Et areng jätkuks

Tarmo Vaik ütles Kiili Lehele, et tagasiastumise põhjustas soov näha vallas arengu jätkumist. “Minu persooni ümber üritati tekitada probleemi, otsustasin, et ei ole mõtet lasta sellistel asjadel valla elu halvata,” lausus ta. Vaigu sõnul võib tehtud tööga rahule jääda. “Vallavalitsus tuli rahvale lähemale, valitsemine muutus avatumaks,” ütles mees. “Samuti paranes valla rahaline olukord – kui aasta tagasi oli valla rahakott sisuliselt tühi, siis nüüd on reservfond taas täidetud ning tekkis ka vaba raha, mille eest sai avatud lasteaia filiaal.”

Kuigi valla juhid vahetusid, jäi volikogu võimuliit samaks – endiselt moodustavad koalitsiooni Kiili Valla Külade Ühenduse (KVKÜ), Reformierakonna ning Keskerakonna saadikud.

Üks oluline muudatus siiski toimus – koalitsioonisiseselt otsustati, et senine valla juhtimismudel ei olnud kõige efektiivsem ning ära kaotati asevallavanema ametikoht. Tarmo Vaigu sõnul jäid kõik sellise lahendusega nõusse. “Kõik probleemid said lõppude lõpuks lahti räägitud,” ütles ta.

Muudatus koosseisus

Neljapäevasel volikogul hääletasid Valeri Kuke vallavanemaks määramise poolt 8 saadikut, vastu oli 7. Sama häälte arvuga valiti volikogu esimehe kohale ka Mihkel Rebane.

Ka volikogu koosseisus toimus muudatus, kui KVKÜ fraktsiooni kuuluv Erki Noorak peatas ajutiselt oma volikogu liikme staatuse. Tema asemel asus rahvaasemikuna tööle Klemens-Augustinus Kasemaa (samuti KVKÜ).

___________________________________________________

Mihkel Rebane, Kiili vallavolikogu esimees

Muutused Kiili valla juhtimises võivad kõrvaltvaatajaile suure mullistuse, kriisi, poliitilise mängu või võitlusena näida, sest vahetusid ju nii vallavanem kui ka volikogu esimees. Tegelikult otsest kriisi ei olnud, toimus vaid koalitsioonisisene juhtimisskeemi ümberkorraldamine ja seda tehti eesmärgiga muuta valla juhtimine efektiivsemaks. Otsene põhjus oligi vajadus muuta vallavalitsuse juhtimist, sest senine kaksikjuhtimine ei olnud kõige otstarbekam ja tõhusam lahendus ning tekitas igapäevases töös mõningat segadust ja möödarääkimisi. Volikogu esimehe vahetumine on vallavalitsuse muudatuste tagajärg, sest koalitsiooni kolm osapoolt peavad võrdselt jagama nii vastutust kui ka omama võimalusi oma eesmärkide realiseerimiseks. Seega ei onud küsimus konkreetsetes isikutes. Näiteks volikogu senise esimehe Aimur Liiva tööga olid rahul nii koalitsioon kui ka opositsioon ja seetõttu pole ka uuel volikogu esimehel otsest vajadust uute eesmärkide või töökorralduse muutmise järele. Siinkohal tahangi tänada nii Tarmo Vaiku kui ka Aimur Liivat ning kinnitada, et mõlemad jätkavad aktiivselt Kiili valla tegemistes.

Valeri Kukk, Kiili vallavanem

Tänan kõigepealt usalduse eest, millega anti vallaohjad minu kätte. Elu käib spiraali mööda üles ning nüüd saabus aeg väikseid korrektiive teha, et vald oleks paremini juhitav ja vallaelanikel lihtsam asju ajada. Vallavalitsuse kurss ei muutu: jätkuvalt tegeleme lasteaia kohtade küsimusega, investeerime infrastruktuuri, näiteks kergliiklusteedesse, ning jätkame range finantsdistsipliiniga. Paljud teod vajavad pikemat ettevalmistust ja tulemused näitavad ennast aja jooksul, mitte üleöö. Aasta lõpus tuleme välja kavaga järgmiseks kolmeks aastaks ning loodan ka opositsiooni aktiivset osavõttu arutlustes, kuhu vald peaks liikuma ning millised on prioriteedid. Seega jätkub kõva töö valla eluolu edendamiseks.

Vambo Kaal, Opositsiooni esindaja, IRL

Opositsioonil oli samuti plaan Vaigu umbusaldamiseks kuna ta ei tulnud meie arvates tööga toime. Meile on valla ettevõtjad ja arendajad rääkinud, et vallamaja pole enam koht, kuhu minna. Seal lihtsalt öeldakse, et see pole vallavalitsuse asi. Olen ka kuulnud, et koalitsioon polnud vallavanema tööga rahul ning seetõttu ta tagasi astuma sunnitigi. Uute kandidaatide kohta ei oska veel midagi öelda, kuid juhiksin tähelepanu, et enne ei saanud kaks valitsejat (vallavanem ja asevallavanem) tööga hakkama, kuidas nüüd üks peaks saama?