Sarnaselt eelnevatele aastatele tähistatakse Eesti Vabariigi sünnilinnas lipu sünnipäeva piduliku tseremooniaga Rüütli platsil, kus peamiselt õpilased rivistuvad oma kooli sinimustvalgete lippude alla. Kohal on traditsiooni austavalt Kaitseliidu Pärnumaa Malev ja naiskodukaitsjad. Esinevad Pärnu Ühisgümnaasiumi noored ja Pärnu Ülejõe Gümnaasiumi puhkpilliorkestri õpilased. Sõnavõttudega pöörduvad rahva poole maavanem Andres Metsoja, Pärnu Linnavolikogu esimees Vahur Mäe ja lipu seltsi esimees Trivimi Velliste.

Kui eelmistel aastatel on rongkäik suundunud Rüütli platsilt kõlakotta, Ammende aeda või Vallikääru, siis tänavu toimub vabaõhukontserdi asemel lipu päevale pühendatud kontsert Pärnu Kontserdimajas algusega kell 19. Peaesinejaks on Marko Matvere ja õhtu pealkirjaks „Eesti lipuga ümber maailma“.

„Tegemist on virtuaalse esitlusega katamaraan "Nordea" ümberilmareisist 2.10.10 - 17.06.13. Ligi kolme tunni jooksul näitan oma parimaid fotosid ja räägin taustast. Slaidišõu parima osa moodustavad kaadrid metslaste asurkondadest,“ tutvustas 4. juuni programmi Pärnu Kontserdimajas Marko Matvere, kes kulutas aasta ja kaheksa kuuga ahtris läbi 4 sinimustvalget lippu.

Kontsert on kõigile tasuta. Kuna kohtade arv on piiratud, siis pääseb kontserdile kutsetega, mida on jagatud esmalt otseselt lipu päeval osalejatele ja kutsutud külalistele. Välja jagatavad kutsed tuleb eelnevalt vahetada piletite vastu kontserdimaja kassas. Need, kelleni kutse pole jõudnud, saavad tasuta pileteid muretseda otse kontserdimaja kassast seni kuni neid jätkub.

Rüütli platsil aset leidva tseremoonia ja kontserdimajas toimuva kontserdi peakorraldaja on Eesti Lipu Selts.

Jänesselja lasteaia eripäraks on rahvakultuuri tundmaõppimine. Kultuuripärandi aastal korraldatav järjekordne valla laste laulupidu „Lapse lood ja laulud“ peetakse 4. juunil selleks, et sinimustvalge lipu sünnipäev saaks väärikalt tähistatud. Erinevalt eelmisest Jänesselja laulupäevast liituvad suure peoga ka Tammiste lasteaed ja Sauga kool. Jänesselja lasteaia direktor Aina Alunurm selgitas, et pidu algab rongkäiguga, millele annavad tooni eelmisel aastal lipu seltsi poolt kingitud poolsada suuremõõdulist käsilippu, mis pole siiski nõnda suured, et väikesed laululapsed neid kanda ei jaksaks. Laulupeo kava on seatud alates hällist ja koduväravast kulgema külateele ja sealt edasi oma kihelkonna tundmiseni välja. Sauga valla praegused administratiivpiirid pole küll enam kuidagi võrreldavad kunagise kihelkonna alaga, aga see ei ole ka ületamatu takistus kõnelda oma esivanemate kultuuripärandist.

Samal teemal: