Betoonalusele on alustatud puitsõrestiku ehitamist

Üks vaatetornidest tuleb Mai lasteaia kõrvalt randa suunduva tee äärde ja teine Hirve tänava joonele . Arvestades meretõusudega püstitatakse vaatlustornide sõrestikud betoonalustele, et kõrgem veeseis ehitisi minema ei uhuks. Tornid saavad 2 vaateplatvormi, ülemine asetseb 8 meetri kõrgusel. Torn võtab korraga vastu paarkümmend looduse vaatlejat. Tornide juurde tulevad vajaliku teabega stendid.

Veel käesoleva aasta sees tahetakse alustada laudtee ehitamisega läbi sonnide, mis asuvad mere ja Tervise Paradiisi vahelisel alal. Ka sellele teele tuleb lindude jälgimiseks kõrgele tõstetud vaateplatvorm.

Esimesed šoti mägiveised saabusid Pärnusse 2010. aasta sügisel. Tänavu on Pärnu rannaniitudel paarsada herefordi ja šoti sarvilist roogu mälumas ning kümmekond hobust rohtu näsimas.

Tunamullu varakevadel eemaldati Mai rajooni korrusmajade vastas asuva kaitseala piirkonnas umbkaudu 1,2 ha võsa, mis pole rannaniidule iseloomulik taimekooslus. Võsast vabastamine peletas minema rannaniidul pesitsevaid linde ohustanud varesed ja muidugi loodi sellega paremad eeldused karjatamiseks. Oluliselt parandas võsa kõrvaldamine ka üldist vaadet kaitsealale.

Praegu otsivad loomad palavate päevade eest varju vähestes alles jäänud võsastikes, puudesalus või nendele spetsiaalselt ehitatud varjualuses. Selleks, et piirata looduslike rohuniitjate tahet jalutada linna tänavate ja pargiteede äärsetel murukamaratel, on ehitatud tarasid ja veetud kilomeetrite viisi elektrikarjuse juhtmeid.

Projektiga “Linnalehmad” taastatakse 250 hektarit roostunud Pärnu rannaniite ning rannikulõukaid, rajatakse vajalik taristu ja tutvustatakse looduskaitseala loodusväärtust. 2010. aasta septembris Euroopa Komisjonile esitatud LIFE+ Nature projekt “Linnalehmad” kiideti heaks järgmise aasta mais.

Projekti kogumaksumuseks arvestati 1 miljon 138 413 eurot, sellest 75% tasutakse Euroopa Liidu LIFE + Nature programmist. Suuremahulise taastamisprojektiga alustati 2012. aastal ja töö kestab 5 aastat. Linnalehmade projekti juhib Bert Holm, Keskkonnaameti Pärnu-Viljandi regioonist.

Projekti partneriteks on Keskkonnaamet, Pärnu Linnavalitsus ja Tartu Ülikooli Pärnu Kolledž. Vajaliku kaasfinantseeringu tagavad SA KIK, Pärnu Linnavalitsus ja Tartu Ülikooli Pärnu Kolledž.

Samal teemal: