Lüpsjatöö on minu jaoks sarnane tundega, et iga hetk on saabumas külalised, aga mul vedelevad eilse päeva riided põrandal, kraanikausis haisevad nõud, voodi on üles tegemata ja külalistele pole midagi lauale panna. Laudas tuleb ühe lehma nisad s..ast puhtaks teha, järgmisel hetkel teisel lehmal lüpsivoolikud eemaldada ja tema kõhualust desinfitseerida. Seejärel rahustada kolmandat – ärevusse sattunud noorlooma.

Kõpus on lüpsmine korraldatud kolmes vahetuses. Esimesed alustavad kell kaks öösel, järgmised kell 10 hommikul ja kolmas vahetus õhtul kell 18.

Igas vahetuses töötab kaks inimest: üks on ajaja ja teine ainult lüpsi peal. Rohkem rabelemist on lüpsjal – tuleb olla kiire, tähelepanelik, hoolitsev ja otsustusjulge.

„Kes on taibukam, saab kohe lüpsjaks,“ ütleb mulle Vreimann.

Kõpu PM piimafarm