Toomas Tammis ja Mark Soosaar jalutuskäigul Pärnu südalinnas

Kümmekond Kunstiakadeemia tudengit tulevad suvel Pärnusse tööle, et luua skulpturaalseid ideekavandeid Eesti Vabariigi sajandaks aastapäevaks rajatavale monumentaalteosele.

Pärnu Linnavolikogu juures tegutsev Eesti Vabariigi 100. aastapäeva erikomisjon kogunes täna oma kolmandale istungile Pärnu linnakodaniku majas, kus oli peakülaliseks Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskonna dekaan professor Toomas Tammis.

Arutelu teemaks oli riigi loojatele mälestusmärgi püstitamine 2018-ks aastaks. Kunstiakadeemia tudengite üheks õppetöö vormiks on õppepäevad või -nädalad, kus võetakse analüüsida mõnda olulist teemat. Selleks minnakse vastavasse paika, kus kavatsetakse midagi rajada ja mängitakse praktikas läbi erinevaid variante. Tänasel kohtumisel pidas dekaan Tammis võimalikuks tulla kümnekonna õpilasega eeloleval suvel kas juulis või augustis nädalaks ajaks Pärnusse. Tudengitega on kaasas ka juhendaja. Nad tutvuvad kõigi võimalike kohtadega, kuhu oleks võimalik soovitud mälestusmärki rajada. Tudengid tutvuvad asupaikade ruumilise tausta ja konkreetsete kohtade sidususega ajaloos - sõnumiga sellest, mida iga üksik paik endaga kaasas kannab. Üliõpilaste ülesandeks on pakkuda välja väga erinevaid loomingulisi kavandeid, mida modelleeritakse arvuti ekraanil või materjaalses vormis.

Töö lõpusirgele jõudmisel korraldab juubelikomisjon raekojas linnarahvale kohtumise samade üliõpilaste ja juhendajaga. Üheskoos saab siis vaagida sõelale jäävaid töid ja inimestel avaneb võimalus oma arvamuste välja ütlemiseks. Komisjoni esimees Trivimi Velliste peab oluliseks rõhutada, et hetkel ei ole komisjonil mitte ühtegi eelarvamust või lõplikult kinnistunud otsust mõttelise pildina tulevase skulptuuri kohta. See annab tänastele noortele ja tulevastele arhitektidele, kunstnikele vaba võimaluse katsetada mistahes lahendusi. „Ei ole kunagi välistatud, et mõni noor tuleb välja mingi täiesti uue ideega, mille peale seni pole mitte kunagi tuldud. See oleks väga suureks ja tänuväärseks abimaterjaliks juubelikomisjoni töös sobiva valiku poole,“ selgitas Velliste.

Komisjoni aseesimees Mark Soosaar soovitas tuntud kunstiajaloolase Heie Treieri loengut erinevatest teemalahendustest Euroopa linnades, mis on seotud hästi nähtavates kohtades märgilise tähendusega sündmustega näiteks riikide suurjuubelite jäädvustamisel. Treieri kuulamine loob täiendava tausta tudengitele. „See oli Mark Soosaarelt üks väga hea ettepanek, et valmistada Heie Treieri silmade läbi tudengeid ka teoreetiliselt korralikult ette. Treier on sellel alal üks kõige väljapaistvamaid teadjaid. Eelmisel komisjoni istungil tutvustas ka Mark Soosaar erinevaid maailma näiteid slaidiprogrammiga, mis haakub hästi Treieri ettekandega,“ ütles Velliste.

Toomas Tammis leiab, et hea kunstiteos on linnaruumis nagu väärikas kodanik.

Samal teemal: