Esimesena astusid mikrofonide taha Sindi Gümnaasiumi sõnameistrid Karl Vaba, Siiri Univer, Alex Feldmann ja Viktoria Januškevitš, kes esitasid õpetaja Eneli Arusaare abiga koostatud huvitavaid mõttekatkeid. „Ma elan imeilusal maal, Maal, mis meenutab mulle pigem säravat hommikut, kui värvikat õhtut, ning mille minevik, olevik ja tulevik ma olen. See maa on Eesti,” kaunistasid ühe koolinoore kirkad sõnad lumehelveste tasast langevat lendu samal ajal kui kümned õpilased ja täiskasvanud hoidsid käes tillukesi sinimustvalgeid lipukesi.
„Ma tahan elada armastusega täidetud Eestis. Tahan elada Eestis, kus inimene on kõige tähtsam. Tahan elada Eestis, kus ei kehtiks arvamus, et raha eest saab kõike. Tahan elada Eestis, kus inimsuhteid ja lähedust peetaks olulisemaks kui mammonat,” kõlasid teise koolinoore soovist kantud mõtted.

Järgnevalt avaldas Urmas Saard arvamust, et Konstantin Pätsi mitmekülgne isiksus väärib enamat tähelepanu läbi mitmete sümboolset tähendust omavate objektide samal viisil nagu seda on tehtud näiteks Ameerika esimese presidendi George Washingtoni auks. Tuleks kaaluda võimalusi, mis lubaks anda Pätside pere eluasemele mingi ajaloost kõneleva funktsiooni. Selliselt meenutaks hoone ka tulevastele põlvedele üht Eesti riigi rajajana tuntud olulist võtmeisikut ja saaks külastusobjektiks turistidele.

Lühikeste sõnavõttudega esinesid ja asetasid pärjad Tahkuranna volikogu esimees Kalmer Metsaoru ja vallavanem Karel Tölp; Pärnu abilinnapea Romek Kosenkranius ja Pärnu Linnavolikogu aseesimees Epp Klooster; samuti Isamaa ja Res Publica Liidu Väärikate klubi esinaine Mari Suurväli. Pärja asetasid ka Kaitseliidu Kikepera malevkonna mehed.

Pärnu Ühisgümnaasiumi õpilaste 40-liikmeline segakoor esitas Kadri Keskküla juhatamisel „Laul Põhjamaast”, mille sõnade autor on Enn Vetemaa ja viisi looja Ülo Vinter.

Tseremoonia lõpul tänas Tahkuranna valla arendusspetsialist ja ürituse peakorraldaja Tiiu Sommer kõiki kohale tulnuid, kuid erilist tänu väljendas ta väljapoolt valda tulnud külalistele.
Eripäraseks muutis seekordse ürituse Pärnu Ühisgümnaasiumi segakoori esinemine. Kadri Keskküla ütles, et oldi esmakordselt Pätsi mälestusmärgi juures esinemas.

Sindi Gümnaasiumi õpilased aga tulid presidendi sünniaastapäevale juba neljandat korda. Traditsiooniks muutunud külastus on saanud teoks koostöös IRL-i väärikate klubiga, mille juures eriline tänu kuulub eelkõige sama erakonna liikmele Heldur Paulsonile. Paikuse Vallavolikogu mees on aastaid sponsoreerinud erinevaid isamaalisi üritusi nagu näiteks Eesti lipu päeva tähistamine Pärnus

või tänane üritus Tahkurannas. Sindi õpilaste ja teiste inimeste sõidutamiseks ning Eesti Lipu Seltsi suurte kandelippude transportimiseks tellitud bussi teenuse eest tasus Paulson isiklikult. Samuti ostis ta 50 väikest kandelippu. Oma tegemistest rääkimisega on ta väga tagasihoidlik, kuid kõikjal, kus ta näeb võimalusi isamaalistele ettevõtmistele õla alla panekuks, seal on ta tingimata kohal.

Mari Suurväli peab väga oluliseks koolides tehtavat selgitustööd, mis tooks rohkem õpilasi vabatahtlikult sarnastele üritustele. „Olgu tegu tänase päevaga, homse Eesti Vabariigi sünnipäeva üritustega, 4. juunil toimuva lipu päevaga või millegi muu sarnasega, kõikjale peaks haarama suuremal arvul koolinoori,” on Mari Suurväli noorte harimisel sama järjekindel nagu eakatele mõeldud Väärikate ülikooli ellu kutsumisel.

Samal teemal: