Tavaliselt hindavad arstid haiguse prognoosimisel selliseid riskifaktoreid nagu haigusest haaratud lümfisõlmede hulk või kasvaja suurus. Uue uuringu alusel võib patsientide seleenitaseme mõõtmine anda aga isegi parema ülevaate.

Seleen on asendamatu mineraalaine, mida saame toiduainetega. See toetab paljusid ensüüme – selenoproteiine, mis aitavad kaitsta inimorganismi rakke kahjustuste eest, vähendavad ebasoovitavate rakkude jagunemist ja seega ka vähki.

Kõrgem seleenitase tähendab paremat kaitset


Rootsi teadlased viisid Lundi Ülikoolis oma uuringu läbi koostöös Saksa ülikoolide teadlastega. Nad mõõtsid seleenitaset 1996 naisel, kes olid hiljuti saanud primaarse invasiivse rinnavähi diagnoosi.

Spetsiifilisemalt vaatasid teadlased seleeni koguhulka, selenoproteiin P (SELENOP) ja glutatsiooni peroksüdaasi (GPx3) koguseid veres. Kõik kolm seleeni markerit olid pöördvõrdelises seoses vähihaigete elulemuse ja vähi taastekkega.

Teisisõnu – kõrgema seleenitaseme, selenoproteiin P ja glutatiooni peroksüdaasi tasemega patsientidel oli suurem tõenäosus jääda ellu ja palju väiksem risk vähi taastekkeks.

Kaitske rakke oksüdatiivse stressi eest

Tõenäosus ellu jääda oli umbes 50 protsenti kõrgem nendel patsientidel, kel oli kõige kõrgem seleenitase ning kõrgeimad selenoproteiin P ja GPx3 tasemed.

Samuti märkasid teadlased, et madal GPx3 aktiivsus seostus suurenenud riskiga, et vähk tuleb pärast ravi tagasi. GPx3 on üks olulisemaid antioksüdante inimese kehas ning sel on terve hulk elutähtsaid funktsioone nagu rakkude kaitsmine oksüdatiivset stressi põhjustavate vabade radikaalide eest.

Rinnavähk on haigus, mida tavaliselt seostatakse potentsiaalselt ohtlike vabade radikaalide kõrgenenud tasemega.

Euroopa on seleenivaene piirkond

Rinnavähil on mitmeid riskifaktoreid, nt geneetiline eelsoodumus ja östrogeenitase. Lähtudes värskest Rootsi–Saksa uuringust, mängib siin ka seleen oma rolli. Seda on näidatud mitmete üle maailma tehtud uuringutega.

Seleenitase on Euroopa mullas madal, mis tähendab, et inimesed saavad toidust teiste, kõrgema seleenisisaldusega maailma piirkondades elavate inimestega võrreldes hulga vähem seleeni.

Seetõttu otsustab üha rohkem inimesi võtta seleeni toidulisandina, et võiks olla kindel: kehal on piisavad seleenivarud 25 seleeni sisaldava valgu, selenoproteiini küllastamiseks.

Parim toime on seleenipärmil

Seleen on saadaval nii orgaanilises kui anorgaanilises vormis. Uuringud näitavad, et seleeni orgaaniliselt seotud vormid imenduvad kehas paremini ja on ka lihtsamad kasutada.

Just sel põhjusel valisid Rootsi teadlased oma murrangulise uuringu jaoks seleenipärmi preparaadi. See sisaldab mitmeid seleenivorme, nii nagu seda saab toitudest. See uuring avaldati aastal 2013 ajakirjas International Journal of Cardiology ning selle tulemused näitasid selgelt, et seleeni võtmine toidulisandina aitas vähendada ka suremust südame-veresoonkonna haigustesse ja parandada üldisemalt elukvaliteeti.