Ühe mehe ettevõtmine sai alguse, kui Jaan perega Kiili valda kolis. Ise terve elu motokrossi sõitnud mehe lapsed kimasid mootorrattaga pidevalt koduaias, nii et kogu küla teadis. Jaan ise tegeles ja tegeleb siiani pitbike’ide ehk väikeste krossimotikate müügi ja varuosadega Kiilimoto poes. “Ühel hetkel tekkis mul tunne, et palju polegi vaja: tehnikaringi tegemiseks on neid, kel tahtmist, küll ja küll,” räägib Jaan.

Mõeldud-tehtud – Jaan käis jutul vallamajas ning Kiili Gümnaasiumis. Nii koolis direktor Mihkel Rebasega rääkides kui vallamajas oli tagasiside positiivne.

Teooriat ikka ka

Suure aitähi tahab tehnikaring ühiselt öelda Kiili Gümnaasiumile, kus nad saavad tasuta klassiruumi kasutada. Seal õpivad poisid, kuidas mootor töötab, millised on ohutusnõuded jne. “Klubi mõte ongi, et saad talv otsa käia tehnikaringis saad teada, mismoodi näiteks moo-tor töötab,” selgitab Jaan. “Saad nii käed mustaks kui ka sõidukogemuse.”

Sõidukogemuse said poisid lumerajal Vaelas. Rada oli libe ja raske, aga need poisid, kes talvise libedusega hakkama saavad, tunnevad ennast suvel palju kindlamalt sadulas. Kuid rõhku ei panda tehnikaringis vaid sõitmisele. Juttu on olnud palju just ohutusest: kuidas käia tehnikaga ringi, tutvutud on lukksepatööga, ohutusreeglitega, elektriohutusega jne.

Ka isad võivad tulla

Jaani sõnul on väga oluline, et noorel algajal motomehel oleks kõrval keegi, kes igas olukorras oskaks talle nõua anda ja aidata. Kuigi pitbike on väike motikas, võib sellegagi väga haiget saada, kui gaasi ja siduriga õigesti ei käitu.

Sõiduohutusest on poistele sel õppeaastal käinud rääkimas kiirabiarst Külvar Mand, kel on olemas rahvusvaheline litsents motovõistlustel meditsiinitoimkondades töötamiseks. Rajakohtunike tööst käis tehnikaringis rääkimas Martin Arumäe Eesti Mootorrattaspordi Föderatsioonist (EMF). Tehnikaringis rajakohtuniku eksami läbinud poisid saavad ka EMF-i rajakohtuniku litsentsi.

Käed teevad poisid õliseks praegu Jaani garaažis. Ideaalis oleks mehe sõnul tehnikahuvilistele vaja ruumi, kus oleks garaažitehnika ja olmenurk. Jaan pakub välja, et huvi pakuks poistele ka kindlasti mõne vanaaegse motika restaureerimine.

“Meilt on küsitud, et kas 40aastaseid ka ringi võtad,” muheleb Jaan. “Meil ongi plaanis korraldada üksikuid päevi pereüritustena, kuhu ka isad saavad tulla.”

Aprilli lõpus korraldatakse aga infopäev, kuhu kõik pered võivad uudistama tulla.

Kiilimoto tehnikaring

  • Tegutseb alates 2010 sügisest. Koos käiakse vähemalt korra nädalas, vähemalt viis korda kuus.
  • Eelarve koosneb poiste osalustasust, vald toetab võimaluste piires. Kiili Gümnaasium toetab ringi tasuta ruumiga.
  • Toetajad on Kiili vald, Kiili Gümnaasium ja ATM Racing, mis tegeleb varuosade maale toomisega.
  • Et ring oma tegemistega paremini ots-otsaga kokku tuleks, on Jaan Saluste sõnul vajalik, et keegi toetaks neid näiteks kütuse või vana tehnikaga, mis muidu niisama kuskil nurgas vedeleb.
  • Alates märtsist käiakse koos ka Kiili spordihoones palli mängimas.
  • Kui küsimusi tekib, võib alati tulla küsima. Internetist leiab ringi kohta infot www.kiilimoto.ee või Facebookist.