Algul vaikselt omaette Kaelase külas nokitsenud siidritootja Alvar Roosimaa on juba nii tuntuks saanud, et suviti ei möödu päevagi, kui tema juurde ei vuraks järjekordne turismibuss – kõik tahavad tutvuda Jaanihanso unikaalse siidritootmisega.


Põline tallinlane Alvar Roosimaa, kes äratas Jaanihanso talu uuele elule 2000. aastal, kui selle ära ostis, ei jäta midagi juhuse hooleks.

Ta on ääretult põhjalik igas oma tegemises. Nüüdseks on talu kõrvale rajatud kaasaegne siidrivabrik, ehitatud siidrimaja, ja Jaanihanso nimi, mis on tema toodete brändiks, on teinud siidrite ekspordiga juba tiiru pea igasse maailma nurka.

„Minu eesmärk on väärindada kodumaine õun kvaliteetseks siidriks, nii nagu Euroopas väärindatakse viinamarja,” teatas Alvar Roosimaa. Ja lisas: „See on suur väljakutse – viia Eesti õunast valmistatud siider šampanjade ritta.“

Selle eesmärgi on šampanjameetodil siidirivalmistaja täitnud – seda näitavad tunnustused ja auhinnad Jaanihanso siidritele ja vahuveinidele. Tänavu pressitakse siin 80–90 tonni õunu ja marju mahlaks, veel eelmisel aastal oli see kogus 70 tonni.

Esimesed õunasiidri müüjad

Alvar Roosimaa selgitas, et Jaanihanso ajaloolise talukoha taastamisel võtsid nad perega eeskujuks Somerseti siidrifarmide vaimus tootmise, kus omavahel põimuvad kõrge kvaliteet ja traditsioonid. Külaelanike mälestuste ja talust leitud ürikute järgi on ajastutruult püütud talu ajalugu siduda Jaanihanso siidritega, on ju talu nimi saanud toodetele brändiks.


2014. aastal ostis Roosimaa talumajast üle põllu asuvad lagunevad hooned – kunagise Edasi kolhoosi remonditöökoja ja masinahoidla. Pangalenuga rajati ühte hoonesse siidrivabrik ja teine renoveeriti siidrimajaks.

Alvar Roosimaa oli pealinnas olnud edukas fondijuht. Ta on lõpetanud Concordia Ülikooli ja saanud finantsmagistri kraadi London Business Schoolist. Siidritegu õppis ta juurde kursustel Inglismaal Gloustershire's ja praktiseeris Somersetis kuulsas Burrow Hillsi siidrifarmis.

Nüüdseks on Roosimaa keskendunud vaid oma siidrivabrikule, olles endalegi üllatuseks saanud üheks maailma juhtivaks šampanjameetodil siidritootjaks. Koos abikaasa Veronikaga valmistavad nad kvaliteetseid vahuveine ja siidreid, mis on saavutanud rahvusvahelise tunnustuse.

Peres kasvab kolm last, kes praegu käivad Tallinnas koolis, nii on pere jaganud end kahe kodu – pealinna ja Pärnumaa vahel.

Rajas puuviljaistanduse

Pere rajas siidrivabriku kõrvale 2015. aastal puuviljaistanduse kuuel hektaril. Kasvama on pandud ligi 6000 istikut, lisaks õuntele pirni- ja kirsipuud.


„Tänavu saan juba esimese suurema saagi oma aiast,“ rõõmustas peremees. Enamiku õunu ostab Roosimaa kokku ümberkaudsetelt aiapidajatelt.

„Meie põhimõte on osta õunu nii lähedalt kui võimalik. Senikaua, kui oma aed hakkab korralikult saaki kandma, ostame kõik õunad naabrite käest,“ rääkis siidritootja.

Jaanihansol käärib pressitud mahl loodusliku Eesti pärmiga ja iga aastakäik on seetõttu unikaalne. Toodangus on nii siidreid, dessert- ja vahuveine kui ka kangemaid napse.

Ekspordituru ja kontaktid leidis Alvar Roosimaa peamiselt tänu osalemisele maailma suurimal professionaalsel veinimessil ProWein, mis igal kevadel Düsseldorfi ligi 7000 veinitootjat ja üle 60 000 asjatundja kohale meelitab. Osaletud on ka maailma suurimal siidrivõistlusel, USAs toimunud GLINTCAPil (Great Lakes International Cider & Perry Competition). Kaks kuldmedalit, neli hõbedat ja kaks pronksi tähistavad Jaanihanso toodete kvaliteeti.

Eestis müüakse Jaanihanso siidreid kõigis suuremates kaubanduskettides. Edukas ja rahvusvaheliselt tuntud maaettevõte kogub üha kuulsust. Nii on Jaanihanso OÜ pälvinud ka Pärnumaa aasta turismiarendaja tiitli.

Jaanihanso siidreid eksporditakse USAsse, Kanadasse, Jaapanisse, samuti Hollandisse, Iirimaale, Taani jt Euroopa riikidesse. Hiljuti alustati siidrieksporti ka Venemaale. Hetkel pakutakse Jaanihanso tooteid kolmes Michelini tähe vääriliseks hinnatud restoranis, kuulsaim neist – Enigma Concept – asub Barcelonas.

KOMMENTAAR
CHRISTEL MÖLDER, MESi nõuandeteenistuse taimekasvatuse konsulent
Visionäär aianduses
OÜ Jaanihanso üllatab meid igal aastal uute põnevate toodetega. Alvar Roosimaa on visionäär põllumajandusmaastikul, ta on tulnud põllumajandusse hoopis teisest valdkonnast ning nüüd edendab aiandust suure entusiasmi ja pühendumusega. Väiketootjana on ta ergutanud piirkonna arengut ja mitmekesistanud aiandussektorit uute viljapuuaedade rajamisega. Ta on kahe jalaga maa peal ja nakatab oma innukusega ka teisi.