Fuajee tagaseina ees, mis asub mõni aste kõrgemal ülejäänud põrandast, võttis koha sisse seltsimaja oma muusikute seltskond: Virgo Vellend tuubaga, Priit Kask ja Mihkel Kalbus akordionitega ning Vallo Vaargas trummidega. Soololauljana esines Endel Pukk ja dueti aitas laulda Arno Tänav. Esitati vanu ajaproovile vastu pidanud laule nagu „Hulkuri valss“ ja muud sarnast, mis ajahõngu silmaspeetavalt sobitus hästi kasutatud raamatute laada vaimuga.

Ametlikult kuulutas laada avatuks Sindi linnapea Anu Vassvik, kes ka ise on väga suur raamatusõber ja eelistab tõlkekirjanduse lugemise kõrval võimaluse korral nautida autorite emakeelt. Anu Vassvik kutsus lugemise aastal inimesi rohkem raamatute juurde. Sindi Linnaraamatukogu direktor Ene Michelis luges 16 rida Hando Runneli luuletust

„Mõtelda on mõnus“, mille esimene salm ütleb järgmist: „Mõtelda on mõnus, / rääkida on raskem, / ärgem sellepärast / pääd veel norgu laskem/“ Milline on kogu luuletus ja selle terviklik mõte, seda võib iga luulesõber ise lugeda, kuid viimane salm sunnib veelgi edasi mõtlema: „Mõtelda on mõnus / kuidas kõik on raskem, / ärgem sellepärast / mõnu mööda laskem!“

Keskmisel fotol on Sindi raamatukogu töötaja Raja Šorin oma poja Markoga

Mõnigi ostja jätkas luulega veel hiljemgi, kui otsis endale huvipakkuvaid luulekogumikke. Kristel Reinsalu deklameeris peast lugedes koguni võõramaa keeles klassikut, millest mina küll hästi aru ei saanud ja autori nimegi unustasin kuulamisega ära, sest esitus oli väga huvitav ja veenev, mis pani uskuma, et tegemist on tõeliselt oivalise värsiga.

Enamik otsis siiski muud kirjandust. Äsja räägitud luulesõber oli äärmiselt õnnelik, kui leidis raamatute reast Tiit Tarlapi loomingu „Viiking, kes armastas haisid“. See oli ka esimene raamat, millele täna lugejatega kohtuma tulnud oma linna kirjanik autogrammi andis. Enamik inimesi, kes samuti endale meeldiva raamatu leidsid, pidid siiski leppima ilma autogrammideta. Kuid näiteks Sindi Muuseumi juhataja Heidi Vellend oli juba üksnes sellepärast üliõnnelik, et täna õnnestus saada raamatuid, mis mitukümmend aastat tagasi oli poelettidel suur defitsiit. Neid haruldusi leidis ta terve kotitäie. Neid, kes rõõmsa näoga ja suurem pakk raamatuid kaenla all lahkusid, oli teisigi ning mitte üldsegi vähe. Tuntud ajaloohuviline Marko Šorin tutvustas suurt pakki, mille hulgas oli ülimalt paks punaste kaantega marssal Žukov aga ka õhuke Hannes Valteri kirjutatud „Ausalt avameelselt“, mis räägib Landeswehri sõjast. Keegi vanem härra uuris pikalt üht nähtavalt kopsakat ja sedavõrd rasket raamatut, mille samuti otsustas viimaks kaasa võtta. Anu Vassvik keskendus väga pikalt välisukse kõrval oleva laua juurde, kus oli valik ajakirju. Mõned valitud

numbrid juba kindlalt kaenla alla pistetud, süvenes ta väga suure põhjalikkusega ajakirja Maakodu, mis kuulub Maalehe väljaannete hulka. Muidugi valmistas see sulemehele heameelt, et väljaande eelistuse osas näib mõlemal olevat ühine maitse. Veidi nõutult kõndis Vallo Vaargas saalis ringi, sest ka kõik raamatukogu töötajad ei osanud teda aidata Leonid Brežnevi „Väike maa“ leidmisel. Ilmselt oli keegi juba temast ette jõudnud kuna teati kindlalt, et ka selline raamat oli olnud saadaval.

Tiit Tarlap annab autogrammi

Hästi vahva poiss on Sindi Gümnaasiumi 1. klassi õpilane Siim Kaspar, kes tõi ka oma ema Ly raamatu laadale. Siim ütles, et temal on väga vahva klassijuhataja, kelle nimi on Eneli Arusaar. Siim ise on aga väga huvitatud teadusmaailmast. Eriti huvitub ta loomadest, taimedest ja vulkaanidest.

Siim Kaspar oma ema Lyga

Ene Michelis ütles, et tuhatkonnast raamatust umbes pooled on välja sorteeritud raamatukogust. Ülejäänud on toonud Sindi elanikud oma kodudest. Toojaid olevat olnud 15 inimese ümber. Samas sai osta soodushinnaga ka Sindi kirjaniku Tiit Tarlapi viimast raamatut „Meie kromanjoonlased“, mis ilmus möödunud aastal ja mille avaldamist toetas ka Sindi Linnavalitsus.

Raamatukogu töötajad plaksutavad muusikutele

Samal teemal: