Suure peo korraldamine nõuab põhjalikku ettevalmistust, millele jaanilaupäeva õhtuks Helmondisse tulija tavaliselt ei mõtle, eriti siis kui kogu korralduslik külg sujuvalt kulgeb. Et Sindi jaaniõhtu tuleks Pärnumaal üks uhkeimaid, selle nimel pingutavad Katrin Pulst, Priit Kask, Ain Keerup, Helle Artel, Eneli Arusaar, Virgo Vellend, Kadi Pulst ja veel mitmed tarmukad inimesed.

Helmondi peo- ja toidutare puhkekeskuse perenaine Katrin Pulst ütles eile õhtul, et tahetakse suurelt teha midagi ühiselt koos Sindi linnaga: „Kui Sindis oleks veel kusagil mujal soovitud midagi sarnast korraldada, poleks hakanud konkureerima.“

Integratsioonilaagri lapsed on õpetaja Arusaare abiga selgeks õppinud jaanipäeva kombestiku. Endist aega meenutav tegevus värskendab mälu sellest, millised toimingud saatsid jaanilaupäeval meie kaugemaid esivanemaid.

Sindi Seltsimaja asetab olulise rõhu kohalikele taidlejatele. Nii esineb Kristel Reinsalu juhatamisel Sindi segakoor, kes kogub tuntust ka väljapool maakonna piire ja sügisel pürgib läbi Barcelona rahvalaulukonkursi ka rahvusvaheliselt tunnustatud suurele lavale. Loomulikult esineb sama koori liikmetest koosnev naisansambel Šal-lal-laa. Hessa Idamaised kõhutantsijad on samuti valdavalt Sindi linna naised, kes oma vaatemängulise esinemise ja kirevalt värvilistes kostüümides pilluvad sädemeid silmadest, jalgadest ja kogu oma liikuvast olemisest. Tantsutrupi juht on Ege Sild. Vastukaaluks Idamaisele tulevad murule Eestimaiste tantsudega Sindi Murueided.

Küllap on põnev vaadata, mida suudavad Amalie Jegorova juhendamisel teha tantsijad, kelle ülipikk nimetuski väärib omaette tähelepanu: Taas tantsimiseks täiesti kõlblik segarühm „Om soodu“.

Siiski ei piirduta üksnes Sindi esinejatega. Pärnust esineb Kirmas ja Kajakas.

Esinemiste vahele on sätitud mitmesugused rahvamängud suurtele, väikestele ja päris väikestele, ka kolmeaastastele. Täiskasvanute puhul soovitatakse end 6-liikmeliste võistkondadena juba eelnevalt registreerida telefonil 55 672 277. Võistlejatele on varutud väikesed autasud, mille on valmis pannud Sindi Linnavalitsus, Eesti Lipu Selts ja ilmselt lisandub veel teisigi.

Jaanilaupäeva peaesinejateks on Karl Madis ja Margus Martmaa. Linnavalitsuse ja Helmondiga kahasse korraldatakse võimas ilutulestik. Arne Järvesaar saadab süntesaatoril tantsulugusid ja diskori koha võtab sisse Enno Lohu.

Kadi Pulst osutas käega vett purskava mäe suunas ja nimetas seda kunstlikult tekitatud kõrgendikku musumäeks, mille taga pidavat jaaniõhtul pärast keskööd leidma ka õide puhkeva sõnajala. Kes seda juttu ei taha uskuda, võib proovida teise tagasihoidliku toimkonna liikme soovitust. „Ole ise päike ja sul ei hakka kunagi külm,“ on ta kindel ka siis kui jaanilaupäev ei peaks olema loodetult piisavalt päikesepaisteline ja soe.

Samal teemal: