Nüüdseks on lumepihustid oma töö Vallikäärus lõpetanud ja tööjärje võtavad vallil üle lumelinna ehitajad

Üheksa päeva kestnud kahe Soomest tellitud lumepihusti ettevalmistav töö kunstlume tootmisel Vallikäärus lumelinna rajamiseks on nüüdseks lõppenud. Workshopi esimene päev algas hotell Viking konverentsisaalis ehitusel osalejate registreerimisega töörühmadesse ja korraldati ideed selgitav õppepäev. Jää-arhitektuuri workshopi juht Merit Miller ütles, et praktilisi funktsioone täitma hakkav lumelinn on ettevalmistav etapp 17.–26. veebruarini toimuvaks jääfestivaliks.

Jäälinna eskiiskavandi koostamise aktiivsed eestvedajad on olnud Pärnu arhitektid Tanel Tuhal, Helle Urgard ja Leles Luhse. Workshopi praktilist teostust aitavad läbi viia aastaid Pärnus jääskulptuurivõistluseid korraldanud Üllar Kallau ja Rait Pärg. Peamiselt tehnilist ja kogemuslikku abi osutab Raivo Perandi. Algse kava järgi pidanuks jäälinna ehitama 25 noort skulptuuri, disaini, arhitektuuri või inseneriharidusega inimest, kuid haiguse tõttu eemalejääjate pärast võib osalejate lõplik arv olla siiski pisut väiksem.

Varem plaanitud kaheksa hoone asemel püütakse kõigepealt nelja meeskonnaga valmis saada neli hoonet ja kui aega jätkub, siis ka jõuda viiendani, otsustati tänasel arupidamisel. Ehitamisele tulevad majad on Maarja-Magdaleena Gildi käsitööpood, samuti filmi näitamise ja laste tegevustele mõeldud koht. Suurima ehitusena rajatakse Jääloss. Selle peamine ülesanne oleks talvepargile keskse ja atraktiivse silueti loomine. Arhitektid leiavad, et Vallikääru aasa poolelt on valli nurgapealne ehitis kaugele nähtav ja ehitis peaks edasi andma kogu talvepargi iseloomu. Jääbaarid, kus pakutakse kuuma jooki ja sööki, ehitatakse neist teine viimases järjekorras kui selleks aega jätkub. Ehitamiseks tahetakse võtta aega nädalapäevad.

Tanel Tuhal selgitas, et lumelinna algsed visandid annavad küll teatud ühtse joone erinevatele hoonetele, kuid kõigile ehitajatele jäetakse ka piisavalt palju võimalusi fantaasiavabaks lennuks.

Kaugeim lumelinna ehitaja S. M. Klalid Imran ütles oma kodukohaks Dhaka, mis on Bangladeshi Rahvavabariigi pealinn. Noormees kirjeldas Bengali maa asukohta Lõuna-Aasias, mis jääb Bengali lahest põhja poole ja piirneb maismaal India ning Myanmariga. Seal paigus pole ta iialgi varem lund näinud ega külmakraade tundnud. „Kui ma 2008. aasta oktoobris Helsingis -5 kraadise õhuga lennukist väljudes kokku puutusin, tabas mind täielik šokk. Dhakast lahkudes oli +35 kraadi, seega 40 kraadiline äkiline temperatuuride vahe,“ jutustas Soome Kokkola linnas kunsti õppiv üliõpilane,  kellele külm on siiani harjumatu kuid koos lumega siiski väga nauditavaks saanud.  Noormehe kutsusid kaasa Saara Suominen ja Mira Roivainen, kes õpivad samas õppeasutuses, mille nimetus on Nordic Art School.

Workshopi käigus kuuleb Jüri Tensoni loengut jää uurimisest, Tiiu Kirsipuu kogemustest jääskulptuuri vallas ja Jaan Künnapi pajatusi alpinismist, laviinidest ning iglude ehitamisest. „Kui tänane päev kulub meeskondade moodustamisele ja töö planeerimisele, siis homme ootab jää-arhitektuuri osalejaid juba reaalne ehitustöö,“ kinnitas Merit Miller.

Läinud nädala käre pakane on jääfestivali korraldajatele meele järele olnud, sest suur külm soodustas lume tootmist. Kuid liiga pikka kärekülma valitsemist ka ei soovita ja loodetakse, et alanud nädal muutub pehmemaks. „Liigse pakasega ei suudaks keegi kuigi kaua lumeplokke lossiks laduda” arutles Jääfestivali üldjuht Piret Hallik-Sass. Siiski püüavad korraldajad omalt poolt luua ehitajatele parimad tingimused. Täna jagas Turunudustugi arendusjuht Kristi Kesamaa osalejatele soojasid Jääfestivali logoga käpikuid ja mütse, mida saab ka mitmel muul erineval kasulikul viisil tarvitada. Veel lubas ta vajaduse korral töölisi kindlustada soojade tekkidega ja loomulikult ei jäeta neid sooja toidu ning joogita.

Jääfestival algab 17. veebruaril kell 19 tulise avashow`ga, mille kestel näeb uisutajaid, tantsijaid ja tulevärki. 18. veebruaril toob hokishow jääväljakule võistlema tuntud korvpalluritest koosneva Tartu Rocki Hokiklubi, Allar Levandi ja Pearu Pauluse tiimi, Pärnu hokimeeskonna ning Eesti Jäähokiliidu naiskonna. Hokivõistlusega paralleelselt toimub ka suur kalapidu, mis selgitab välja jääaluse kalapüügi meistri nii täiskasvanute kui laste seast. Riigi sünnipäeval näeb esimest korda talvelaval sümfooniaorkestrit – 24. veebruaril kell 14 tulevad lavale Üle-Eestiline Noorte Sümfooniaorkester Jüri-Ruut Kanguri dirigeerimisel, Tanel Padar ja Birgit Õigemeel, bänd ja Pärnumaa koorid.

Festivali info: www.icefest.eu

Soojad käpikud ootavad tõsist töö tegemist
Toomas Unt ja Tanel Tuhal räägivad arhitektide ideest

Täiendusena piltuudis lumelinna ehitusest Vallikäärus

Fotod on KRISTI KESAMAA pildistatud

Samal teemal: