Linti lõikavad Marko Šorin, Viivi Palmissaar ja Aleksander Kask; Vembu ja Tembu uurivad  mõistmatult  kaunite värviliste joonte kõverusi.

Kõik selle artikli juures kasutatud fotod on pildistanud LIINA MÜÜR

„Tänaseks on isand Sügis kindlalt oma võimu saavutanud ning järjest lühenevad päevad ja pikenev pimedus sunnivad meid kõiki liikluses erilisele ettevaatlikkusele,“ ütles Sindi Lasteaia direktor Viivi Palmissaar eeskätt oma suure pere mudilastele, kelle praegune peamine töö on suureks kasvamine ja elus toime tulemiseks esmaste oskuste omandamine. Direktori sõnade kinnituseks laulis pikkuses ja tarkuses kasvamise vajadusest kaheaastane Gerlin Sipsikute rühmast. Puhhide ja Mesimummide rühma lapsed ühes solistide Getter Akkaja ja Kerli Partsiga laulsid politsei tööst tehtud laulu, sest kui sa liiklemisel hätta jääd või korda rikud, tõttab politsei kindlalt kohale.

Selleks, et lapsed juba varakult õpiksid ilma politsei sekkumiseta liiklemises hakkama saamist, tulid Maanteeamet ja Statoil mõttele joonida lasteaia territooriumile kolmevärvilised jooned, millest oleks abi mudilaste liikumisharjutuste sooritamiseks. Üleriigiline projekt kestab juba kolmandat aastat ja Sindi Lasteaed oli üks neist üheteistkümnest, kellel käesoleval korral õnnestus saada väljavalituks. Küllap tuleb selle eest tänusõnad öelda ka õppealajuhatajale Reine Tänavale, kelle poolt kirjutatud projektis esitatud õppeväljaku kasutamise eesmärgid ja kavandatavad tegevused ühtisid suuresti otsustajate nägemusega.

Lasteaial on kohaliku konstaablipunktiga juba pikemalt toiminud hea koostöö. Sügiseti peetakse liiklusnädalat ja siis kõnelevad politseinikud liikluse aabitsatõdedest. Lapsed mängivad need liiklusreegleid jälgides läbi nii sebrat ületades kui valgusfoori tulesid arvestades. Kevadistel liiklusnädalatel harjutatakse jalgratastel liikumist vigursõitude ja peatumistega ettenähtud kohtades. Laps, kes on harjunud mänguauto peatama ülekäiguraja ees, teeb seda ka täiskasvanuna. Mänguga kinnistuvad reeglid ja harjumused.

Eelmise nädala lõpul lindi lõikamisega avatud liiklusväljak aga lisab nüüd täiesti uued võimalused. Õppeväljakul on võimalik alustada esmaste harjutuste läbiviimisest, et laps juba maast madalast hakkaks mõistma liiklust juhitud süsteemina, kus kehtivad reeglid mida peab järgima, kus hoolivus ja kaaslaste märkamine on olulisemaid komponente.

Sündmuse tähtsust näitas seegi, et lindi lõikamisel olid Viivi Palmissaarel abiks linnapea Marko Šorin ja volikogu esimees Aleksander Kask. Avatseremoonial kinkis Marko Šorin lasteaia kõige väiksematele auto liiklusrajal harjutamiseks. Üllatuse valmistas ka Sindi Gümnaasiumi direktor Ain Keerup, kes samuti kinkis auto, lisaks sellele veel mõned eesti- ja venekeelsed liikluseeskirjad. Huvitav, et ilma meeste omavahelise kokkuleppeta kingiti kooli poolt vanematele lastele mõeldud auto, millesse võib ka sisse istuda. Kumbki ei teadnud teise kingitusest midagi. Lasteaia hoolekogu aseesimees Mehis Mets ei kinkinud küll oma ratast pärast demonstratsioonsõitu mudilaste käsutusse, aga näitas osava vigursõiduga kuidas on võimalik tulpasid mahaajamata liikuda kenasti mööda puna-kollast-rohelist rada.

Pisut segadust tegid uuel värvilisel õppeväljakul pärdiksõbrad Vembu ja Tembu, kes ootamatult kusagilt nurga tagant välja ilmusid. Mõistmata korda ja joonte tähendust hüppasid nad siia-tänna, tekitades muidugi lastele rõõmsat naerukihistamist.

Külalistena uut õppeväljakut uudistavad Tori Lasteaia direktor Jana Malõh ja Paikuse Lasteaia Mesimumm direktor Eve Kalimulina ning õppealajuhataja Leila Feldmann hindavad üksmeelselt paremaid mängulisel viisil õppimise võimalusi nii kõrgelt, et oleksid valmis järgmisel korral juba kõigi oma lastega külla tulema. Paistis, et Viivi Palmissaar polnud sellest ahvatlusest üldsegi mitte ehmatanud ja lootis, et õuel jätkub ruumi ka teistele.

Ain Keerup oli oma kooliperega külla tulemise osas tagasihoidlikum, aga arvas temagi vargsi, et küllap oleks tore ka temal oma õpilastega midagi ühist lasteaia mudilastega korraldada. Koostöös Sindi Gümnaasiumi algklassidega on varemgi läbi viidud spordipäevi ja muud põnevat. Nüüdne uudne õppeväljak annab võimaluse ühiseks liiklusõpetuseks, võistlusteks ja mängudeks. Reine Tänav leiab, et kaasata tuleb ka koduseid lapsi.

Kuna AS Eesti Statoil Kommunikatsioonijuht Jaanus Pauts ja Maanteeameti liikluskasvatuse talituse juhataja Urve Sellenberg ei saanud oma silmaga veenduda Sindi laste tänulikkuses ja kaunilt klaasi alla raamitud tänukirju vastu võtmas olla, siis soovib Viivi Palmissaar anda saadud toetuse eest tunnustavad tänusõnad üle meedia vahendusel. Tänukirjade üleandmiseks aga lubas kasutada postiteenust.

Urve Sellenberg on ka õpetajatele mõeldud õppefilmi idee autor, kes selgitab, et väikesteks osadeks jagatud klippides vaadeldakse erinevaid tegevusi sõimeealiste lastega, aia- ning koolieelsete rühma lastega. Seda on soovitav näidata ka lastevanematele, et teavitada neid liikluskasvatusalasest õpetusest.

Liiklusohutuse keskus OÜ poolt kujundatud viisil joonistas sama firma Pärnumaal rajad ja märgid maha 30. septembril üheaegselt Sindi Lasteaiaga ka Jänesselja Lasteaias.

Samal teemal: