Nii kõlab rida laulu „Без бою„ refräänist. Sellest laulust on saanud omamoodi Ukraina vastupanu hümn. Ja kõlab see kindla peale ka 8. septembril, mil Okean Elzy Euroopa tuuri raames Eestisse jõuab, hoides lauluga üleval oma rahva meelsust ja avaldades tänu neile, kes Ukrainat on aidanud.

Kontserdiga toetatakse Ukraina humanitaarfondi ja piletit saab soetada ka sõjapõgenikele, kel on seeläbi võimalus üritust tasuta külastada.

Maalehega räägib ansambli liider Slava Skype´i vahendusel. Parajasti on ta Kiievis. Slava on Ukraina pealinnas viibinud mõned päevad, käinud sõjakolletes, esinenud sõduritele ida ja lõuna pool. Jutt on konkreetne – Slava annab valida, kas jutuajamine toimub inglise või ukraina keeles. Vene keel ei tule kõne alla.

Järgmine ülesastumine ongi tal Eestis ja seda käiku ootab ta rõõmuga.

„Olen tänulik eestlaste toetuse, abi ja empaatia eest. Kui palju te olete meie jaoks teinud, me hindame seda!“ ütleb Slava. Järgmised kontserdid viivad Okean Elzyt Leetu, Saksamaale, Itaaliasse, Prantsusmaale, USAsse ja mujale.

Tahtis kaevikusse, aga jäi lavale

„Võidelda saab mitut moodi. Mina laulan,“ sõnab Ukraina Bruce Springsteeniks peetav Slava. Kui sõda algas, hüppas ta autorooli, tõi lapsi-naisi sõjakoldest välja. Vedas kütust neile, kes seda vajasid. Jooksis, tõi. Tegi mis vaja.

„Väga raske oli, ma ei maganud üldse. Kui, siis paar tundi. Õudusunenägu on see kõik.“

Ta astus armeesse, et minna koos rahvuskaaslastega sõtta. Oli valmis hülgama lava ja ligi kolmkümmend aastat kestnud rahvusvahelise karjääri.