Eesti lipud koolimajal ja noortekeskusel

Sindi Gümnaasiumi ja Sindi Avatud Noortekeskuse noored järgisid täna hommikul Eesti Lipu Seltsi üleskutset abistada Sindi linna elanikke emadepäeval majalippude heiskamisel.

Noored ootavad järjekorras teele läkitamist; Sindi Gümnaasiumi visuaal

Abistamise sooviga noored läkitati teele samasuguse mõttega nagu Sindi Lasteaia juhataja Viivi Palmissaar ütles 2008. aastal oma lasteaia mudilastele Eesti Vabariigi sünnipäeva tähistaval pidulikul kogunemisel: „Täna te viite sõnumi Eesti riigist kodudesse oma vanematele!“ Täpselt sama ideega viisid noored täna sõnumi Sindi linnas neisse kodudesse, kus hommikul kella kaheksaks-üheksaks polnud veel majade juures lipud lehvimas. Ühes emadepäeva heade soovidega taheti selle retkega kanda sõnum Eest riigi ja rahva võimsaima sümboli paremast väärtustamisest võimalikult paljudesse Sindi linna kodudesse.

Sindi Gümnaasiumi 11. klassis õppiv noor kaitseliitlane Kardo Kase võttis enda ülesandeks koondada vabatahtlikke noori, kes olid valmis täna hommikul varakult välja tulema. Koostöös Eesti Lipu Seltsi tegevjuhiga varem koostatud plaani järgi jagati gruppide juhtidele linna tänavaid näitavad kaardid, et teada, millises piirkonnas ühed või teised peaksid liikuma. Teisele lehele tehti vajalikke märkmeid nagu lipuvarda aluste või lipumastide puudumise kohta, samuti selgitati välja majasid, kus lipuheiskamise võimalused on olnud piiratud näiteks majanduslike raskuste tõttu jne.

Viimaste puhul soovib lipuselts inimestele appi tulla nende piiratud võimalustega, mida Eesti Lipu Selts saab ära teha. Sindi linnas on Eesti Lipu Selts juba ühe majalipu koos varrega täiesti tasuta annetanud, kuna taotleja soov lippu heisata on olnud väga siiras, kuid rahalised võimalused äärmiselt napid. Loomulikult ei suuda lipuselts kõiki varustada lippudega, aga on sellele vaatamata valmis igale üksikule juhule leidma teatavat abinõu, millest on ka juba varem põhjalikumalt räägitud.

Paarkümmend minutit enne kokkulepitud aega saabusid Sindi Gümnaasiumi õuele esimestena Sindi Avatud Noortekeskuse poolelt Pärnu Kuninga Tänava Põhikooli 5. klassi õpilane Raido Müller ja Sindi Gümnaasiumi 2A klassi õpilane Ats Tobias Pikk. Üldse tuli sundimatult kohale 5 rühma jagu noori. Tegelikult oli soovijaid rohkem, aga mitmed olid end sidunud emadepäeva hommikul ka teistsuguste kohustustega.

Noorte teatel oli täna hommikul ka üksikuid juhtumeid, kus kodanikele polnud algatuse mõte vastuvõetav ja leidsid, et lipp tuleks heisata üksnes seadusega kehtestatud kohustuslikel lipupäevadel. Täna on emadepäev ja riiklikult kehtestatud lipupäev, mis pole kõigile kohustuslikuks tehtud ning igal üksikul kodanikul jääb õigus väljendada oma suhtumist sellesse kaunisse pika traditsiooniga päeva nõnda kuidas ta soovib, samuti ei pea ta vastumeelsuse korral lippu heiskama. Kindlasti pole aga mitte ühelgi kodanikul põhjust keelitada noori oma abi pakkumisel.

Eesti Lipu Selts tänab kõiki noori, kes täna hommikul oma abistava käe sirutasid ja kindlasti väljendab ta oma tunnustust veel täiendavalt märksa praktilisemal viisil. Algatus on kavandatult suurepäraselt käima pandud ja kahtlematult ei jää see ettevõtmine esimeseks ega viimaseks korraks. Juba 4. juuni hommikul toimub midagi sarnast Pärnu linnas ja hoopis suuremal kujul jätkatakse juba sügisel Sindi linnas.

Samal teemal: