Üllatus: meie aias elab kaks miljonit vihmaussi! (4)
Lisatud VIHMAUSSIDE VÄLIMÄÄRAJA!

Vihmaussid on praegu – kui just üleöö pole äkitselt liiga külmaks läinud – ühed aedade aktiivsemad elukad. Mulla ülemistes kihtides võib päise päeva ajal tavapärasest rohkem kohata ka n-ö suuri vihmausse, kes muidu vaid öösiti oma sügavatest urgudest nina välja pistavad.

Viio Aitsam

Balkani rahvatarkus räägib, et voodilutikate vastu aitavad aedubade lehed. Nende pisikesed karvakesed võtavad lehele sammunud putuka hõlpsalt lõksu. USA teadlased on aastaid proovinud luua kunstlikult materjali, mis aedubade lehtede omadusi järele aimaks.

Toimetaja: Aive Mõttus,
Hebo Rahman

Jaak Alliku 26. lavastus – „Kõndida vee peal“ Kuressaare teatris – kinnitas mu varasemat mõtet, et arvamusi kirjutav Allik on terav ja eriarvamustega, aga lavastav Allik laseb enamasti etendusel rahulikult kulgeda väga midagi rõhutamata ja esile toomata, usaldades autorit, näitlejaid ja publikut.

Margus Mikomägi

Kehval ajal võib tunduda kummaline investeerida kunsti. Milleks eelistada osta koju skulptuur, kui sama raha eest saaks sõita puhkusereisile? Pealinna galeriis Vernissage avatud näitusel, mis tutvustab müügis olevaid skulptuure, on paljud tööd siiski omaniku leidnud.

Õnne Paulus

Kirjanik Kurt Vonnegutil on raamatus „Tšempionide eine“ mõistujutt, kus tulnukas kaugelt planeedilt püüab maalasele stepptantsu ning peeretuste abil selgeks teha, et viimase maja põleb. Too aga lööb hoiataja lihtsalt maha, ja põleb sisse. Liialt erinev oli informatsiooni edastamise viis.

Ain Kallis

„Nüüd, proua Jansson, on teil palju tegemist, nimelt tuleb Furusundi põgenikelaager,“ meenutab oma mälestustes 1944. aasta septembris toimunud eestlaste suurpõgenemist saarekese lotade esinaine. „Jah, siis saabusid meie külalised, märjad, külmunud ja määrdunud, paljud neist merehaiged.“

Maaleht

Sügis toob enamasti kõva, tihti tormi mõõtu tuule. Vanarahvas uskus, et tuul puhub pea halbadest mõtetest puhtaks. Rahvaluules on aga juttu ka tuule kotti ajamisest ja tuulispasaks käimisest.

Kristel Vilbaste
Margus Mikomägi: Kas aade või toode? Selles on küsimus (7)
Lavastaja UKU UUSBERG: Ideaalid on sõja absurdsuses kustumas

Uku Uusbergi Tallinna Linnateatri suurlavastus – William Shakespeare’i „Nagu teile meeldib“ – on professionaalne. Professionaalsus tähendab siin meisterlikkust. Milles see väljendub?

Margus Mikomägi

Vikerraadio ajaloosari „Eesti lugu“ sündis kuulajate soovist oma riigi ajaloost rohkem teada saada. 20 aastat hiljem on saate autori Piret Kriivani sõnul rääkimata lugusid veel väga palju. Võib-olla järgmiseks 20 aastakski.

Liis Seljamaa

Pool tuhat aastat tagasi, 14. septembril 1524 purustasid mitusada sõjakalt meelestatud linlast Tallinna Katariina, Pühavaimu ja Oleviste kirikus pilte, lõhkusid altareid ja pühakute kujusid, murdsid lahti rahakirstud, võtsid kaasa hinnalised kirikuriistad. Mis võis viia tegudeni, millel lähimineviku...

Toomas Abiline