Läinud nädala reedel tegi Pänu Linnavolikogu majanduskomisjoni esimees Peeter Prisk ringkäigu Pärnu jõe paremkaldal oleval Jaansoni rajal, et kavandada nähtu põhjal täpsemalt neid töid, mida saaksid talgulised 1. mail hoogtöö korras ära teha.




Möödunud aastal paduvihmas toimunud Jüri Jaansoni raja kahe silla jooksus rebis Prisk end protokolli andmete põhjal esimese 100 parima sekka, mis oli 1050 osalejaga võistleja hulgas 9000 meetri pikkusel teel igati tunnustamist vääriv saavutus.  Prisk ise kahtleb andmete õigsuses ja on väga rahul ka siis kui oleks olnud arvestuses esimese 500 seas. Spordilembus ongi peamine tagant tõukaja, mis tõi mehe mõttele registreerida end talgujuhiks just Jaansoni raja korrastamiseks.

Jalutuskäigul torkas silma kõige rohkem mitmesugune risu, mille on jääminek kaldapervedele maha jätnud. Rääma ja Raba tänavate ristumiskohal oleva jõeäärse parkla kohal kaldaserval võis näha aga sedagi, mida jää pole kohale toimetanud. Silma hakkas mitme kartulikoti jagu mädanenud õunu. Kui õunad pikapeale mulla ja liivaga segunedes olematuks muutuvad, siis igasugune plastikmaterjalist olmepraht ei kao iseenesest kuhugile. Mitmes paigas vedeles palkidele sukana veetud autokumme, mis on ilmselt paatide randumissilla tükid ja mida jää on allavoolu edasi kandnud kuni kaldal pidama jäid. Raja lähedal on ka palju kuivanud või murdunud puid, mis ootavad saemehi. Kohati võib näha, et mõnel pool on inimesed juba omaalgatuslikus korras prahti kokku riisunud. Näiteks Raba tänava otsa kohal oleva hoone tagust on korrastatud. Viisnurga territooriumi aia tagune ala jätab üsna näotu ilme lagunevate vundamendi jäänustega. Jõe ääres on palju võsa, mis tuleks Priski arvates maha võtta. See avaks kenama vaate jõe ja raja vahelisele alale. Siiski tuleb mõtet keskkonnateenistusega kooskõlastada, et liigses agaruses mitte kellegiga vastuollu sattuda, arutles Prisk.

Eilsel talgute-eelsel töökoosolekul püüdis Prisk selgust saada, millisel määral lubab Pärnumaa Keskkonnateenistus Jaansoni raja ääri võsast puhastada. Teada on, et vähemalt kaks meest on avaldanud soovi tulla isikliku mootorsaega appi, et jämedamad looduskeskkonna vaadet rikkuvad tüved tükeldada ja minema vedada.
Talgutel on lubanud kindlalt osaleda ka Pärnumaa Keskkonnateenistuse jäätmespetsialist Peeter Oja, et Kahe Silla Klubi liikmena jätkuvalt toetada Jaansoni rajaga seonduvaid tegemisi sama entusiasmiga nagu sellega alustati enam kui viis aastat tagasi. Temagi kutsub koos Peeter Priskiga kõiki endisi ja uusi talgulisi taas Jaansoni rajal kohtuma.

Samal nõupidamisel osales ka Jalmar Juurikas, kelle firma OÜ Dairon Pluss võitis riigihanke konkursil Jaansoni raja hooldusõiguse jõe paremkaldal kuni 2013. aasta aprilli lõpuni. Töödega alustab firma alates 1. maist. Koos talgulistega tahetakse sel päeval võimalikult palju ühes koos ära teha, sest edaspidi saab firma ikkagi vaid kõigest niipalju tööd raja hooldamisel ette võtta kui lepingus märgitud summa võimaldab. 4 aastat linna haljastuse ja korrastusega tegelenud Paikuse firma on teinud alltöövõtukorras ka varem Jaansoni rajal tellimustöid. Seega on töö paljus juba tuttav.

Muret teevad mitmed mahajäetud avatud kaevud, millel puudub luuk. Teeraja läheduses pole tarvis palju kõrvale astuda kui õnnetus ongi käes. Eriti ohtlikud on sellised avad pimedal ajal. Jalmar Juurikas ütleb, et igal aastal on augud kaetud uute kaantega, aga lühikese ajaga kaovad need taas.

Peeter Prisk plaanib talguliste abiga ehitada ka mingisuguse atraktsiooni. Selleks võib olla kasvõi turnimispuu kahe jämeda palgi vahele kinnitatud ümarlatiga. Kui palju jõutakse ära teha, oleneb muidugi töökäte arvust.

Samal teemal: