Lihatööstuse nõukogu esimees: muretsen, et kondilihamass tungib taas meie poelettidele
(142)Nõo Lihatööstuse nõukogu esimehe Simmo Kruustüki hinnangul on energia ja tooraine meeletu hinnatõus tekitanud olukorra, kus järgmisel aastal võib olla lihatoodete valik poodides märksa väiksem ning ilmselt ei ole ka mitmed kohalikud tootjad võimelised senisel moel jätkama.
„Kodumaine toidutööstus peab jääma ellu. Eestis toodetud kvaliteetset toitu ja selle tootjaid tuleb keerulistel aegadel hoida, et meie toidutööstus ei liiguks täielikult välismaiste omanike kätte. See ei ole ka riigi huvides, et ettevõtete kasum viiakse Eestist välja, siinsed tehased pannakse kinni ja tootmine läheb Poola. Selle tulemusel täituvad poeletid nn rahvusvahelisele tarbijaskonnale suunatud toodetega ning eestlaste lemmikmaitsetel põhinevad toiduained muutuvad nišikaubaks,“ hoiatas Kruustük.
Tema sõnul on olukord toiduainetööstustes väga keeruline. Näiteks Nõo Lihatööstuse elektriarve oli läinud kuul 250 000 eurot ehk eelmise aasta augustiga võrreldes 5 korda suurem. Toiduainetööstuse liidu andmetel moodustab sektori ettevõtetes energiakulu toote omahinnast juba 20%.
Kruustüki arvates peaks valitsus toetama Eesti põllumajandus-kaubanduskoja ja Eesti toiduainetööstuse liidu ettepanekut piirata energiakandjate hindu ka toidutööstuste puhul.
Kõrgenenud energiahinnad mõjutavad väga oluliselt kogu toiduainetööstust, kuna lisaks energiahindadele on meeletu kiirusega suurenenud ka kõik muud kulud – tooraine, materjalid, transport, palgad jpm.
„Tooraine hinnatõus on olnud tänavu sama hull kui energia kallinemine. Nii sea-, linnu- kui loomaliha hind on kõigi aegade kõrgeim. Hinnalangust pole aga näha, sest Lääne-Euroopat tabas põud ning kallid energiahinnad kimbutavad kõiki,“ kirjeldas olukorda Kruustük.
Selle tulemuseks on, et tootjad vähendavad märkimisväärselt oma tootevalikut ja eestlaste toidulaud võib muutuda vaesemaks.
„Mina muretsen sellepärast, et kondilihamass ja muu väheväärtuslik toodang tungib taas meie poelettidele. Kuna tarbija on muutunud väga hinnatundlikuks, siis näevad osad tootjad lahendust madala kvaliteediga toorme kasutamises,“ ütles Kruustük.
Nõo Lihatööstus on viimastel aastatel väga palju pingutanud selle nimel, et Eesti inimesed sööksid tervislikumalt.
„Kõrged sisendhinnad viivad lõpuks selleni, et tarbijad on sunnitud sööma mingit jama,“ tõdes ta. Kruustük soovitab inimestel hoiduda väheväärtuslikust toidust. „Sööge pigem vähem aga tervislikult.“