Alustuseks sobib hästi Sindi kooliteatri juhi Eneli Arusaare arvamus näitemängude mõttest: „Teater on kõige võimsam keel, kõige loovam, kuna see on lihtsalt kõikide keelte kogum: teater on sõna, liikumine, värvid, muusika, reaalsus ja unistused, emotsioonid ja ideed.” Arusaare sõnul rõõmustavad nii Sindi koolinoored kui ka tema ise, et said võimaluse osaleda antud projektis. Sindi koolinoorte näitetrupis tegid kaasa Viktoria Januškevitš, Siiri Univer, Mari-Liis Sillaste, Karl Vaba, Alex Feldmann, Aneth Lvovs, Lisette Kandima, Liisi Buht. „Oleme kogemuse võrra rikkamad ja meiega võib alati arvestada. Oleme, kus oleme, anname, mis anda ja aitame, kus saame,” lisab kooliteatri näitejuht.

Paikuse valla kultuuritöö korraldaja Ille Riivits on seda meelt, et üritus „Kodu täis teatrit“ võeti Paikuse valla laste poolt väga soojalt vastu. Paikuse lasteaed Mesimumm kasutas eriti usinalt kohapealset etenduste vaatamise võimalust. Vaatamata pingsale õppekavale leidis põhikool võimaluse lubada lapsed tunnikeseks vallamajja teatrielamusi saama, et näha lisaks oma kooli näitlejatele ka naabrite näitlemise oskuseid.

Noored näitlejad ja juhendajad on rahul ning tundsid rõõmu erinevatel lavalaudadel esinemisest, mis võimaldas omandada uusi kogemusi. Paikuse Põhikooli õpilasteatri juhendaja Sirle Varkentini sõnul valmistas heameelt, et projekti ühisettevõtmise tulemusel sai näitering esineda Toris ja Sindis. Nende näiteringis mängivad Egert Valter, Pirjo Liisa Prisk, Kärol Jüri, Maris Hunt, Käti Sipelgas, Karmen Saks, Anne-Mai Tsilk, Hanna-Lotta Tammsalu, Anett-Eliise Ott, Helen Mitrofanova, Epp Kuusik, Andra Karolin Schumann. Kõigi laste vastukajad on positiivsed. Siiski on Varkentin korraldajate suhtes nõudlikum, öeldes, et korraldus organisaatorite poolt jättis soovida ja tekitas ebavajalikke pingeid.

Teatrikuu mõnusas projektis osales samuti Tori Rahvamaja noorte teatristuudio TRET3. Lavale toodi etendus "Vapper keefir", mille autor on Andrus Kivirähk. Etenduses osalesid Christi Ansi, Andra Lemets, Teve Kruus, Hanna Rätsep, Helle Arop, Mihkel Erik Mägi, Ranel Tasane, Risto Leesmäe ja Eliis Reinola. Etenduse sättisid lavale Annikki Poom ja Argo Juske.

”Teatrikuu ettevõtmise idee oli huvitav. Kindlasti tasuks ka järgnevatel aastatel sellist asja korraldada,” ütleb Juske ja leiab, et noortele meeldis väga ühel päeval mitmel laval üles astuda. „Üks päev, mis on täis teatrit - supper. Kahjuks ei olnud mõned esinemispaigad selleks valmis, et mingi asi hakkab nende majas toimuma,” on Juske varjamatult siiski veidi kriitiline. „Järgnevad aastad, kui seda projekti on kavas teha ning transpordi eest peavad maksma eelarvelised asutused, tuleks see sündmus panna paika juba sügisel, kuna siis koostatakse uue aasta eelarveid. Raske on leida rahalist katet kulutustele, mida pole eelarves planeeritud,” annab Juske juhiseid, kuidas tulevikus paremini korraldada, aga kokkuvõtvalt ütleb Tori Rahvamaja juhataja tunnustavalt, et tegu oli mõnusa sündmusega, mis võiks saada toredaks iga-aastaseks traditsiooniks.

Pärnu Kunstide Maja Lasteteater Saabastega Kass kollektiiv on ilma igasuguse kriitikata väga tänulik võimaluse eest kohtuda Paikuse, Sindi ja Tori kultuuritsentrumitega. „Kas saab olla veel paremat ideed, kui teatritegijad, sinu eakaaslased, sõidavad koju esinema. Projekti algatajad võtsid enda kanda transpordi muretsemise ja ka noorte näitlejate vastuvõtu organiseerimise morsi ja kringlitega,” sõnab Rein Laos, kelle õlgadel on noorte näitlejate õpetamine kaua aega toimunud.

Huvitav on teada ka arvamusi lastelt, kes istusid vaatajate toolidel.
Paikuse Lasteaia Meelespea rühma lapsed rääkisid etenduse „Vapper Keefir” nähtust ja kuuldust järgmist: Kristiinele meeldis, et makaroni pakk oli naljakas. Wanda õppis seda, et toiduained käivad külmetuskappi. Triinule tegi nalja banaani koore ja keefiri kaklemine ja see, et hõbepaber ei kuulanud banaani sõna. Greetele meeldisid vahvad tegelased. Taimo arvates oli tore või päevitamine ja keefiri libisemine.

Sindi linnapea Anu Vassvik peab igati vahvaks, et lapsed kokku tulles õpivad, mängivad, improviseerivad ja eksperimenteerivad. „Omavalitsuste piirid ei ole takistuseks, kui vaid jätkub rõõmsat meelt ja tahtmist. Kodanikualgatus on Sindi linnas alati teretulnud,” ütleb Vassvik toredat teatrikuud lühidalt kommenteerides.

Ürituse „Kodu täis teatrit” eestvedajatel on siiras heameel tänada Paikuse Vallavalitsust ja Paikuse Seltsimaja, Tori Vallavalitsust ja Tori Rahvamaja, Sindi Linnavalitsust ja Sindi Seltsimaja, AS Go Bus Pärnu juhtkonda, kes lahkelt nõu ja jõuga aitasid kaasa nende projekti elluviimisel. „Sügav kummardus Paikuse Põhikooli, Sindi Gümnaasiumi, TRET3 ja Saabastega Kassi näitetruppide vahvatele näitlejatele ja näitejuhtidele. Aitäh suurepärasele publikule,” ütleb eestvedajate nimel siirad tänusõnad Anu Juurmann.

„Teatri kaudu õpime maailma mõistma. Antud projekt võimaldas ühendada noori erinevatest piirkondadest,” soovib Eneli Arusaar siduda kahte lausesse kõige olulisema.

Urmas Saard kirjutas artikli koostöös Anu Juurmanniga, kes küsitles ürituses osalejaid

Samal teemal: