Eile lehvis Toris, Eesti Sõjameeste Mälestuskiriku juures koos Eesti ja NATO lippudega ka USA lipp. Võidupüha eelsel päeval külastasid kirikut Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves ja Ameerika Ühendriikide suursaadik Michael C. Polt, kes avasid mälestusplaadi 43-le Ameerika kodanikule, Vabadussõja kangelasele. Piibliteksti lugemisega pühitses mälestustahvli Eesti kaitseväe peakaplan emeeritus Tõnis Nõmmik.

Mälestusplaadi avamise järel kõneles lühidalt president Ilves, kes rääkis järgmist: „Ilma enesekindluseta ei oleks olnud võimalik sõdida mitmel rindel erinevate vaenlastega, ei oleks olnud võimalik võita Vabadussõda. Meie kohuseks on meenutada tänutundega ka neid, kes toetasid Eesti Vabadussõda, kes sõdisid koos meiega demokraatliku ja vaba Eesti eest. See abi ja toetus oli tugi meie endi enesekindlusele. Eesti pidi asuma oma iseseisvust kaitsma väga keerulises olukorras. Maad oli laastanud I Maailmasõda ning värskelt oli lõppenud Saksa okupatsioon. Oma riigi kaitsmiseks oli meil vaja varustust ja relvi kuid meil oli vaja toita ka oma rahvast ning tagada tervishoiu toimimine sõja keerises. Seega oli Ameerika Punase Risti ja Ameerika Abi Administratsiooni toetus eluliselt oluline. Meie tänu ja austus kuulub neile 43 Ameerika Ühendriikide kodanikule, kes said teenete eest Eesti kõrgeima autasu – Vabadusristi. Aga meie tänu kuulub ka kõigile teistele ameeriklastele, kes Eestit sõja ajal toetasid ning meie taotlusi mõistsid. Kahtlematult on nende seas tolleaegne Ameerika Ühendriikide riigitegelane ja aastast 1921 Tallinna aukodanik Herbert Hoover (1929-1933 president; juhtis 1917-1919 Föderaalset Toiduainete Administratsiooni ja 1919-1923 Ameerika Abi Administratsiooni), kes korraldas abi saatmist vabadust kaitsvasse Eestisse. Ma tänan meie sõpru, ma tänan meie toetajaid ja ma usun, et tänapäeval on Eesti nii tugev, et me saame sedasama rolli täita ka teiste jaoks.“

„Ameerika Ühendriigid on väga uhked Vabadussõja ajal Eestile antud abi üle,“ lausus vastutervituses presidendi sõnavõtule Ameerika suursaadik Michael C. Polt, kes lõpetas oma kõne eesti keeles öeldud sõnadega “Jumal hoia Eestimaad!”.

Samal teenistusel viibisid kõrvuti teiste kirikulistega ka kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneotsa ja kaitseminister Jaak Aaviksoo, keda Eesti Kaitsetahte Toetajate Liit autasustas Eesti kaitsetahte kasvatamise eest Kaitsetahte teenetemedaliga. Aumärgid andsid neile üle Pärnu Linnavolikogu aseesimees ja Tori kiriku taastajate ühenduse esimees Jüri Kask ning heraldik Priit Herodes, kes on Kaitseliidu meredivisjoni liige.

Eesti Reservohvitseride Kogu annetas juba kümnendat korda samas oma teeneteriste väljapaistvamatele isikutele. Teeneteristi Kuldrist annetati kindralleitnant Ants Laaneotsale. Hõberisti omanikuks said kapten Neinar Seli ja nooremleitnant Holger Haljandit. Teeneteristi Raudristi pävisid kapten Jaan Krinal, leitnant Tiit Ling, leitnant Mihkel Sein, nooremleitnant Andres Kostiv ja nooremleitnant Raimond Lunev.

Mälestuskirikust lähetati eile keskpäeval traditsiooniliselt nüüd juba 11. korda teele võidutuli, mida täna Viljandis toimuval Võidupüha paraadil jagab Eesti Vabariigi president kõigi maakondade esindajatele oma kodupaikadess laiali viimiseks.

Mälestati ka kõiki 24 rahuajal hukkunud kaitseväelast, alates 1997. aastal Kurkse väina ületanud hukkunutest kuni nendeni, kes on langenud aastatel 2000-2009 Iraagi ja Afganistani rahuvalvemissioonidel. Nendegi sõjaväelaste nimed on kantud kiriku seinale kinnitatud mälestusplaatidele.

Jumalateenistust teenisid Eesti kaitseväe peakaplan emeeritus Tõnis Nõmmik, peakaplan kolonelleitnant Taavi Laanepere ning kaplan leitnant Lauri Kurvits.

Teenistuse järel mindi vabal jalutuskäigul Tori kalmistule, kus asetati Vabadussõja mälestussamba jalamile presidendi, kaitseministri, kaitseväe juhatajata, Kaitseliidu ülema Ameerika Ühendriikide suursaadiku, Pärnu maavanema, Tori valla, Pärnu linnavalituse ja teiste pärjad ning lilled.
Pidulik päev lõpetati Pärnu Noorte puhkpilliorkestri vähendatud koosseisuga esinemise ja sõdurisupi söömisega.

Samal teemal: