Et SÜG-i lendude arvestus algab eestikeelse gümnaasiumi esimesest lennust 1919. aastal, siis oleme järjekorras küll XLV lend, kuid kooli vilistlaste tegelik arvestus algab juba 1865. aastast. Oleme uhked oma kooli nimekate vilistlaste üle – lisaotsinguta meenuvad kohe keeleteadlased Johannes Aavik ja Paul Saagpakk, kirjanikud Debora Vaarandi ja Aadu Hint, akadeemikud Juhan Peegel ja Lembit Krumm, kunstnikud Eerik Haamer ja Ilmar Torn, lauljad Heli Lääts ja Ivo Linna, ajaloolased Herbert Ligi ja Voldemar Miller, arstiteadlased Selma Teesalu ja von Mierzejevski, kellele kuulunud ilmakuulsa mudaravila territooriumil mererannas me kõik suure osa lapsepõlve vaba-ajast mööda saatsime.

On teadureid-õppejõude meiegi hulgas. Tartu Ülikoolis töötab rakubioloog Gerda Raidaru (Lopp), laboris töötas aastaid keemik Ada Lepp, kes koos klassivend Ando Kadarikuga lõpetasid kooli hõbemedaliga.

Selgituseks niipalju, et enne medalistatuudi tingimuste leevendamisega kaasnenud medalite lausjagamise algust oli medali saamine suursündmus nii kooli kui kogu Saare elus.

Fotodel nähtav ja (ära)tuntav annab läbilõike ka ühiskonna kui terviku elust. Meil on hästi läinud. Ühed on jõudnud kaugele, teised veel kaugemale. Mõnel on vähem vedanud, kuid väärikas koht elus on igaühel. Pildil on töölisi ja talunikke, majandus- ja äritegelasi, õpetajaid ja meditsiinitöötajaid, insenere ja korravalvureid.. Kahjuks ei saanud kohale tulla üldrahvalikult tuntumad klassikaaslased Lauri Leesi, Prantsuse lütseumi direktor, ja Peeter Sepp, paljukordne Eesti meister ja karikavõitja võrkpallis – nemad saatsid tervituse (vastavalt) Pariisist ja Pärnust. Aga endistest sportlastest tulid kokkutulekule Eevi Mesila (Eerik) Vinnist ja Mihail Kauber Mustjalast; Eevile kuulus mitukümmend aastat Eesti noorterekord ja kuulub veel praegugi (50 aastat selle püstitamisest!) SÜG-i kettaheiterekord. Mihail oli tõstmisrekordite omanik, tema poeg on kuulunud Eesti koondisse ja tütrepoeg tulnud vanaisa juhendamisel Euroopa ja maailmameistriks jõutõstmises.

Meie lennu rikkaimaks inimeseks peab end Gerda Raidaru (Lopp): tema arvates ei saa ju olla rikkam keegi, kel pole üheksat lapselast, nagu temal. Kõige rikkamale järgnevad Ada Lepp (Vaga) ja Liivi Vares (Luup) – kumbki kaheksa lapselapsega.

Kõik meie lennu vilistlased väärivad esiletõstmist. Seda tehaksegi meie lennu almanahhis, mille koostamisega on alustatud ja kus on kõikide vilistlaste töö, hobitegevuse ja muude andmete kõrval eriline, auväärne koht lastel, lapselastel ja lapselapselastel. Nii ajaratas ringi käib…