Ettevõtte müügijuht Marek Peensalu räägib, et kvaliteetse söödamaterjali valmistamiseks on oluline niitmise kiirus, täpsus, kuivamiseks kuluv aeg ning heksli õige pikkus. Seetõttu on tipptasemel tehnika suure tähtsusega.

Wihuri heinatehnika tootejuht Janno Broberg ütleb, et niitmisel on oluline rohi piisavalt kiiresti ära kuivatada.

„SIPi niidukitel on erilise konstruktsiooniga ketastega lõikelatt, mis tagab kiire ja tõhusa materjalivoo üle lõikelati isegi kallakutel niites,“ iseloomustab Broberg. „Niiduki põhikonstruktsioon annab sellele jäikuse ja hea jõuülekanne aitab realiseerida kogu potentsiaali. Muljurid on abiks kiire silomassi valmistamiseks. Korralik muljumine harutab suuremad söödamaterjali tükid lahti, parandades sedasi materjali kvaliteeti. Seetõttu on materjali lihtsam laiali laotada ja see närbub paremini.“

Väga olulised on täpsus ja kuivatamiseks kuluv aeg. Seetõttu on ka kaarutamine ja selleks kasutatav tehnika tähtis osa saagikoristusest. Kaasaegne tehnoloogia, selle kasutamise lihtsus ja hea manööverdusvõime on ühtlase ja optimaalse söödamaterjali jaotamise hädavajalikud komponendid.

SIPil on tootevalikus ka kaarutid-vaalutid, mis aitavad söödamaterjalil paremini kuivada ning muudavad selle kergemini koristatavaks. Vaaluti AIR vaaluteisaldid on Wihuri müügimeeste sõnul vaalutustehnoloogia uusim samm. Neil on paindlik kogurseade; rootorikiirendi ja konveierilint võimaldavad saada õhulised ja ühtlaselt jaotatud vaalud.

„Koguritehnoloogia väldib õrnade lehtede kadu ning mulla, liiva ja kivide vaaludesse sattumist. Kogurseadme vedrupiid on kaardus sõidusuunale vastupidiselt ning seetõttu veetakse neid järel – nii tõstetakse sööt maapinnalt üles ettevaatlikult ja kiirelt, vältides selle saastumist,“ selgitab Marek Peensalu.

Silotehnika

Silomaterjali proovid otse põllult

Lisaks on rohusööda varumisel tähtsad ka need masinad, mis niidetud ja vaalutatud heina või rohu põllult kokku korjavad – silokombain, pressid ja kogurkärud.

Puhta ja parajalt närvutatud rohumassi põllult kokku korjamiseks sobib kasutada silokombaini. Silokombain ehk hekseldi on tavapäraselt ülivõimsa jõuallikaga. Näiteks üks selline, John Deere 9700, on varustatud 24,2-liitrise töömahuga 770hobujõulise mootoriga.

„Kütusesääst on saavutatud enamjaolt tänu Harvest Motioni kontseptsioonile, mille peamiselt moodustab sümbioos madalatest mootoripööretest ja efektiivsetest ajamitest. Lisaks aitab kütusesäästule kaasa John Deere ESMi (Engine Speed Management) süsteem, mis langetab mootori pöördeid automaatselt, kui silokombain põllu otsas ümber keerab. See tagab vähemalt 16% kütuse kokkuhoidu.“

Kui paigaldada JD 9700 silokombainile HarvestLabi andur, on võimalik reaalajas mõõta nii kuivainet kui ka saagi koostist ning automaatselt reguleerida heksli pikkust, et sööda kvaliteet oleks ühtlane. Kõik mõõtmisandmed dokumenteeritakse asukohapõhiste põllukaartidena portaalis Myjohndeere.com.

John Deere C441R kombipress ühendab endas pressi ja kiletajat, mis lisab masinale efektiivsust – press teeb ühe töökäiguga ära kaks ülesannet – pressib palli kokku ja kiletab selle. Sedasi hoiab press kokku nii kütust, tööjõudu kui tööaega.

Sel suvel tõi Wihuri Eestisse ka JD L634 suurpakipressi. Seda on töises olukorras proovinud Virgo Leuska OÜst Kaarli Farm ja möönab, et tegu väga tootliku masinaga. „Pressi kütusekulu on poole väiksem võrreldes ümmarguste rullide tootmisega,“ kinnitab Leuska. „Peamine kütuse kokkuhoid tekibki tänu pressi suurele tootlikkusele: kandilisi pakke mahub haagisele lihtsalt rohkem ja seetõttu on neid lõppkokkuvõttes vaja vähem kordi vedada.“

Kütuse kokkuhoid tekib tänu kantpressi suurele tootlikkusele: kandilisi pakke mahub haagisele rohkem ja seetõttu on neid lõppkokkuvõttes vaja vähem kordi vedada.

Virgo Leuska

Taas tehakse augusilo

Ka OÜ Agriland on tänavu oma silo- ja heinatehnika tootevalikut täiustanud. Nii on neilt saadaval Pöttingeri kõige uuema ja suurema haagiskoguri Jumbo viis eri mudelit, mille mahtuvused jäävad vahemikku 80–100 m3.

Haagiskogurid olid vahepeal, rullipresside võidukäigu ajal, Euroopas justkui varjusurmas, aga nüüd on jälle n-ö nende aeg. Kui karja suurus küünib üle tuhande looma, läheb silopallide tootmine juba liialt kalliks ja ebaefektiivseks. Tranšeesilo annab ka ühtlasema ja parema kvaliteedi ning selleks on vaja haagiskogureid. Lisaks annavad just haagiskogurid suuremat tootlikkust ning aitavad sel moel kulusid vähendada.

Pöttingeri haagiskoguritel on võimsad rootorid, suur mahutavus ning peale- ja mahalaadimise automaatika. Näiteks Jumbodele annab võimsust ja sellega koos ka tootlikkust juurde reduktorülekanne.

Jumbo haagiskoguri rootor on varustatud spiraalselt asetsevate piidega, mis kindlustavad sisse tuleva rohumassi ühtlase tihendamise. Noad asetsevad ühes reas, mis tagab efektiivse laadimise ja ühtlase lõikuse.
Üpriski ainulaadne on Pöttingeri lahendus, kus nugadeplokk on küljele pööratav. Nii saab nugasid käru kõrval seistes vahetada või puhastada. Koguril on automaatne nugade lukustus ning soovi korral saab seadmele paigaldada nugade n-ö aktiivse puhastuskammi.

Agrilandi spetsialistid kinnitavad, et Jumbo kogurkärudel on tõhus kivikaitsesüsteem võõrkehade üleskorjamiseks, kus väiksemad kivid ja kõvad mullatükid langevad uuesti maapinnale enne rootorisse sattumist, suuremate kivide korral liigub nuga oma algsest lõikeasendist eemale ning kivi pääseb koos rootori liikumisega seadmes midagi kahjustamata minema.

Silotehnika

Fendti silokombainiga maisipõldu

Fendti silokombain Kantana on välja töötatud nõnda, et masinal pole vahet, kas põllupind on tasane või künklik, kuiv või märg või milline on rohumassi niiskus – igal juhul tagavad suur lõikeseade ning rohumassi purustav tõhus valts kõrge tootlikkuse. Tänu sellele kõigele saab Kantanaga koristada ka maisi, mille koristusaeg just käes.

Fendti uusim söödakombain on Kantana 85, millel võimsust 850 hj ja mida toodetakse Saksamaal asuvas tehases. See on kallis ja töövõimekas masin ning nii ilmneb ka selle efektiivsus ennekõike just suure töömahu juures. Sestap sobib Kantana silokombain ettevõttele, kus peetakse suuremat kui 700pealist piimakarja – silokombaini eelis pääseb maksma intensiivse töö ja suurte koguste puhul.

Mõne aasta taguse silokombainidega turuletulekuga teadvustab Fendt üldsusele asjaolu, et tegu pole vaid traktoritootjaga, vaid põllumajandustehnika tootjaga. Nii annavad Fendti üha laienevast profiilist tunnistust ka pressid, mille tootmine omandati Welgerilt.