Häädemeeste Huviteater etendusega "Ostuaed"

„Mida iganes Häädemeeste näitetrupp ja selle juhendaja Aire Koop ette võtavad, pudeneb sealt maakondliku, külateatrite või riigifestivalide auhindu,“ kirjutas kultuuritoimetaja Anu Jürisson eilses Pärnu Postimehes.

Möödunud aastal peetud maakondlikul harrastusteatrite festivalil tuli parima lavastuse preemia Häädemeeste näitetrupile Soome kirjaniku Kristian Smedsi etenduse „Külmapildid“ esituse eest. Sel aastal võideti üleriigilisel festivalil sama näitemänguga laureaaditiitel. Käesoleval kuul mindi nelja maakonna teatripäevalt koju esikohaga. Eelöeldust järeldusi tehes võib ennustada, et Häädemeeste andekad näitlejad suudavad ka lavatüki „Ostuaed“ suuremate auhindade vääriliseks viimistleda.

Võiduka näitetrupi lavastaja Aire Koop on ka Pärnumaa harrastusteatrite festivali peamine eestvedaja.

Žüriis tegid pingsat tööd Pärnu Kunstide Maja noorteteatri teatrijuht ja lavastaja Rein Laos, Rahvakultuuri Keskuse spetsialist Pärnu maakonnas Jekaterina Põldots, Pärnu Raeküla Kooli näitekunsti õpetaja ja näiteringide juhendaja Sirje Raudsik.

Hindamiskomisjoni kolmik leidis, et parima duetina esinesid Märt Pärnoja ja Ereene Perker, kelle rolliks olid Philemon ja Bauhis. Nemad esindasid Mädara Külateatrit lavatükiga „Philemon ja Bauhis“, mille autor on Eduard Petišha ja lavastaja Sirje Hendrikson. Mädarasse läks ka parima meeskõrvalosa preemia, mille sai väike Mik Madisson ja kes oli laval hani. Samuti kiideti Mädarat eeskujuliku kavalehe koostamise ja parima lavakujunduse eest.

Parima suurrollide dialoogiga tulid toime Riina Soomre ja Toivo Pulk. Sindi Teatriseltsi valikuks oli Andres Kivirähu kirjutatud lavateos „Kaheksa varbaga kuningas“, mille lavastaja ja üks näitlejaist on Riina Soomre.

Parima naiskõrvalosa preemia sai Terje Õun, kes mängis Tori Jõesuu Külateatris ümardaja Triinu osa lavatükis „Kosjaviinad“. Lydia Koidula näidendi ainetel tegi sellele lavaseade Kaili Limeng, kes on ühtlasi ka lavastaja.

Parim naisosatäitja oli Imbi Tõnisson, tema mängis Tatjana Aleksejevna rolli. Parima meesosatäitjana mängis Ain Pertel Šiputšini osa. Mõlemad kaks viimast mängisid Vändra trupis Seltsis segasem  on Anton Tšehhovi „Juubel“. Lavastaja on Helju Ringenberg.

Rein Laos ütles, et teater saab teoks suure töö tulemusena ja tänas kõiki osalisi selle nähtud vaeva eest. „Te olite säravad ja et oleksite veel säravamad, siis selleks mõned soovitused. Esimene kõige tähtsam asi on see, et draamateater tähendab teksti selgust ja arusaadavust. See tähendab seda, et kui tekst ei ole peas, siis ei saa mängida. See on kõige esmasem töö ja vaev. Kuidas keegi teksti meelde jätab on iga näitleja oma saladus,“ juhtis Laos tähelepanu peamisele. Teisena soovitas ta näitlejatel enesele selgitada lavale tuleku põhjust: mis asja aetakse ja mida soovitakse sellega teistele öelda! „Sama tähtis on kuulata teist näitlejat nii nagu te tahate, et publik kuulaks teid,“ tõi Laos kolmanda olulise momendi esile. Lõpuks osundas ta vajadusele pöörata tähelepanu ka pisiasjadele nii kostüümide kui dekoratsioonide osas. Kuid kokkuvõtvalt ütles ta julgustavad sõnad: „Te kõik olite toredad ja ärgu kedagi heidutagu see, et kõik ei saa olla samaaegselt parimad.“

Sirje Raudsik lisas omalt poolt kommentaariks: „Siin oli palju seda, mida varem ei ole julgetud teha. Erakordselt huvitavalt oli Kivirähk esindatud, pealegi mitte väga Kivirähklikult - ütleksin ma - ja siis muidugi maailma klassikasse kuuluv Tšehhov.“ Veel soovitas ta vaadata oma näitemängude tekstid täiendavalt läbi. Kui on tunda, et mingid stseenid hakkavad venima, lükatagu need rohkem kokku. „Mulle tundub, et materjalides annab üht-teist ära lõigata.“ Üllatuse valmistas Toivo Pulk, keda Raudsik laval ära ei tundnud vaatamata sellele, et on õpetajana temaga varem tolleaegses Viljandi kultuurikoolis (nüüdne kultuuriakadeemia) kohtunud. „Toivo esinemine oli väga meeldiv ja ta tuli oma osaga suurepäraselt toime,“ kiitis Raudsik meest, kes mängis Valdeku osa näidendis „Kaheksa varbaga kuningas.“

Festivali korraldasid ja toetasid Pärnumaa Omavalitsuste Liit, Pärnumaa Rahvakultuuri Keskselt, Sindi Seltsimaja ja Häädemeeste Huvikeskus.

Samal teemal: