Projekti eesmärk on anda õpilastele võimalus tutvuda sõpruskoolide eripäraga, leida uusi kontakte ning saada uusi teadmisi ja kogemusi, mida hiljem kodukoolis rakendada. Õpilasvahetuse idee kujunes 2010. a sügisel kolme kooli õpilasesinduste ühiskohtumisel Kohilas. Ühises laagris arutati erinevaid koostöövõimalusi. Nüüd on õpilasvahetusest nagu ka kolme kooli õpilasesinduste ühislaagritest kujunemas tore traditsioon.

Vahetusõpilaste vaba aeg peale koolipäeva lõppu sisustati aktiivselt. Noortele tutvustati Kohilat ja kohalikke kohvikuid. Koos õpilasesinduse liikmetega korraldati ühine pizza- ja lauamängude õhtu, kus saarlastest vahetusõpilased oma kokakunsti demonstreerida said. Ühiselt võeti ette ka retk Tallinna, kus nauditi uisutamise võlu ja vanalinna vaateplatvormidelt avanevat vaadet.

Nemo, Jane, Kai Liis ja Kaisa lootsid õpilasvahetusest saada uusi sõpru, kogemusi ning võrdlusmaterjali enda kooliga. Nende sõnul täitusid ootused täielikult. Võrdluseks toodi välja, et Kuressaare Gümnaasiumis puudub koolikell ning et valikained algavad aasta hiljem. Saarlastel oli raske ka matemaatikatundidega harjuda."Vormistus ja ülesehitus on nii erinev varemõpitust," leiab Jane. Siinseks lemmikõpetajaks kujunes vaieldamatult inglise keele õpetaja Paul Rodgers.

Kohila koolist läksid nädalaks sõpruskooli õppima Henry Murumaa (11. klass), Tessi Ilustrumm (9. klass), Marek Morel ja Mariliis Karro (mõlemad 10. klass). Marek ja Mariliis asusid õppima Kuressaarde. Mariliis kiitis väga saarlaste koolitoitu ning mõlemale gümnasistile meeldis väga, et Kuressaares ei olnud koolikella. Seevastu Henry, kes õppis Viljandi Paalalinna Gümnaasiumis jääb truuks Kohila koolile ja ütleb, et siin meeldib talle rohkem. „Oma kooliga on harjutud, inimesed on tuttavad ja Kohila kool on hubasem, kodusem," leiab Henry.

Vahetusõpilaste muljeid saab lugeda: www.opilasvahetus.blogspot.com