Täna toimus Toris Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus tavaks kujunenud jüripäeva jumalateenistus, kus saadeti altaril süüdatud sümboolne Jüriöö tuli laiali üle riigi. Samal jumalateenistusel avati mälestustahvel „Eesti tänab ja mäletab oma liitlasi Vabadussõjas”.

Teenistusel ja mälestustahvli avamisel osales EELK peapiiskop Andres Põder. Jutluse pidas Pärnu Elisabeti kiriku õpetaja Enn Auksmann ja mängis kaitseväe orkester.

Jumalateenistusel viibisid ja viisid tule mitmetesse paikadesse laiali president Arnold Rüütel koos oma abikaasaga, Jüriöö pargi rajaja Jüri Upin, admiral Tarmo Kõuts, Pärnu lastekodu direktor Priit Sutt, Paikuse vallavanem Kuno Erkmann, Sindi abilinnapea Marko Šorin, Riigikogu liige Mark Soosaar ja teised.

Pärast jumalateenistust pakkus Kaitseliit väljas maitsvat suppi.

Järgnevalt toimus Püha Jüri monumendi juures pärgade asetamine ja mitmed inimesed võtsid sõna. Kaitseliidu Pärnumaa Maleva kaplan Eduard Kakko meenutas läbi arvude Venemaa inimvaenulikku käitumist lähiajaloos. Ta ütles, et teatud ajaloodokumentidele toetudes represseeriti Lenini ajal  17 miljonit inimest ja Stalini ajal 50 miljonit. Alles mõned nädalad tagasi oli maailma tähelepanu punktis Katõn, kus 70 aastat tagasi hukati ca 22 000 Poola eliiti kuulunud inimest. Kakko viitas toodud näidete varal sellele, et siiani pole Venemaa oma kuriteo pärast vabandanud ja Läänemaailm püüab poliitkorrektselt teha endiselt nägu nagu poleks iialgi midagi nii kohutavat toimunud.

Mark Soosaar tõi paralleeli täna avatud mälestustahvli kõrvale. Avatud mälestusplaadiga tänab ja mäletab Eesti oma liitlasi Vabadussõjas, kuid samad riigid unustasid pärast II Maailmasõda Eesti ära.

Sellise ebaõigluse sünguses on suur lohutus minna Jüriöö vabaduse mõtete ja tulega oma kodudesse, kanda oma südames rahu sõnumit ja heatahtlikku ligimese armastust hinges.

Fotogalerii jüripäevast Toris

Samal teemal: