppepäeva alguses. Aktuse algust ootajad võisid jälgida ekraanil liikuvaid pildikesi ja tekste. Meelde jäi W Churchill'i pillatud mõttetera: „Ma olen alati valmis õppima, kuid mitte alati ei meeldi mulle, et mind õpetataks.“

Töövari direktori ülesannetes

Piduliku aktuse avasõnaga üllatas õpetajaid Ain Keerupi töövari Mario Roostalu. „See päev on pühendatud kõige tähtsamatele inimestele ühiskonnas – õpetajatele,“ kuulutas töövarjuna direktorit asendanud Roostalu, kellel oli sel hetkel luba kanda rinnas Ain Keerupi nimega nimesilti koos ameti nimetusega. Kõneleja nägemuses aitab just õpetaja elukutse kujundada kõiki teisi elukutseid. „Just teie suunamine, kallid õpetajad, aitab meil, õpilastel, tulevases elus paremini hakkama saada. Tean, et töö, mida te teete, on väga raske, keeruline ja kurnav. Aga kui teie ees on klassitäis särasilmseid ja õpihimulisi noori inimesi, ei ole ükski minut kulunud ajast tühja läinud.“

101 protsenti

Sisutiheda ja kaunilt sõnastatud sõnavõtu lõpetas Roostalu Alois Podhajsky kogemusega: „Õpetaja on oma õpetusega edukas siis, kui õpilased temast aru saavad ja teda austavad.“ Huvitav on seejuures teada, et aastatel 1898-1973 elanud Alois Podhajsky oli 26 aastat õpetaja ja Hispaania Ratsakooli direktor, kelle elust ja tööst on mitmekülgselt hariv lugeda ka eesti keeles ilmunud raamatut „Minu hobused, minu õpetajad“, mille autor ta ise ongi.

Sõnavõttu lõpetades ütles Roostalu, et õpetajate päev on 101% teie päev, nautige seda sajaga. Öeldu kutsus esile valjult kõlava naeru ja väga tugeva aplausi.

Direktor kahtleb, kas poliitik ei pingutanud üle?

Ain Keerup möönis, et täna pööratakse õpetajatele senisest enam tähelepanu. Õpetaja meenub nii õpilastele, lastevanematele kui ka poliitikutele. „Pean silmas poliitikuid, kellele meie, õpetajad, meenume eelkõige teatud ajaperioodil,“ sõnas direktor tähendusrikkalt, kui teatas eelmisel päeval koolimajja saabunud enneolematult suurest kirjade hulgast. Ta kinnitas, et eeldatavalt said oma kirja kõik Sindi Gümnaasiumi õpetajad. „Ja ilmselt mitte ainult meie omad, vaid kõik maakonna õpetajad. Võibolla veelgi rohkemgi.“ Kirja saatjaks olnud Riigikogu liige rääkis südamliku loo oma kunagisest õpetajast. „Usun, et kirjas sisaldunud soovid olid siirad, kuid minu süda jäi natuke kriipima. Ajal, mil õpetajate palgad on pidev teema, võinuks säästa raha ümbrikute ja markide pealt. Soovid oleks jõudnud õpetajateni ka ühises saadetises, sest haridustöötaja peab olema vastutustundlik, ja ongi,“ leidis Keerup, kelle arvates võis eile mõni tema kolleegidest sama tunnet tunda.

Keerup ütles õpetajaid tervitades, et õpetajaks lihtsalt ei saada. Õpetajaks ei aita saada ka meeletu õppimine. Õpetajaks peab sündima. „Kõiki töid peaks elus tegema südamega, aga õpetaja tööd saabki teha vaid südamega. Iga minut, iga tund, iga päev. Ei ole võimalik aktiviseeruda ühel päeval ning siis teatud aeg rahulikult üle elada. Seda võib olla tehakse, aga see inimene ei ole õpetaja suure tähega,“ avaldas Keerup oma seisukoha õpetajaks olemisest.

Mis meeldis...

Muusikaliselt ja tantsuliselt esinenud õpilaste nimekiri on väga pikk, aga erilise aplausi teenisid ära suur hulk ainult üheks korraks kokku tulnud Poiste ansambli noormehi, kes laulsid kunagist hitti „Kikilips“. Huvitav oli tantsuline etendus "Teel kooli", mille esitasid D.R.E.A.M tantsutüdrukud ja kooli näiteringist Mirette Juurikas, Ats Tobias Pikk ning Jaanika Kangur. Väga võimsalt ja veenvalt suutis laulda Melissa Aaslaid.

Kairi Gustavson, Sindi Linnavalitsuse haridus- ja kultuuritööspetsialist ning Sindi linnapea Marko Šorin tänasid linnavalitsuse nimel erilise tublidusega silma hakanud õpetajaid.

Samal teemal: