Muusemi jõulunäituse päkapikud: Foto: Viktor Kaarneem

Kuni 25. jaanuarini avatuks jääv näitus teeb kokkuvõtte Sindi Gümnaasiumi algklasside õpilaste jõuluteemalistest töödest. Helle Hanseni juhatusel valmisid kipsist erinevad kujundid, kujud ja bareljeefid. Kasutati ka looduslikke materjale, käbisid oksi jm. Käsitööd on teinud 11 erinevate klasside õpilast. Avamispäeval luges 5 õpilast luuletusi. Kõik kohal viibinud vastasid viktoriiniküsimustele. Vastamisel oli abiks Vabadussõja algust tähistav näitus. Enamike küsimustega ei jäänud keegi hätta. Näituse avamisel oli eriti tubli 4a klassist Karmel Johanson, kes ainsana oma luuletuse peast esitas ja ka viktoriinis pea maksimumilähedase tulemuse saavutas. See oli ka ootuspärane, sest Karmel õpib juba neljandas klassis. Karmeli klassijuhataja on Eneli Arusaar. Luuletusi lugesid veel Kertu Kirke Hansen, Getter Akkaja, Jana Gerassimova ja Marleen Teearu. Muuseumi juhataja Heidi Vellend kiitis veel teisigi väga tublisid meisterdajaid: Vanessa Viikoja, Laura Liis Kleine, Hedvig Annast, Sigrid Riik, Kertu Õunapuu ja Brigitta Juurikas.

Aastale tagasi vaadates ütles Heidi Vellend, et esmakordselt oli muuseum avatud terve aasta vältel igal tööpäeval. Selle tulemusena on külastajate arv kahekordistunud. Praeguse seisuga on külaliste raamatus registreeritud umbes 1300 külastust. Kuid tuleb ette sedagi, et unustatakse oma nime külalisraamatusse kirjutada. Seega on tegelik külastajate hulk kindlasti tunduvalt suurem.

Vellend nimetas olulisemaid tähtpäevi, mida tähistati erilisel viisil. 27. märtsil toimus ajalooklubiga priiuse põlistumise päeva tähistamine, millest tehti kirjalik kokkuvõte ka ERM-ile.

Linna 75. aastapäeva tähistamine 1. mail kulmineerus Presidendi kella avamisega, mis sai teoks ajalooklubi ja muuseumi nõukogu ühisel algatusel koguda üldrahvaliku korjanduse teel vajalik raha tornikella muretsemiseks. Muuseum osales ka linna juubeliks valminud esindustrükise koostamisel.

Muuseumi 30. sünnipäeva tähistati projektiga „Tere tulemast esiemade ja esiisade maailma“, mis teostus koostöös Sindi Gümnaasiumi 3A klassi õpilaste ja klassijuhataja Eneli Arusaarega.

Pärandkultuuri aasta sisu mõtestas Vellend kohaliku kogukonna jaoks lahti ajalehele Sindi Sõnumid kirjutatud artikli abil.

Pärast seda, kui kodu-uurija Elmar Savila mahukas vanavara tervikkogu annetati Sindi muuseumile, mõisteti taaskordselt ruumide suurt kitsikust.

Käesoleval aastal võis selgesti märgata, et muuseumiga heas koostöös ajalooklubi on oma tegevusega väljunud kitsalt Sindi-kesksuselt laiemale kandepinnale. Hiljuti ootamatult lahkunud Eduard Rajari eestvedamisel tutvuti Pärnu Alevi kalmistule maetud kultuurilooliselt oluliste isikutega. Eesti Sõjameeste Mälestuskiriku looja Jüri Kask tegi Sindi ajaloohuvilistele pikalt kestnud põhjaliku tutvumisreidi Tori kalmistule ja kirikusse. Sindi Gümnaasiumis peeti sügishooajal 3 tähelepanuväärset konverentsi. Euroopa Muinsuskaitse päevade nädalal toimus seminar „Sindi – väärtuslik Eesti väikelinn“. Järgmisel ajalooklubi ajalootunnil esinesid kaks legendaarset meest: Johannes Tõrs jutustas Lagedi vabadusvõitluse muuseumist ja Peep Pillak rääkis soomepoistest. Eriti huvitav oli kuulda viiest Sindist pärit soomepoisist. 28. novembril tähistati suurejooneliselt 95 aasta möödumist Eesti Vabadussõja algusest. Muuseumis näeb praegugi sellest rändnäitust “Eesti iseseisvuse sünd“.

Veel korraldati 5 õpilasprogrammi töötubade ja näituste korraldamisega: märtsis rahvakalendri tähtpäevad; mais emadepäev; juunis muuseumi sünnipäev; oktoobris „Ajatud raamid“ ja detsembris „Päkapikud piiluvad“, Väljaspool projekte oli sügishooajal osalemas veel 11 õpilast kolmest algklassist.

Kohvi- limonaadi-, kringli- ja teiste suupistete lauas ühiselt istudes soovis Vellend muuseumipere nimel kõigile kodulinna lastele ja lastevanematele palju heldeid päkapikke, suure kotiga jõuluvana ja uude aastasse kaasa palju puhtaid mõtteid, millest hing saaks valgust!

Samal teemal: