Kuigi Raeküla turu omanik Heino Mölder plaanis piduliku turu avamise keskpäevale, ei jäetud varajastel hommikutundidel ühtki uudistajat uksetaha ootama. Nii alustati kauplemisega kohe vastavalt sellele, kuidas keegi jõudis oma leti müügikorda seada. Kella kaheteistkümneks kaeti laud kergete suupistetega ja valati šampus pokaalidesse. Kõik ostjad, kes peauksest müügisaali sisenesid, tundsid, et neid on isiklikult kutsutud ja oodatud, sest turu peremees seisis ukse lähedal ning tervitas klaasikesega iga külalist. Heino Mölder on tagasihoidliku loomuga ja avas turu ilma traditsioonilise lindi läbilõikamiseta, ka avakõne jättis pidamata. Kuid tavapäraste rituaalide puudumine ei vähendanud karvavõrdki sündmuse tähtsust, sest loomisel on lääne regiooni suurim toiduturg, mis on orienteeritud kodumaisele toodangule.

Esimesel päeval ei jõudnud kaupmehed veel kõiki 32 müügikohta hõivata, aga mitmesugused köögiviljad olid lettidel täiesti olemas. Saali keskel kaubeldi meega ja otse ukse kõrval võis lilli valida. Sisenemisel paremat kätt on suur kondiitritoodete valik. Erinevate lihatoodetega kaupleb kaks firmat. Kalakauplused on eraldi ruumides, kuhu pääseb otse välisustest. Teisel korrusel on avatud kohvik. „Müüjad oleksid pidanud siiski kõik aegsasti kohal olema,” oli Mölder veidi pettunud müüjate aeglase toimetamise pärast. „Värske liha müüjad tulevad järgmisel nädalal, neil oli ajanappus, ei jõudnud pabereid korda ajada,” selgitas turu peremees vabandavaid asjaolusid, mispärast täna veel kõik kohad polnud täidetud. Kohad broneeriti juba aegsasti ja paljud hilinejad pidid oma pikaldast otsustamist kahetsema, sest praegu enam vabu kohti pole.

Huvipakkuv on pikk külmlett, mis asub peaukse suhtes vastasseinas ja mille kohal ilutseb kiri Gurmaan. Argo Põder on Tartu firma BBC Grupp omanik, kes kaupleb omavalmistatud toodanguga ka Tartus ja Võrus ning on osalenud paljudel laatadel. Nüüd on ta jõudnud Pärnu. Heino Mölder arvas, et nende müük võib kujuneda Raeküla turu üheks tõmbenumbriks. Liha on muudetud söödavaks ilma keetmata, lepa puuga suitsetades. Müügil on tavatuid tooteid nagu metskitse sink ja muud. Lähipäevadel saabuvad külmutatud krokodilli, antiloobi, boamao ja teiste eksootiliste loomade lihad müügiletile.

Mais peaks kauplemine aga veelgi avarduma. Niipea kui kiviparkett maja taga maha saadakse, hakatakse ka väljas kauplema. Praeguseks on kolmandik broneeritud „Lepingud on sõlmitud Tootsi aiandi ja Põltsamaa roosiaiaga, samuti FIE Maris Merisaar – kui õieti mäletan – on soovinud 100 m2 müügipinda,” rääkis Mölder peatsest täiendusest. Kuna õuele väikseid kohti broneerida ei saa, siis tuleb osta päevapiletid. Väljas hakkavad müüma ka käsitöölisd.

Turg hakkab olema avatud nädalaringselt kõigil päevadel hommiku kella kaheksast kuni õhtu seitsmeni. Ühendust saab turuga telefonil 5040098 või elektronposti teel: info@raekulaturg.ee . Täiendav info on kodulehel: www.raekulaturg.ee

Samal teemal: