Inimestele oli rahustav teada saada, et Pärnu ei vääri peksupealinna nimetust, sest ministri esitatud arvud ja ekraanile suunatud diagrammid rääkisid vastupidistest faktidest.

Tulevikus võivad probleeme hakata tekitama illegaalid, kes sooviksid oma eluga jätkata Eestis. Minister juhtis tähelepanu tõsiasjale, et üks inimene, kellele antakse elamisluba, võib järgnevalt näiteks 8 inimest kaasa tuua. Need on tema oletatavad pereliikmed, kes hakkavad nõudma oma inimõigusi, et pere saaks koos elamist jätkata. Terrorismi ohtu minister praegu ei näe.

Minister ütles, et masu mõjutab suuresti ka sisejulgeoleku heaks tehtavat tööd. Sel aastal tuleb hakkama saada 300 miljonit krooni väiksemate kulutustega. Samal ajal kulub ainuüksi teenistuslikele sõitudele ca 5,6 miljonit liitrit kütust. Minister nimetas vajadust uue suure politsei ja piirivalve hoone järele Pärnus, mis peaks tulema Tammsaare tänava sõjaväeterritooriumi kohale. Praegu aga puuduvad vajalikud vahendid reaalsete sammude astumiseks. Suurt tähelepanu pööratakse infotehnoloogia arendamisele. Ministeeriumi allasutuste süsteemis on umbes 9000 arvutit. Praegu töötab politsei ja piirivalve ametis 6200 töötajat.

Saalist küsiti abipolitseinike arvu. Pomerantsi sõnul on Eestis praegu 1000 abipolitseinikku. Tehti ettepanek suurematel maanteedel kehtestada teekasutusmaks. Veel juhiti ministri tähelepanu sellele, et hetkel käivad tööd neljal suurel teedeehituse objektil, mida rahastab Euroopa Liit. Soovitati valitsuse istungil arutada võimalust, et teeehitus toimuks mitmes vahetuses, mis lühendaks ehituste valmimise tähtaega ja annaks inimestele rohkem tööd. Muret tekitab praegune alkoholipoliitika, mis küsija sõnul olevat liialt hambutu. Tõstatati küsimus seaduslikkuse ja õigluse suurest lahknevusest, mis tekitab kodanike rahulolematust. Pomerantsi vastusest selgus, et tema seisukohalt peaks siiski õigusmõistmisega asi üldjoontes paigas olema. Karistatud saavad isegi õigusemõistjad, kui nad minetavad seaduse kuulekuse. Samuti küsiti, kuidas ohjeldada noorukite laamendamist.

Õppeaasta lõpetamine

Pärnu Väärikate Ülikooli esimese õppeaasta pidulik lõpetamine toimub 9. juunil kell 16.00 teatris „Endla“. Tervitussõnavõttudega esinevad Pärnu maavanem Andres Metsoja ja Pärnu abilinnapea Jane Mets. Tartu Ülikooli õppeprorektor Birute Klaas teeb ettekande teemal „Õpime igas eas, igas kohas, igal ajal". Samas antakse üle tunnistused ja tänukirjad toetajatele.

Üks peamisi abilisi Väärikate Ülikooli läbiviimisel on Jaak Suurväli.

Samal teemal: