Lisaks  torni mastilipule lehvib Sindi raekoja torni seinal pidupäevadel veel  kolm Eesti lippu

Sindi noori innustab Sindi Linnavalitsuse ja Pärnu maavanema ametlikult välja öeldud toetus nende tegevusele, mis on koondatud kodanike abistamisele majalippude heiskamisel.

Lipp on abiliste ootele ukse juurde välja pandud; siia tullakse pimeduse saabudes tagasi

Täna hommikul tõusis piduliku laulu „Eesti lipp“ saatel enam kui 2.5 meetrise diagonaaliga sinimustvalge kangas Sindi raekoja torni, kus mastitrikoloor lehvib alaliselt Pärnu maakonna kõrgeimas punktis alates 2009-st aastast.

Sindi linnapea selgitas, et kuna lipu vahetamise vajadus langes kokku Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamisega ja samas sooviti anda Sindi Gümnaasiumi õpilaste innukale abile maja lippude heiskamisel tugevam emotsionaalne toetus, siis otsustati seekord korraldada pidulikum lipu tõstmine taeva alla. Esimene pidulik heiskamine toimus 2009. aasta 1. mail.

Eesti Lipuvabrikus valmivad tugevdatud õmblusega lipud peavad paarikümne meetri kõrgusel maapinnast vastu keskeltläbi pool aastat ja tavaliselt tehakse lipuvahetus märkamatult. Uus lipp on ka normaalmõõtmetega majalipust märkimisväärselt suurem ja selle heiskas Sindis väga hinnatud töömees Mihhail Škljar. Torni seinal ja noorte kätes lehvis üle paarikümne lipu seltsi sinimustvalge kanga, kohalviibijaile jagati poolsada pisikest käsilippu.

Varajasel tunnil raekoja juurde kogunenud enam kui poolesajast inimesest moodustasid valdava osa Sindi koolinoored, aga oli ka tavalisi linnakodanikke, volikogu liikmeid ja allaasutuste juhte. Sintlastele valmistas erilist heameelt see, et naabrimees Kuno Erkmann Paikuse vallavanemana austas oma kohalviibimisega Sindi linnas toimunud hommikust lipu tervitamist. Tänu Sindi Avatud Noortekeskuse juhataja Helle Vendi aktiivsele tegevusele võis osalejate seas kohata Pärnu Vanalinna Põhikooli ja Pärnu Koidula Gümnaasiumi õpilasi. Samuti tuli Paikuse noortekeskuse juhendaja Marika Valter oma noortega, mis on kahe valla hea läbisaamise tunnusmärk.

Sõnaliselt esinesid Sindi linnapea Marko Šorin, Sindi Gümnaasiumi direktor Ain Keerup, õpilane Kristella Kukk ja teised noored. Kogu paarikümneminutilise eeskava ja lavalise asetuse valmistas ette algklasside õpetaja Eneli Arusaar, kes leidis, et kõige paremini iseloomustab toimuva sündmuse kestvat arengut poetess Lydia Koidula värsikombinatsioon „Meil aiaäärne tänavas“. Selle mõttega suundusid kolmkümmend noort väikestesse salkadesse koondunult pärast pisukest tee joomist ja saiakeste söömist varem kindlaks määratud viisil innustama ja abistama kodanikke, kelle majadel polnud lipud heisatud.

Suure tehnilise eeltöö koos abilistega tegi ära Sindi Gümnaasiumi õpilane ja kaitseliitlane Kardo Kase, kes oli juba piisavalt palju kogemusi omandanud samasuguse ettevõtmise läbiviimisel möödunud aasta emadepäeval. Nüüd toimus kõik juba uuel ettevalmistatud tasemel, mis ei jäänud märkamatuks ka asjast vähe aimdust omavale inimesele. Kase sõnul oli mahukaim töö salkadele väikeste kaartide valmistamine, millel määratleti piirkonnas liikumise teekond punase värviga. Lisaks hulk juhiseid, mida noored peavad rangelt järgima, kaasaarvatud tabelleht, kuhu kantakse kõige olulisemad andmed. Märkida tuli majad, kus puudub lipuvarda alus ja muu vajalik info, mida saab hiljem kasuliku abi osutamiseks tarvitada.

Kardo Kase läks peale noorte teele saatmist koos Robin Semmeliga Karja tänavale, kuhu eelmisel päeval oli 80-aastane majaperemees telefoniga helistades kutsunud noored abilised. Vanahärra oli omalt poolt endast oleneva juba hommikul teinud ja lipu ukse taha tõstnud. Noortel polnud muud vaeva kui läbi lume sumbates torgata lipuvarras hoidjasse. Väga mõnus ja vahva vastastikune koostöö loob kogu pidupäevaks sooja tunda. Kardo Kase lubas võtta enda peale ka õhtuse lippude langetamise seal, kus sellekski abi vajatakse. Eelmise aasta kogemuse põhjal saadi enamikel juhtudel langetamisega iseseisvalt hakkama, aga oli ka abi vaja. Nii ka seekord.

Sindi koolinoorte algatust on toetanud ka Pärnu maavanem Andres Metsoja, mis annab noortele teada, et tegevust hinnatakse riiklikult maakonna kõige kõrgemal tasandil.

Loo avaldamise hetkel õnnestus kuulda tagasisidet ka Paikuse vallas toimunud abist. Marika Valter ütles, et käidi noortega Sillakülas ja veel mõnel pool mujal Paikuse alevis, kus tema hinnangul läks abiaktsioon esimese korra kohta kõigiti korda. Paikuse valla teabespetsialist Liilia Varik olevat huvijuhile kinnitanud, et järgmiseks korraks tehakse juba Sindi eeskujul põhjalik ettevalmistus ja teavitatakse elanikke ka kohalikus ajalehes.

*

Samal teemal: