Fotodel: Sindi spodiklubi esimees Helle Artel avaldab austavat tunnustust rajameister Kalmer Jürimale.

Kui esialgselt möödunud nädalavahetusele kavandatud Sindi suusaraja avavõistlus käreda pakase tõttu ära jäeti, siis tänane -7 kraadine vaikne päikesepaisteline ilm koos eile maha sadanud kerge lumega oli päris vastuvõetav suusailm.

Pool tundi enne avastarti võis näha kümneid suuremaid ja väiksemaid võistlejaid end registreerimas. Muist tegid soojendussõite radadel, mis Kalmer Jürima oli äsja ATV järel veetava rajalohistiga värskelt üle sõitnud.

Fotodel: 1) Esimene finiššeerija; 2) Puhkus

Fotodel: 1) Teine finiššeerija; 2) kolmas finiššeerija

Jürimale kuulus ka päevasündmuse keskne lugupidamine. Sindi spordiklubi Kalju esimees Helle Artel, ütles avasõnades, et nii head suusarada pole veel Sindi ajaloos varem olnud kui nüüd. Austava tunnustuse nimel andis ta spordiklubi poolt Jürimale üle tänuvimpli, millele on kirjutatud tekst: „Austatud Kalmer Jürima! Täname südamest toreda suusaraja eest! Meis kõigis on midagi erilist ja kui kogu südamest järgida oma salasoove, oled võimeline kes teab kui suurteks tegudeks. /Sindi spordiklubi Kalju/”

Fotodel: 1) Kalmer Jürima avastardi eel; 2) Esimene start kõige pisematele läks koos Kalmeriga

Pool tundi pärast keskpäeva lasti ühisstardist väikesele ringile kuni 10ne aastased lapsed. Nende jaoks stopperit tiksuma ei pandud. Küll anti Jürimale eelisõigus minna starti koos kõige pisematega kümmekond meetrit teistest eespool, et rada ette sõita. Vahetult enne sõitu pidas Artel vajalikuks pisikesi manitseda, et nad kohe stardist väljudes ei astuks uisusammu. Siiski unustasid mõned kiiresti vajalikud õpetussõnad ja nii nad jalad sassis pikali ka prantsatasid.

Järgnevalt lasti rajale paarisstardid. Sõiduviisi võisid võistlejad ise valida, kas klassikas või uisusammu. Poisid ja tüdrukud vanuses kuni 14 aastat pidid läbima 2,5 km pikkuse ringi. Nende järel läksid õrnema soo veteranid, neiud ja naised 2,8 km distantsile. Kaks ringi tuli samal rajal läbida noormeestel, meestel ja veteranidel. Neidude ja noormeeste vanuseline arvestus jääb 15 ja 17 aasta vahele. Naised said võistelda vanuses 18 kuni 34 ja mehed 18 kuni 39. Naisveteranina saab võistelda alates 35st eluaastast ja meesveteranina võib rajale astuda 5 aastat hiljem.

Fotodel: 1) Mees Uulust; 2) Helen on seekord kaamera suuskadega asendanud

Kuigi valdade kaupa arvestust ei peetud, juhtusin kokku ka kaugemalt tulnud inimestega. Näiteks üks Uulu mees, kes on harjunud pidevalt sõitma kodust vaid 8 km kaugusel oleval Jõulumäel, tuli täna spetsiaalselt Sindi esivõistlustele. Silma hakkas samuti vähemalt üks tõeline fännklubi, mis oli tulnud oma inimestele pöialt hoidma. Hästi lõbusas meeleolus perekeskne fännklubi Erm toetas Tiiat ja Kaupot.

Fotodel: 1) Fännklubi Erm; 2) Kellukesega rajal olijaid ergutamas

Vanusegruppide kolmele paremale anti Sindi spordilubi Kalju karikad. Lisaks jagati kõigile osalejatele Kalju poolt väljapandud kingitusi, mida igaüks võis ise valida. Võistluse ainus korraldaja oligi Kalju, kelle tegemist toetas Sindi Linnavalitsus Anu Vassviki sõnul üksnes moraalselt. Ilmselt päris nii see siiski ei olnud, sest linnapea isiklikult kõndis suure sinise ämbriga ringi ja jagas lahkesti maitsvaid kompvekke.

Fotodel: 1) Kingituste valimine; 2) Anne

Enne võistlusi anti edasi palve neile, kellel on jäänud seisma vanu suuski, keppe või saapaid, mida enam ei tarvita ja soovitati neid lihtsalt ära anda või müüa sümboolse tasu eest. Kui palju üleskutsele vastajaid oli, jäi selgusetuks. Siiski sattusin juhuslikult peale, et Anu Pikk sai oma suusad anda uutele omanikele. Eeskuju väärib kindlasti järgimist kasvõi sellepärast, et nii mõnigi võis jääda täna tulemata seepärast, et pole olnud võimalik uusi suuski muretseda.

Kel tänasest jaksu järele jäi, võivad juba homme jätkata Pärnumaa Talimängudega Reiu puhkekeskuses perekonnavõistlustel. Pühapäeval toimuvad teatevõistlused suusarajal ja saab osa muustki põnevast. Pärnumaa Talimängud toimuvad sel talvel juba 30. korda. Sooviks, et Sindi suusarada muutuks üheks arvestatavaks talispordi keskuseks siinses piirkonnas ja erinevaid võistluseid korraldataks rohkem kui kord aastas. Miks mitte ka mingi osa Pärnu Talimängudest. Kuulujärgi on Sindi raja vastu huvi tuntud juba väljaspool Pärnumaa piiregi, mis on alguse kohta palju tõotavalt hea märk.

Jõudu Tegijatele!

Fotodel: 1) Karikad ootavad võitjaid; 2) Tee joomine

Samal teemal: