Kaetud laud ja Avo Laanela musitseerimine

MTÜ Selts Sindi Põlvest Põlve kutsus täna oma kodulinna eakad ajaloolisesse Palise majja, kus tutvustati selles hoones tegutseva kodanikeühenduse ettevõtmisi, kohtuti volikogu esimehe Aleksander Kase, linnapea Marko Šorini ja linnasekretär Andres Annastega.

Vabatahtlik abiline Maie Saarman mõõdab vererõhku ja südamelööke

ÜRO Peaassamblee initsiatiivil tähistatakse rahvusvahelist eakate päeva alates 1990. aastast. Selle päevaga tahetakse tunnustada vanemate inimeste panust ühiskonda. Eestis hakati päevale ulatuslikumalt tähelepanu pöörama pärast riiklikku vanuripoliitka suuniste vastu võtmist 1999. aastal.

Päeva tähendust arvestavalt soovitakse tõsta inimeste teadlikkust küsimustes, mis võiksid mõjutada eakate heaolu. Vähem tähtsad pole ka vananemisega kaasnevad terviseprobleemid või eakate väärkohtlemine.

Andres Annast ütles, et Sindis on varem eakate päeva tähistatud linna sotsiaalmajas ja ühel korral saadud ka seltsimaja rahvast täis. Ta rõhutas, et suurendatud tähelepanu osutamine eakatele ühel päeval aastas ei tohi jätta neid ka ülejäänud ajas vajaliku hoole ja märkamiseta. „Nii ei tohi kuidagi olla. Linnavalitsusel jätkub tahtmist ja jaksu kõigil päevadel teie muredega tegeleda,“ pöördus Annast paarikümne pensioniealise linna kodaniku poole, keda põlvest põlve seltsi aktiiv tänase küllakutsega austas ja suupistetega kostitas.

Sindi linnapea ütles tervituses, et kuigi väljas varjutavad pilved päikest, sajab vihma ja niiske jahedus poeb põue, tuleb sellele vaatamata leida oma hinges üles päikese paiste. Linnapea soovis, et hea algatus ei tohiks jääda ühekordseks ettevõtmiseks ja kui nüüd kogunesid eakad 1. oktoobril esimest korda sellesse majja, siis võiks see ka tulevikus samasuguselt toimuda. Šoorini arvates annab selleks põhjust nii maja väärikas ajalugu kui ka ruumide avarus ja muidugi maja kasutava seltsi tunnustamist vääriv innukus.

Nimeliselt kiitis linnapea Tiina Vaargast, kes julges asuda räämas ja lagunevas majas tööle ja koguda enda taha tegusad inimesed. Stiilse väljapeetusega ehitatud funkarhitektuuri pärl ehitati Pärnu maantee äärde 1936. aastal proviisor Artur Palise tellimusel ja selles majas hakkas tööle linna apteek. Hiljem asus selles hoones raamatukogu. Kuna hoone kaotas vahepeal otstarbeka kasutusfunktsiooni, siis hakkas ta ka kiiresti lagunema, kuid nüüd on taas lootust.

Ametlikult Töö- ja tegevuskeskuseks nimetatavas majas toimetava seltsi eesmärgiks on Sindi linna kultuurilise, haridusliku ja sotsiaalse keskkonna säästev arendamine ning keskuse haldamine koos Sindi Linnavalitsusega. Seltsielu elavdamiseks korraldatakse ühiseid sündmusi, milleks ühendatakse keskuses tegutsevate huviringide, kodanike vabatahtlike ühenduste ja klubide huvialaringide loomejõudu. Lastele ja täiskasvanutele võimaldatakse mitmekesist huviharidust ja täiendkoolitust. Tööharjutuste ja tööklubi vahendusel toetatakse majanduslikesse raskustesse sattunuid ning töötuid. Tihedat koostööd tehakse Raeküla Vanakoolikeskusega, kes on ka MTÜ Selts Sindi Põlvest Põlve liige.

Paarikümne 6 kuni 14-aastase lapsega tegelev Helga Mitt tutvustas oma vabatahtlikku tegevust, mis oli kokku võetud väikese näitusega ühes toas. Lapsed tulevad Helga juurde kord nädalas teisipäeviti. Alates kella 15.00-st saavad lapsed paari tunni kestel Helga juhendamisel tegeleda neid huvitava tegevusega. Et kõik oleks ametlik ja seaduspärane, siis selleks on registreeritud MTÜ Helma.

Teises toas saab tutvuda Tiina vanavanaema aegsete näputöödega, mis kuuluvad perekonna väärtuslike esemete varamusse.

Lisaks maja tegevuse tutvustamisele oli eakatel külalistel võimalik esitada küsimusi linna kõrgetele ametnikele. Tunti huvi Sindi raekoja torni paigaldatava kella otstarbekuse vastu. Linnapea selgitas, et tänapäeval on inimestel käekellad ja enamikel võimalus aega vaadata taskutelefonilt. Tornikella puhul ei lähtuta mitte selle otstarbekusest, vaid soovitakse asetada ajalugu praktilisel viisil oma õigele kohale. Kell oli algselt projekteeritud torni kaunistama ja aega näitama. Selle muretsemist toetas president Päts. Kahjuks katkestasid pöördelised sündmused normaalse asjade käigu ja seepärast peatus mõtte teoks saamine pikkadeks aastakümneteks. Nüüd on Sindi ajalooklubi eestvedamisel võetud nõuks rahva poolt kogutava rahaga ajalooline tahe viimaks lõpule viia.

Küsiti ka tänavate korrastamise kohta, sest porised ja konarlikud teed muudavad liikumise eriti vaevaliseks just eakamatele inimestele. Šorin vastas, et kõik kaevetööde käigus tänavad saavad uue ja parema katte kui see enne tööde alustamist oli.

Et laudades istumine poleks liiga argistest muredest juhitud, siis selle eest kandis hoolt Raeküla pillimees Avo Laanela, kes mängis akordionil ja vedas laulmisega kaasa kogu seltskonna. Lauldi eakatele meeldivaid nende kaasaegseid laule, joodi kohvi või teed ja maiustati kringlit.

Võimalus igihaljaid laule laulda teeb meele rõõmsaks

Samal teemal: