Homerin Gaétan räägib, et alustas töö otsingut Ungarist, kuhu saatis mitmeid kirju ja CV-sid. Millegipärast jäid eranditult kõik kirjad vastuseta. Seejärel proovis ta ühendust saada Eestiga. Kohe selgus, et Eesti on väga hea kirjaoskusega riik, kus osatakse inimesi mõista ja nende ootustele vääriliselt vastata. Euroopa Vabatahtlike Teenistuse (European Volunteering Service) koordineerimisega tegeleva Euroopa Noored Eesti Büroo vahendusel tutvus Nooruse Maja juhataja Uudo Laane Albertville’st pärit üliõpilasega, kelle ülikooliõpingud on keskendunud kultuuripoliitikale. Ühiselt koostati koostööprojekt, millesse Uudo Laane kirjutas sisse enamiku Homerin’i soovidest ja nii ongi jõutud järgmisele koostööle uue vabatahtlikuga. Projekti rahastab Euroopa Liit.

„Uue töötaja sobivus kollektiivi on alati olnud paras loterii,“ tunnistab Uudo Laane kõhkluseid, mis paratamatult valikute tegemisega kaasnevad. Eriti keeruline on kaugelt tuleva töötaja valimine kui pole väga palju võimalusi tema tausta uurimiseks. „Õnneks on tänapäeval siiski võimalused ka kaugjuhtimise teel omale töötajat valida suht head ja ilmselt tänu sellele on mul õnnestunud teha taas õige valik,“ on suurte kogemustega Uudo Laane järjekordse õnnestunud valikuga rahul. Nüüdseks on Nooruse Majal olemas ka varasem tulemuslik vabatahtliku töö rakendamise kogemus. Uudo Laane loodab naljatamisi öeldes, et sellelt kogemuselt edasi minnes suudetakse vabatahtlikult võtta kõik mis võtta annab. „Seda loomulikult positiivses mõttes ja samas pakume talle vastu huvitavat elukogemust, mis võimaldab siit koju naastes võta kaasa tõsise konkurentsieelise,“ lisab juhataja selgituseks juurde ja esitab esitatud väite tõestuseks fakti, et nende eelmine vabatahtlik Floriane Rigaud juhib praegu edukalt Prantsusmaal ühe väikese teatri köögipoolt. Floriane korraldab ringreise, suhtleb sponsoritega ja maksab palka. „Suhtleme siiani väga aktiivselt ja juba sel suvel kavatseme väikese seltskonnaga talle külla minna,“ räägib Uudo Laane eelseisvatest plaanidest, millega soovitakse jätkata koostööd ka esimese vabatahtliku töötajaga.

Homerin’i töö saab olema enamvähem samasugune nagu see oli Florian’i puhul. Täna alustas Homerin tööd Nooruse Maja näitetrupiga, tulemas on prantsuse kultuuri tutvustav õhtu. Ka Homerin õpib Pärnut ja selle ümbrust tundma selliselt, et suudab järgnevatel kuudel iseseisvalt korraldada välismaalastele ekskursioone. Samal ajal õpib ta tundma eesti kultuuri ja vahendab seda oma kodumaale. Uudo Laane lisas, et Homerin on enne Eestisse saabumist teinud ära väga põhjaliku kodutöö ja tutvunud kättesaadava kirjanduse kaudu meie kultuuri ja ajalooga. Täna teda külastades märkasin Homerin’i töölaual arvuti kõrval raamatut mille kaanelt lugesin: „PARLONS ESTONIEN“, Paris, 1993. Kui ta paberile kirjutas olulisi andmeid enda kohta prantsuse keeles, siis kõige olulisematele asjadele märkis Homerin igaks juhuks sulgudesse ka nende mõistete eestikeelse tähenduse.

Samal teemal: