Petitsiooni algataja on helilooja ja dirigent Andrus Kallastu, keda tuntakse innuka kontserdielu organiseerija, projektide kunstilise juhi, produtsendi, mitmete festivalide algataja või eestvedajana. Samas tunneb ta vajadust olla eestvedaja ka kodanikualgatuses, kui see aitab oluliselt kaasa kodulinna heale käekäigule.

„On kokku lepitud, et Rail Balticu trass läbib Pärnumaad ning rongid teevad peatuse Pärnus. Ometi on olemas ka teine trassivariant, mille kohaselt Rail Balticu Pärnu peatus rajatakse Sinti,“ selgitab Kallastu, kes kutsub üles kõiki pärnakaid ja Pärnuga seotud inimesi väljendama selgelt oma soovi, et Rail Balticu Pärnu raudteejaam rajatakse Pärnu linna.

Eesmärk on koguda 15. oktoobriks 2013 kell 23.59 vähemalt tuhat toetusallkirja ning anda petitsioon koos allkirjadega üle Rail Balticu planeerijatele. Uudise avaldamise hetkeks oli petitsioonile oma toetava hääle andnud 100 inimest. Nimede hulgas näeb palju tuntud inimesi, nagu Jüri Jaanson, Kaie Laane, Uudo Laane, Taavi Tamberg, Tõiv Jõul, Priit Sutt, Irina Talviste, Enne Veesalu.

Pärnumaa vaimulike  ümarlaua liige Enn Veesalu tegi täna veel eraldi pöördumise Pärnumaa koguduste vahelises suhtluslistis. Ta ütleb, et asi pole mitte lihtsalt raudteejaama asukohas, vaid selle tõstmisega teise asukohta kaasneb palju muud ebameeldivat.

„Peale selle, et kiirrongid hakkaksid liikuma Pärnust kusagil väga kaugel, toob raudteetrassi nihutamine kaasa palju looduse ja sotsiaalsete struktuuride lõhkumist. Uus trass hakkaks kümnete kilomeetrite ulatuses mõjutama Pärnu maakonna loodust, sest teekond läbiks rabades ja metsades meie puutumatut looduväärtust,“ arutleb Veesalu. Seejuures peab ta jaburaks olukorda, kus vana trassikoridor on olemas ja sellele uue trassi ehitamine ei tekitaks loodusele mingit kahju. Rääkimata sellest, et Pärnust mööda minnes lõhutakse linna ümbruse sotsiaalseid struktuure, mis toovad ebameeldivusi paljudele seal elavatele inimestele.

„Eelarvete paisutamine uute trasside ehitamisega ei teeni meie kodanike huvisid, vaid nende huvisid, kes tahavad liigutada järjest suuremaid summasid,“ leiab Veesalu. „Peaksime siiski suutma ühiselt vastu seista küünilisele mõtteviisile.“

Täpsemat infot Rail Balticu planeerimise kohta Pärnumaal leiab lehel http://parnu.maavalitsus.ee/et/uudised-ja-teated/-/asset_publisher/d0QX/content/id/6114204

Neil, kellel isiklik ligipääs internetis puudub, on võimalik petitsioon allkirjastada Pärnu Keskraamatukogus. Aega on veel 29 päeva.

Samal teemal: