Eesti Muinsuskaitse Seltsi asutajaliige Liia Järvemets

Konstantin  Pätsi samba taastamistööde juht Ali Rza-Kulijev ja samba ehitustöölised Tahkurannas 1989; Konstantin Pätsi ausamba taastamine
Mälestustahvel Pätsi purustatud samba alusel;  Pätsi samba taastamistööde juht Ali Rza-Kulijev ja samba taastamise idee väljaütleja Trivimi Velliste Tahkurannas 1989

Oli nõukogude aeg, olin oma vanuse poolest veel koolilaps. Juba kevadtalvel käskis ema mul poodidest „tahkuranna kurgi“ seemet otsida. Käisin Tallinnas Valli tänava seemnevilja kaupluses ja teistes kohtades. Kevadel külvasime Tahkuranna kurgi seemneid mitu peenart täis.

Ema kiitis kõigile, et Tahkuranna kurgid on väga head – head süüa ja head sisse teha. Ei lähe kollaseks nagu muromid ega kasva seemned liiga suureks. Ja kui külalised meil olles kurke proovisid ja kiitsid, ütles uhkelt: „Need on Tahkuranna kurgid!“ Minagi kiitsin neid kurke tuttavatele.

Sellest, et president Konstantin Pätsi sünnikodu oli Tahkurannas, meil kodus ei räägitud. Võib-olla ei räägitud sellepärast, et oli nõukogude aeg, et minu vanaisa oli olnud Vabadussõjas, minu isa Soome Jätkusõjas, minu onu Saksa sõjaväes? Ja et mina ainsana „Lenini klassis“ ei astunud pioneeriks! (1963./1964. õppeaastal kandis Tallinna18. Keskkooli II a klass just Lenini nime.)

„Miks sa ei astu pioneeriks?“, küsisid minult klassikaaslased ja õpetajad. Mind jäeti karistuseks korduvalt peale tunde, mil klassijuhataja, õppealajuhataja ja vanempioneerijuht oma küsimuste ning selgitustööga mind piinasid. Nende töö ei kandnud vilja – pioneeriks ma ei astunud.

Tulemuslikumaks osutus siiski kodune kasvatustöö. Meil räägiti nagu muu seas, et Pätsi ajal oli hea elada ja et Eesti majandus läks tõusuteed. Et põllumajandussaadusi eksporditi – ja et mu vanaonu Andrei Jegorov oli maalinud Konstantin Pätsist õlimaali.

Sellest, et Konstantin Pätsi sünnikodu oli Tahkurannas, sain ma teada alles Eesti Muinsuskaitse Seltsis olles, kui seltsi esimees Trivimi Velliste kutsus mind Tahkuranda presidendi mälestussamba pidulikku avamist lindistama.
(Töötasin tookord Eesti Raadios.)

Kas ma oleksin Tahkuranna kurke söönud ja kiitnud teise tundega, kui oleksin teadnud, et Eesti Vabariigi president Konstantin Päts oli Tahkurannast pärit? Vist küll. Ma oleksin neid kasvatanud teise tundega. Ja peenraid oleksin vist ka hoolikamalt umbrohust puhastanud.

Kuhu on kadunud Tahkuranna kurgid? Kas inimesed neid veel mäletavad? Kas inimesed mäletavad veel Konstantin Pätsi mälestuse jäädvustamist Tahkurannas? Kas inimesed mäletavad veel neid, kes olid sellega seotud? Kas inimesed teavad, missugune ajalooline tähendus oli nondel sündmustel? Kas keegi teab, kuhu on kadunud Tahkuranna kurgid?

*
Fotod on saadud avaldamiseks Eesti Sõjahaudade Hoolde Liidu arhiivist.

Samal teemal: