Idee paigaldada koolimajja ja spordihalli küttearveid madalamal hoidev süsteem tekkis vallas eelmise talve küttekulusid analüüsides. "Möödunud talvel olid kooli küttearved väga kõrged ning vald hakkas lahendust otsima," selgitas Kiili Varahalduse SA juhataja Anu Altmets.

Otsimise peale leiti firma nimega Energreen Finance OÜ, kes tegi pakkumise küttesüsteemi ümberehituseks. Ettevõte tegi koolimajas ka mõõdistusi, mille põhjal järeldati, et uue süsteemiga saaks küttekuludelt säästa 15-20%.

Makstakse säästust

Uue süsteemiga jagati koolimaja kuueks tsooniks, kus toimub ühtlane soojuse jaotamine. Sääst küttekuludelt saavutatakse täpsema küttevee juhtimisega. Igas tsoonis on selle tarbeks andurid, mis on kellaajaliselt ja veebi teel juhitavad.

Uus juhtimissüsteem on ehitatud ripplagede alla, osaliselt tuli ümber ehitada ka senine torustik. Anu Altmetsa sõnul on uue süsteemiga tagatud klassiruumides õppetöö ajaks 19-21 soojakraadi. "Kui õppetööd ei toimu, langeb soojus 15 kraadini," märkis ta. "Hommikuks, kui lapsed kooli saabuvad, on klassid taas soojad."

Uus küttesüsteem läks maksma 44 000 eurot pluss käibemaks. Vald tasub ettevõttele aga omapärasel moel - sellest säästust, mida uue süsteemiga saavutatakse, makstakse firmale aastas 85%. Seega on ka ettevõte väga huvitatud, et uus süsteem oleks tõesti säästlik. "Süsteem peab raha tagasi teenima viie aastaga," ütles Anu Altmets. "Seega peab sääst olema selle aja jooksul 44 000 eurot, mis teeb aastas ca 9000 eurot."

Seadmete tööeaks on arvestatud 15 aastat, Energreen Finance'i poolt on süsteemile antud ka 10-aastane garantii.

Ühtlaselt soe

Praegu kestab uue süsteemi katseaeg, mis lõpeb veebruaris. Juhul kui soovitud säästu küttearvetelt ei paista, ei ole kool ega ettevõte süsteemi tööshoidmisest enam huvitatud.

Kiili Gümnaasium on üks viiest koolist, kes Eestis taolisi kütteseadmeid kasutab. Harjumaal on sama süsteemi kasutamas veel Maardu Gümnaasium. "Samas kasutatakse seda väga palju Kesk- ja Põhja- Soomes," teab Anu Altmets.

Kui siiani oli koolis probleeme sellega, et osad klassiruumid olid jahedamad kui teised, siis nüüd peaksid kõik olema ühtlaselt soojad. "Väikesed probleemid tekkisid ventilatsiooniga," rääkis Altmets. "Osad klassiruumid jäid jahedamaks seetõttu, et ventilatsiooni oli valesti reguleeritud.

Praegu tegeleme sellega." Sama küttesüsteem paigaldati ka Kiili spordihalli, kus püsitemperatuuriks määrati 19 kraadi. Sellist temperatuuri hoitakse hallis kuni kella 22.00-ni.