Vanaisa näitab kuidas tuleb õigesti ratast veeretada

Tänast vanavanemate päeva sisustasid Sindi linnas kontsertesinemised ja sellele järgnenud vanaemade, vanaisade ja laste vahelised mängud.

Pilvedele kostüümid on valmistanud Imbi Ristoja
Mõtetes vanavanemate juures; jutustused oma vanavanematest
Lia Oras toob välja lindid, mis peatselt leiavad õige omaniku; Vanavanemate päeva tegemised seltsimaja ees

MTÜ Sindi Naisliidu eestvedamisel oli tänase päeva läbi viimisesse kaasatud Sindi Gümnaasiumi näitering, Sindi Seltsimaja ja Sindi Linnavalitsus. Kontsertkava valmistas ette Sindi Gümnaasiumi õpetaja Eneli Arusaar, kes koos oma 3A klassi ja kooli näitetrupi õpilastega esitasid huvitava sõnalise osa ning mida omakorda liigendasid erinevad taidlusseltsid. Taidlusrühmade lavaline teostus oli Arusaare poolt seatud sellises läbilõikes, millest võisid vaheldumisi elamusi nautida nii vanaisad, vanaemad, isad, emad kui ka kõige pisemad mudilased.

Lava vasakul servas seisid kolm noort põlevate küünalde ees ja lava keskele astusid järgemööda teised noored, kellest igal ühel oli midagi südamlikku, hinge minevat, tarka või naljakat rääkida oma vanaemast ja vanaisast.

Karl teretas oma surnud vanaisa taevas ja küsis luba jääda seniks tema tuppa kuni sellest majast ära kolitakse. Fred soovinuks, et vanaisa veel elaks: „Kuigi olid kuri ja vuntsidega, olid sa ikkagi hea ja ma armastan sind, tea seda!“ Annabel rääkis oma heast vanaemast, kes koristab alati kõik ise ära. Anni ei osanudki täpselt öelda, miks vanaema ja vanaisa nii head on, aga leidis, et midagi erilist neis ikkagi on. Annabel kiitis oma vanaema ka seepärast, et ütleb kõigele jah, jah, jah, kuid ema ütlevat alati: oota natuke.

Lembit Roosimäe mängis viiulil hakatuseks popurii väga vanadest viisidest. Teiste meloodiate seas kordusid pidevalt kaunid helid vanast vaimulikust laulust ¬„Ma kummardan Sind, armuvägi“. Selle viisi autor on keisrinna Katarina õukonnas kirikukoori juhatanud ukraina päritolu vene helilooja Dimitri Bortnjanski, kes elas aastatel 1751-1825.

Seejärel liiguti üle saja aasta ajas edasi ja lavale astusid läinud sajandi kolmekümnendate riietuses naised ning tantsisid selle aegsetes rütmides. Helikandjalt kostunud laul „Paula, sul on poisipea“ (sõnad A. Trilljärv, viis P. Tammeveski) viis mõtted kusagile aastasse 1938, kui Ants Eskola esituses kõlas koos orkestriga tolle aja mõistes superhitt või lihtsalt üks kodumaine lööklaul. Järgmise etteastena tõi Pärnus juba 1995 aastast tegutsenud Gabrieli Moe ja Tantsukool nüüdisaegsed tantsud Annika Viibuse vahendusel vaatajate ette, millega liigutati aega veel 60 kuni 70 aastat tänapäevale lähemale.

Helle Artelil ja tema väikestel akrobaatidel olid punased pioneerirätid kaela seotud, et meenutada vanaisadele nende kooliaega, mis erines küll oluliselt praegusest ajast, aga mida ei saa ka ajaloost välja rebida või vanavanematele midagi ette heita.

Läbi aegade on püsiv koht rahvatantsul ja seepärast võis näha tantsimas ka Amalie Jegorova juhendamisel esinenud vanemaid mehi ja naisi pisut veidra nimetusega rühmas Taastantsimiseks kõlbulik segarahvatantsurühm „Ummasoodu“.

Vanemale põlvkonnale läks hästi peale Ilme Prenge laulmine, mida saatis süntesaatoril Priit Kask. Teiste laulude kõrval sai kuulda ka manalateele lahkunud Sindi mehe Valdur Prenge laulu.

Pärast saaliesinemisi väljuti seltsimaja ette murule, kus Helle Artel oli valmis pannud hulga erinevaid seltskondlikke mänge. Pentangi mängu korraldas ja oli ka mujal abiks Sirje Soovik. Lastest oli innukalt abis Annabel Alliksaar. Päeva lõpuks valiti ka kõige hakkajamad

vanaema ja vanaisa, kellele asetati üle õla vastava kirjaga lindid: „Vanaema 2012“ ja „Vanaisa 2012“.

Sündmuse peakorraldaja, MTÜ Sindi Naisliidu esinaine Lia Oras tundis heameelt korda läinud päevast eelkõige sellepärast, et vihm ei kiusanud ja ilm oli päikseline. Lia Orase koostatud oli ka spetsiaalselt vanavanemate päevaks koostatud ajakiri Vanavanemate päev, mis kõigile lastele kodudesse kaasa anti. Rinda pandi päevakohane märk, mille kujundas samuti Lia Oras.

 

Täiendatud: 12.09

Helen Parmen valmistas vanavanemate päevast väga põhjaliku fotoreportaaži. Nauditavat slideshow’d saadavad samal päeval Sindi seltsimaja laval Ilme Prenge esitatud laulud. Vaata ja kuula seda kõike siia klikkides.

Samal teemal: