Oma piirkonna ettevõtlikke põllumehi tunnevad kõige paremini maakondade talu- ja tootjate liidud, kohalikud seltsid, erialaorganisatsioonid. Ootame, et te tublimaid tegijaid “Aasta põllumehe” konkursile esitamisega tunnustaksite, sest üha olulisemaks tõuseb kodumaine toidutootmine ja toidujulgeolek.

“Tahame konkursiga tunnustada neid inimesi, kelle töö ja tegevus on meile riigi ja rahvusena toimimisel üliolulised,” tõi esile Maalehe peatoimetaja Hindrek Riikoja.

„Eestlane on ju teadagi tagasihoidlik, aga kui sa kuskil omaette toimetad, nii et sind keegi ei näe ega kuule, on ka ettevõtlus raskendatud,“ rõhutas eelmise aasta konkursivõitja, lihaveisekasvataja Andres Vaan Pärnumaalt. Vaan lisas, et aasta põllumehe tiitel on väga suur tunnustus ja meil on palju tublisid ettevõtjaid, kes võiksid seda tiitlit pälvida. „See tuntus, et sa midagi oled saavutanud, annab kindluse ka sinu toodangu ostjale,“ ütles Andres Vaan.

Esita oma kandidaat konkursile


„Viimastel aastatel meid painanud ülemaailmne koroonapandeemia, veel enam aga Ukraina sõda on toonud toidujulgeoleku ning toidutootmise hoopis uude fookusesse. Põllumajanduse olulisust on hakatud üha rohkem mõistma ja hindama,“ rääkis põllumajandus- kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Ta rõhutas, et "Aasta põllumehe" konkursiga saame tunnustada parimaid oma ala tegijaid, samas ka tutvustada põllumajandust laiemale avalikkusele ning aitame inimestel mõista, kuidas toitu toodetakse.

„Konkursile esitatakse alati maaettevõtjaid, kelle tegevus on silmapaistev ja kes on eeskujuks teistele. Nende inimeste tegemistest on palju õppida,“ lisas Roomet Sõrmus.

Aasta põllumehe tiitel on ettevõtjale väga tugev kvaliteedimärk ja tema tegemiste suurim tunnustus.

Kaja Piirfeldt

„Aasta põllumehe tiitel on ettevõtjale väga tugev kvaliteedimärk ja tema tegemiste suurim tunnustus,“ ütles konkursi žürii esimees Kaja Piirfeldt, kes on pälvinud selle tiitli 2020. aastal.

Piirfeldt, kes tegeleb piimakarjakasvatusega Harjumaal, viitas, et konkursil osalejatel on erakordne võimalus mitte ainult rääkida, vaid ka näidata kaasaegset põllumajandustootmist Eestis ning seeläbi tõsta tarbijate teadlikkust kohaliku toidu puhtusest, keskkonnasõbralikkusest ja kõrgetest standarditest.

„Soovitan kindlasti osaleda, sest lisaks võimalusele avalikku arvamust kujundada, on see ka sisend heade koostööpartnerite leidmiseks, oma toodete tutvustamiseks ja sektoris tegutsevate inimeste avalikuks tunnustamiseks,“ rääkis Piirfeldt.

Kandidaadi esitamise viimane tähtpäev on 20. mai


Konkursile saavad kandidaate esitada põllumajandusega seotud liidud, ühingud, seltsid ja organisatsioonid. Ootame kandideerima põllumehi põllumajanduse eri valdkondadest ja maakondadest. Konkursile võib esitada ka eelmiste aastate kandidaate.

Ettepanekud palume saata Maalehe toimetusse märgusõnaga AASTA PÕLLUMEES või e-postiga silja.lattemae@maaleht.ee.

Lisada tuleks lühike põhjendus, miks kandidaat väärib aasta põllumehe tiitlit. Suvel viime läbi traditsioonilise “Aasta põllumehe” žürii ringsõidu. Kandidaate tutvustame Maalehe veergudel, lõpliku valiku teeb žürii sügisel. Võitja kuulutatakse pidulikult välja “Aasta põllumehe” konverentsil ja talle antakse üle ajaloolise “Külvaja” pronkskuju vähendatud koopia,

Konkursi “Aasta põllumees 2022” peatoetaja on AS Selver.

AASTA PÕLLUMEHED

Tiitlivõitjad 2001–2021

2001 Raivo Musting

2002 Jaak Läänemets

2002 Jaak Hinrikus

2003 Johannes Valk

2004 Andres Härm

2004 Aavo Mölder

2005 Arvo Kuutok

2006 Kalle Reiter

2007 Ermo Sepp

2008 Mati Nurm

2009 Mart Timmi

2010 Madis Ajaots

2011 Avo Samarüütel

2012 Raivo Külasepp

2013 Tõnu Post

2014 Ilmar Teevet

2015 Romet Rässa

2016 Lembit Paal

2017 Margus Muld

2018 Jaan Metsamaa

2019 Indrek Klammer

2020 Kaja Piirfeldt

2021 Andres Vaan