Juba mitmendat päeva piirab Paikuse Põhikooli katastriüksuse edelapoolset jätku ehitustara, mille sees alustati eile suurte puude langetamist.

Praegune spordisaal oli kunagi EPT tööriistaladu, millest saab ümberehituse käigus kooli esindusaula

6. juunil allkirjastasid Paikuse vald ja AS YIT Ehitus peatöövõtulepingu Paikuse spordi- ja tervisekeskuse projekteerimis- ja ehitustööde teostamiseks. Kavandatud juurdeehituse eeltöödega alustas vallavalitsus juba 2009. aastal ja vaatamata mitmetele ettenägematutele asjaajamise kulgu aeglustavatele tõrgetele võib nüüd kindla veendumusega loota, et valla jaoks elulise tähtsusega rajatis valmib järgmise aasta septembris. Valla spordi- ja tervisekeskuse ümberprojekteerimise käigus valitud uue lähenemisviisiga vähendati rajatise maksumust peaaegu kolmandiku jagu. Selleks tõmmati koomamale hoone kubatuuri ja kallimaid ehitusmaterjale vahetati odavamate vastu. Näiteks osad betoonivaluseinad asendati sändvitšpaneelidega.

Eile tööpäeva lõpul esimesi tegemisi üle vaatama tulnud vallavanem Kuno Erkmann seisis tulevase ehitusplatsi servas ja vedas kauni tiigi kaldal jalaga joont sinna, kust maalt tuleb veesilma pinnasega täita, et kahekorruselise juurdeehitatava hoone 4466 ruutmeetri suurune netopind ära mahutada. Päriselt veesilma ei taheta kaotada, aga umbes neljandik või kuni kolmandik tuleb siiski täis ajada.

Uude keskusesse tulevad spordihall koos abiruumidega, perearstikeskus, apteek, hambaravikabinet ja olemasoleva hoone mahtu ehitatakse raamatukogu ning täiendavad klassiruumid.

Juurdeehituse suurima mahu moodustab spordikompleks, mis koosneb esimesel korrusel paiknevast suurest saalist (30x42 m), maadlussaalist (12x14 m), jõusaalist (10,9x15 m) ja teisel korrusel asuvast aeroobika saalist (10x15,3 m). Ülemisele korrusele jäävad veel 120 kohaga pealtvaatajate tribüün, tualetid, treenerite ruumid ja majutustoad sportlastele. Peasaal oli algselt kavandatud suuremana, sooviga mahutada selle põrandale 3 palliväljakut, aga arvestades rahaliste võimaluste piiratust vähendati pinda ja jäädi 2 palliväljaku juurde. Esimesel korrusel suure saali kõrval paikneb ka saali inventari panipaik (6x30 m). Sportlaste riietus-, pesemis- ja saunaruumid paigutuvad mõlemale korrusele. Invasportlastele mõeldud riietus-, pesemisruum ja wc asuvad esimesel korrusel.

Uusehituse valmimine lisab põhikoolile oluliselt avaramaid sportimisvõimalusi, saadakse juurde 3 õppeklassi ja vana spordisaali baasil rajatakse esinduslik aula. Ühtlasi saaks samas hoones asuv noortekeskus oma tegevust laiendada.

Kompleksi ühe tiiva teisele korrusele ehitatakse ruumid ka uuele raamatukogule, kuhu koondatakse nii kooliraamatukogu kui ka täna eraldi paiknev vallaraamatukogu. Üht osa raamatukogu pinnast tahetakse võtta ühiskasutusesse põhikooliga, mis võimaldaks päevasel ajal kasutada osa lugemissaalist õppeklassina. Raamatukogus avatakse interneti kasutamise võimalus vallakodanikele.

Tervisekeskuse ruumid hakkavad paiknema juurdeehitatava tiiva esimesel korrusel. Tervisekeskusele tagatakse eraldi sissepääs ja see eraldatakse muust hoonekompleksist. Tervisekeskuses saab olema 433,7 m2 põrandapinda, millest perearstikeskus moodustab 316 m2, hambaravi 68,5 m2 ja apteek 61,5 m2. Tervisekeskuse üldkasutatavaks pinnaks on 27,4 m2 tuulekoda. Realiseeruva projekti tulemusena paraneb märkimisväärselt vastavate teenuste kvaliteet, sest hetkel asub perearstikeskus kitsastes tingimustes. Kuno Erkmanni sõnul kavatsetakse päevakeskusest perearstide ära toomise järel kasutada vabanevat pinda selleks, et avada 5 kahekohalist tuba eakate päevakodu tarvis.

Ehituse eelprojekti koostas WSP Talone OÜ, kes tänaseks on oma tegevuse lõpetanud, mistõttu on AS-i YIT Ehitus ülesandeks nii projekteerimine kui ka ehitustööd. Riigihanke parima pakkumisena sõlmitud lepingu maksumus on 2,992 miljonit eurot ja ehitustöid juhib projektijuht Alar Saarik. Järelvalvet teostab AS Telora-E.

Ehitamist toetatakse Euroopa Liidu kohalike avalike teenuste arendamise programmist 1,340 miljoni euroga. Ülejäänud 1,650 miljonit tuleb valla rahakotist. Lisaks peab vald leidma veel 110 tuhat eurot sisustuse muretsemiseks. Seega on kogu projekti maksumus 3,1 miljonit.

Samal teemal: